Sari direct la conținut

VIDEO Generalul Sîrski a fost numit comandant șef al Armatei, în locul lui Zalujnîi, anunță Zelenski

HotNews.ro
Comandantul ucrainean Oleksandr Sirski, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Comandantul ucrainean Oleksandr Sirski, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe generalul Oleksandr Sîrski comandant șef al forțelor ucrainene, în locul lui Valeri Zalujnîi, relatează AFP.

Șeful statului l-a descris pe noul său comandant drept „cel mai experimentat general din Ucraina”, subliniind că a comandat apărarea Kievului la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape doi ani, apoi ofensiva de contraatac din toamna anului 2022 care a eliberat regiunea Harkov.

De altfel, Sîrski era unul dintre cele două nume vehiculate de către presa internațională ca potențial succesor al lui Zalujnîi.

Financial Times scria pe 30 ianuarie într-un material despre faptul că președintele ucrainean se pregătește să-l înlocuiască pe comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei că posibilii candidați pentru această funcție sunt Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei și Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării. Ambii bărbați sunt apropiați de Zelenski.

Le Point nota că generalul-locotenent Kirilo Budanov, șef al serviciilor de informații militare ucrainene, GRU, „nu și-ar dori postul”, potrivit lui Timofi Milovanov, președintele Școlii de Economie din Kiev.

A doua variantă l-ar fi viza pe generalul Oleksandr Sirski, în vârstă de 58 de ani.

El ar fi înaintat apoi ideea de a ataca Kupiansk, un oraș cheie pentru sistemul rus din estul Ucrainei, în septembrie 2022. Ofițerul este, de asemenea, foarte popular în rândul soldaților și al populației.

Sîrskyi preia cârma Forțelor Armate pe fondul unei incertitudini profunde, în timp ce Kievul așteaptă ajutor militar vital din partea Statelor Unite, care a fost amânat de luptele politice interne de luni de zile.

În vreme ce Ucraina se luptă să-și reformeze rapid programul de mobilizare a armatei, demiterea lui Zalujnîi ar putea da o lovitură moralului trupelor pe un front de 1.000 km. De asemenea, s-ar putea întoarce împotriva Kievului din punct de vedere politic, dăunând lui Zelenski.

Sondajele arată că Zalujnîi se bucura la sfârșitului anului trecut de o încredere mai mare publicului, cunoscut de unii drept „Generalul de Fier”, cu peste 90%, decât Zelenski – 77%.

Schimbarea militară a avut loc în urma unei serii de declarații în care Zelenski a spus că s-a întâlnit cu Zalujnîi pentru a discuta despre schimbările aduse conducerii militare. El i-a cerut generalului să rămână „în echipa sa”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro