Procesul Rusia-Ucraina privind genocidul de la Curtea Internaţională de Justiţie poate merge mai departe
Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au decis vineri că procesul depus de Ucraina care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional, acuzând Ucraina de genocid pentru a-și motiva invazia, poate merge mai departe, relatează Reuters.
Instanța supremă a ONU a declarat vineri că are competența de a se pronunța asupra majorității aspectelor unui caz introdus de Ucraina privind invazia Rusiei lansată în 2022, Kievul cerând reparații.
Judecătorii au respins cererea Ucrainei de a se pronunța dacă invazia rusă a încălcat sau nu Convenția de genocid din 1948.
În schimb, completul de 16 judecători a declarat că se va pronunța doar într-o etapă ulterioară dacă Ucraina a comis sau nu genocid în zonele Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, acum ocupate de Rusia.
Vineri, judecătorii au acceptat unele dintre obiecțiile Rusiei, dar au admis cererea Ucrainei ca instanța să decidă că nu există „dovezi credibile că Ucraina comite genocid cu încălcarea Convenției genocidului” în estul Ucrainei.
Ucraina a susținut anterior că nu există niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde a luptat cu forțele pro-ruse din 2014.
Curtea a emis măsuri de urgență în martie 2022, ordonând Rusiei să oprească imediat operațiunile militare din Ucraina.
Deși hotărârile instanței sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, aceasta nu are nicio modalitate de a le pune în aplicare și unele state, precum Rusia, le-au ignorat.
Ucraina a adus cazul la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.
În timp ce cazul se învârte în jurul Convenției de genocid din 1948, Kievul nu acuză Moscova că a comis genocid în Ucraina. În schimb, spune că Rusia a încălcat tratatul de genocid justificând invazia spunând că era necesar pentru a opri un presupus genocid asupra vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei.
În septembrie anul trecut, avocații de la Moscova au susținut că judecătorii CIJ nu au jurisdicție, deoarece dosarul ucrainean nu s-ar încadra în Convenţia privind genocidul.
Ucraina a obținut o mică victorie la CIJ miercuri, când judecătorii au decis că Rusia a încălcat tratatele ONU împotriva finanțării terorismului și a discriminării într-un alt caz care a vizat incidente din 2014.
Citește și: Rusia și Ucraina se confruntă la Curtea Internațională de Justiție / Care este miza?