Macron spune, după declaraţiile sale despre trimiterea de trupe în Ucraina, că toate cuvintele sale au fost „cântărite” şi „măsurate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că „fiecare cuvânt” pe care îl spune despre războiul din Ucraina este „cântărit”, după ce, la începutul săptămânii, el a provocat stupoare, inclusiv din partea aliaţilor, spunând că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu este exclusă”.
Macron subliniase că nu există încă un consens pe tema trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, dar ulterior, mai multe ţări au respins ideea. Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Germania l-au contrazis pe rând pe Emmanuel Macron, relatează News.ro citând postul BFMTV.
Criticat din toate părţile, inclusiv pe plan intern, Emmanuel Macron a insistat joi că fiecare cuvânt al său despre Ucraina a fost „cântărit” şi „măsurat”, chiar dacă şi-a atras o replică dură inclusiv din partea lui Vladimir Putin.
„Acestea sunt subiecte foarte serioase. Fiecare cuvânt pe care îl spun pe această temă este cântărit, gândit şi măsurat”, a declarat Macron la inaugurarea Satului Olimpic din suburbia pariziană Saint-Denis.
Preşedintele francez a refuzat să facă alte „comentarii geopolitice” în acest context, afirmând că „nu este locul” şi că „sportul trebuie să permită unitatea şi liniştea”.
Ce a spus Emmanuel Macron
Luni, Emmanuel Macron le-a cerut aliaţilor Ucrainei să „treacă la acţiune” pentru a asigura „înfrângerea” Rusiei, prin livrări mai rapide şi mai ample de arme şi muniţii. De asemenea, el a încălcat un tabu, neexcluzând trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, deşi a subliniat că nu există un consens pe această temă.
Reacţionând la aceste declaraţii, liderul de la Kremlin a avertizat joi Occidentul că există o „ameninţare reală” de război nuclear în cazul în care conflictul din Ucraina va escalada. „Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor”, a spus Vladimir Putin.
O serie de ţări europene, printre care Germania, Polonia, Italia şi Cehia, precum şi Statele Unite, au respins categoric ideea trimiterii de trupe terestre.
„Vladimir Putin trebuie să ştie că există riscuri şi pentru el”, a subliniat o sursă diplomatică franceză, precizând totodată că „nu este vorba de (a trimite trupe pentru) a participa la luptele din Ucraina”.
- Citește și: Macron, necesara terapie de șoc comunicațională. Schimbare de strategie pentru aliații europeni ai Ucrainei?
____