Sari direct la conținut

VIDEO Armata ucraineană a prezentat un „mamut” ce poate trage cu muniții Excalibur

HotNews.ro
Obuzier autopropulsat 2S22 „Bohdana”, Foto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia
Obuzier autopropulsat 2S22 „Bohdana”, Foto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Armata ucraineană a prezentat miercuri noi imagini cu obuzierul autopropulsat 2S22 „Bohdana” produs de industria de apărare a Ucrainei, dezvăluind în premieră că acesta a fost modificat pentru a trage cu muniții „Excalibur” de înaltă precizie.

„Obuzierul autopropulsat cu calibrul de 155 de mm Bohdana demonstrează deja o eficacitate ridicată în luptele de pe front. Bohdana poate trage cinci focuri într-un minut și este echipat în special cu proiectile Excalibur, care lovesc inamicul la o distanță de până la 60 de kilometri”, a notat ministerul ucrainean al apărării pe platforma „X”, fosta Twitter, alături de înregistrarea video cu arma.

Industria ucraineană de apărare a început să lucreze la acest obuzier autopropulsat înainte de începerea invaziei rusești pe scară largă, primele teste cu ele fiind efectuate încă din 2018. Ele au fost prezentate pentru prima oară publicului ucrainean în data de 24 august a anului respectiv, când Ucraina sărbătorește Ziua Independenței, în timpul paradei militare organizate la Kiev.

În decembrie și ianuarie 2022, cu puțin timp înainte ca președintele Vladimir Putin să declanșeze războiul, artileriștii ucraineni au reușit să tragă în timpul unor noi testări a obuzierelor cu peste 400 de proiectile la o distanță de 42 de kilometri, peste distanța maximă de 40 de kilometri din specificațiile producătorului.

Obuzierele au intrat în producția de masă la începutul lui 2023, site-ul de știri Pravda anunțând în luna decembrie că în jur de 30 de sisteme 2S22 „Bohdana” au fost livrate deja Forțelor Terestre ale Ucrainei, conduse la momentul respectiv de generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit aceleiași surse, industria ucraineană de armament poate să producă 6 obuziere „Bohdana” în fiecare lună.

Proiectilele „Excalibur”, descrise ca fiind „puști cu lunetă” de un analist militar

Comandantul unei baterii de artilerie a armatei ucrainene a explicat într-un interviu acordat pe 20 februarie site-ului Defense Express marele atu al acestor obuziere, comparativ cu cele de fabricație sovietică pe care Ucraina le-a produs anterior:

„Cu vechiul obuzier sovietic 2A65 Msta-B de obicei ne lua două focuri doar pentru a încălzi țeava și să o ajustăm, deci doar al treilea [proiectil] lovea ținta, asta presupunând că vechile proiectile sovietice nu dau rateu. Însă Bohdana are nevoie doar de primul proiectil pentru a încălzi țeava. Al doilea și cele care îi urmează lovesc ținta”.

Însă postarea făcută marți de Ministerul ucrainean al Apărării pare să fie prima ocazie în care Kievul anunță că aceste obuziere au fost modificate pentru a putea trage cu proiectile „Excalibur” de înaltă precizie pe care le-a primit de la partenerii săi din NATO.

Artileriștii ucraineni au început să folosească acest tip de proiectile încă din septembrie 2022 sau chiar mai devreme de atât, analistul Chris Owen explicând atunci într-o amplă analiză că „[proiectilele] Excalibur sunt extraordinar de precise, cu o eroare circulară probabilă (CEP) de doar 5 metri” și că în testările efectuate în Occident a fost atinsă o eroare de doar 1,6 metri.

Owen afirma la momentul respectiv că această capacitate transformă practic obuzierele de 155 de milimetri în „puști cu lunetă” uriașe care pot lovi ținte individuale de la distanțe de zeci de kilometri.

2S22 „Bohdana” este de asemenea primul obuzier proiectat de industria ucraineană de apărare pentru a trage cu proiectile de 155 de milimetri, calibrul standard al majorității armamentelor grele din forțele armate ale statelor NATO.

Defense Express estimează că un astfel de obuzier ce are un echipaj de 5 militari costă 2,5 milioane de dolari.

Urmărește ultimele evoluții din a 735-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro