Sari direct la conținut

Armata rusă folosește Starlink pe frontul din Ucraina, confirmă serviciile de informații ucrainene

HotNews.ro
Antenă Starlink pe frontul din Ucraina, Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia
Antenă Starlink pe frontul din Ucraina, Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Rusia deține terminale Starlink (compania de internet prin satelit a lui Elon Musk) și le folosește din ce în ce mai mult pe linia frontului din Ucraina, au confirmat duminică serviciile de informații militare ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Comunicatul Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR) vine după ce mai multe mass-media au relatat că trupele rusești au acces la sistemul de internet prin satelit Starlink în Ucraina.

Împreună cu această confirmare, serviciile secrete militare ucrainene au publicat și o înregistrare dintr-o convorbire telefonică interceptată, în care soldați ruși discută despre faptul că ar fi reușit să instaleze cu succes un terminal Starlink. Respectivii soldați fac parte din Brigada 83 de asalt a Rusiei, cu baza în regiunea Donețk, în apropiere de Klishchiivka și Andriivka, potrivit GUR.

Purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Yusov, a declarat pentru agenția RBC-Ucraina că utilizarea Starlink de către Rusia crește la niveluri „sistemice”.

Deși rapoartele cu privire la consecințele utilizării acestei tehnologii de către Rusia au fost vagi, militari ucraineni au declarat pentru publicația Defense One că acest lucru le va face viața mai dificilă.

Starlink este operat de SpaceX, compania aerospațială a lui Elon Musk, și a fost utilizat pe scară largă pentru aplicații militare de către forțele ucrainene.

Nu este clar cum au reușit rușii să pună mâna pe sistemele Starlink, compania lui Elon Musk declarând în repetate rânduri în trecut că nu face afaceri cu guvernul rus. O ipoteză lansată de unii comentatori ar fi că rușii ar fi reușit să cumpere sistemele Starlink prin intermediari de pe unele piețe din țări terțe.

Serviciul Starlink, vital pentru trupele ucrainene

Starlink, serviciul de comunicaţii prin satelit care poate oferi conexiuni la internet chiar și în cele mai izolate zone de pe planetă, a fost folosit de trupele ucrainene încă de la începutul conflictului pentru o varietate de acţiuni, inclusiv pentru comunicaţii pe câmpul de luptă.

În toamna lui 2022, SpaceX, compania care produce Starlink, avertizase Pentagonul că ar putea sista acest serviciu vital pentru Ucraina, pe care de la începutul războiului îl oferise gratis. Elon Musk atrăgea atenţia că operaţiunea a devenit mult prea costisitoare şi nu o poate furniza gratis pe termen nelimitat. Potrivit miliardarului, costurile pentru întreţinere se ridicau la 20 de milioane de dolari pe lună. În cele din urmă, Pentagonul a fost de acord să susțină costurile Starlink pentru Ucraina.

De la începutul războiului, SpaceX, prin donaţii private şi în cadrul unui contract separat cu o agenţie americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor şi armatei ţării serviciul de internet Starlink, o reţea în creştere rapidă, de peste 4.000 de minisateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului.

Rusia a încercat să întrerupă şi să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv să blocheze Starlink în regiune, dar SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro