Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 740: Ucrainenii spun că au spart serverele ministerului rus al apărării / Explozie la un pod feroviar din regiunea rusă Samara / Franța a publicat lista armamentului trimis Ucrainei

HotNews.ro
Soldat ucrainean într-o tranșee de pe frontul din Kremina, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean într-o tranșee de pe frontul din Kremina, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a cerut duminică partenerilor occidentali ai Ucrainei să găsească voința politică de a furniza Kievului materialele militare necesare, altfel lumea se va confrunta cu „una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei”. Vizibil furios, Zelenski a spus în discursul său de duminică noapte că lumea trebuie să „reacționeze ferm” pentru a se asigura că războiul devine o aventură „fără speranță” pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care vrea doar „război și moarte”.

08:22Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 740 – LIVE pe HotNews.ro:

01:03Volodimir Zelenski, în mesajul de luni seară: „Am înţeles care este următorul plan al inamicului, îl vom contracara”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seară că a primit un raport din partea şefului serviciului de informaţii externe al ţării, Oleksandr Litvinenko, referitor la „zonele internaţionale sensibile” şi „planurile actuale ale Rusiei” şi a promis că acesta vor fi zădărnicite.

00:31Ministrul ucrainean al apărării a declarat luni că el și comandantul forțelor sale armate au discutat cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, despre situația de pe front în războiul de doi ani împotriva Rusiei și despre furnizarea de arme, potrivit Reuters.

„L-am informat pe secretarul Apărării Austin despre situația actuală de pe front și am discutat despre schimbările din cele mai importante sectoare”, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov pe Telegram, precizând că a participat și comandantul forțelor armate Oleksandr Sîrskii.

„Lucrăm împreună pentru a asigura nevoile forțelor armate ucrainene și pentru a crește capacitățile armatei”, a adăugat el.

23:24 Premierul Poloniei critică Ungaria şi Slovacia pentru întâlnirile cu ministrul rus de externe

Premierul polonez Donald Tusk a dezaprobat luni întâlnirile pe care miniştrii de externe ungar şi slovac, Peter Szijjarto şi Juraj Blanar, le-au avut cu omologul lor rus Serghei Lavrov în timpul forumului diplomatic desfăşurat în oraşul turc Antalya.

Tusk a mai menţionat că la ultima reuniune a Grupului de la Vişegrad (din care fac parte Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia), şi-a format „propriile impresii” asupra atitudinii liderilor politici faţă de Rusia, iar din acestea nu rezultă „observaţii optimiste sau o opinie optimistă”.

Zelenski îl înlocuiește pe comandantul Forțelor de Sprijin

22:39Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Dmitro Hereha din funcția de comandant al Forțelor de Sprijin ale Ucrainei, înlocuindu-l cu Oleksandr Yakovets, potrivit Kyiv Independent.

Numirea face parte din remanierea comandamentului militar al Ucrainei de către Zelenski, care a inclus demiterea comandantului militar suprem al Ucrainei, Valerii Zalujnîi.

Forțele de Sprijin ale Forțelor Armate ale Ucrainei este una dintre principalele formațiuni ale armatei țării, care este responsabilă pentru sprijinul operațional al trupelor. Aceasta include sprijinul ingineresc, războiul electronic, protecția împotriva radiațiilor, chimică și biologică, precum și sprijinul topografic și hidrometeorologic.

21:14 Germania: Annalena Baerbock dezaprobă refuzul cancelarului Olaf Scholz de a furniza Ucrainei rachete Taurus

Titulara Ministerului de Externe german, Annalena Baerbock, l-a îndemnat luni pe şeful guvernului din care face parte, cancelarul Olaf Scholz, să „ia în considerare intens” livrarea către Ucraina a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune. Baerbock spune că Germania trebuie să ia în calcul trimiterea „tuturor materialelor” de care Ucraina are nevoie pentru a o ajuta să-şi apere teritoriul şi să-şi protejeze populaţia în războiul cu Rusia.

Șeful AIEA, întâlnire cu Putin privind situația „precară” de la centrala nucleară Zaporojie

20:26 După misiunea în Marea Roşie, Grecia speră să obţină un rol-cheie în apărarea UE

După invazia Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană vrea să-şi sporească rolul de apărare ca bloc, mai degrabă decât ca o însumare de 27 de naţiuni unde politica militară este elaborată la nivel naţional. Grecia vrea să-şi reformeze armata după exemplul Finlandei. De asemenea, ea îşi propune să-şi reînnoiască industria de apărare şi să stimuleze afacerile şantierelor navale, pe măsură ce îşi revine după o criză a datoriilor de un deceniu care a forţat-o să reducă cheltuielile.

19:43Franța își sporește prezența militară în România: Trupei și avioane de lupta Rafale la baza de la Borcea

Un detașament al Forțelor Aeriene şi Spaţiale Franceze, compus din aproximativ 40 de militari și trei aeronave multirol Rafale, a sosit luni în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, România. Militarii francezi vor executa misiuni de antrenament în comun cu militari din cadrul Forțelor Aeriene Române.

18:55Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aşteaptă să aibă săptămâna aceasta o discuţie faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra situaţiei precare de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de trupele ruse.

Ucraina presează Occidentul să-i transfere activele ruseşti îngheţate

18:39Serghei Cemezov, directorul executiv al conglomeratului rusesc Rostec, care produce cel mai modern tanc al Rusiei, modelul T-14 „Armata”, dă asigurări că acesta a intrat în serviciul activ al forțelor armate ale țării, dar că nu este folosit în Ucraina fiindcă este prea scump.

18:15 Ambasadorul german la Moscova neagă că a fost convocat la Ministerul rus de Externe, așa cum anunțase presa rusă, el explicând că a participat la un dialog bilateral.

„A fost o invitaţie pentru a discuta diferite chestiuni bilaterale”, a declarat ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff, insistând că nu a fost convocat, dar fără a da detalii despre conţinutul convorbirilor, relatează luni agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Ministerul de Externe de la Berlin a explicat de asemenea că ambasadorul a participat la o întâlnire programată de mai multă vreme, versiune susţinută şi de diplomat.

Lambsdorff a contrazis astfel modul în care a fost prezentat episodul respectiv de presa rusă. Agenţia de presă TASS afirmase, citând o sursă neidentificată, că ambasadorul a fost convocat din cauza înregistrării publicate recent a unei conversaţii între ofiţeri de aviaţie germani privind posibilitatea desfăşurării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina. Convorbirea a fost interceptată de Rusia.

Întrebat despre eventualitatea convocării ambasadorului rus în legătură cu incidentul, un purtător de cuvânt al MAE german a răspuns că nu are nimic de anunţat despre acest subiect.

Agenţia DPA menţionează că relaţiile ruso-germane au fost afectate grav de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, însă între reprezentanţi ai diplomaţiei ruse şi ai mai multor state europene considerate de Moscova „neprietenoase” au loc frecvent discuţii pe teme bilaterale. Un exemplu în acest sens este reorganizarea ambasadelor şi consulatelor ruse şi germane după expulzarea reciprocă a unor diplomaţi.

17:46 Ucraina presează Occidentul să-i transfere activele ruseşti îngheţate şi reclamă că nu a primit 16 miliarde de euro colectate de UE

Albania pune la dispoziția NATO o bază aeriană din fostul oraș „Stalin”

16:59 ​​O bază aeriană construită în epoca sovietică în Albania în orașul denumit atunci „Stalin” a fost reactivată şi a devenit începând de luni o bază a NATO, premierul albanez Edi Rama denunțând totodată „ambițiile neoimperialiste” ale Rusiei.

16:27 POLITICO: „Ce credibilitate are tipul ăsta?”. În cursa pentru posturile de conducere din UE şi NATO, Europa de Est se întreabă: „Suntem sau nu suntem egali?”

16:00 Premierul ucrainean Denys Șmihal a declarat luni că livrările de arme, care sunt esențiale pentru Kiev, nu au fost afectate de blocarea frontierei de către fermierii polonezi, protest care durează de mai multe săptămâni.

În ciuda protestelor șoferilor de camioane și ale agricultorilor polonezi, nu au existat cazuri de blocare a livrărilor de arme și echipamente militare, de ajutor umanitar sau de combustibil către Ucraina”, a declarat Șmihal în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit premierului ucrainean, aceste livrări occidentale, care sunt esențiale pentru efortul de război al Kievului împotriva Rusiei, „sunt trimise Ucrainei fără obstacole”. (AFP)

15:44 Uniunea Europeană trebuie să permită producătorilor ucraineni de alimente accesul pe termen lung la piețele UE, în loc să prelungească măsurile an de an, lăsându-i la mila presiunilor politice, a declarat luni un oficial ucrainean de rang înalt.

Ucraina dorește să elimine definitiv taxele vamale și cotele pentru importurile de produse agricole din UE prin actualizarea acordului său comercial cu UE sau cel puțin să prelungească suspendarea actuală cu trei ani, a declarat Markiyan Dmytrasevych, ministru adjunct pentru politica agrară și alimentație.

„Avem nevoie de ceva mai convenabil pentru planificare. O mulțime de resurse sunt alocate acestor discuții în fiecare an. Apoi avem noi cereri, noi proteste în UE și în statele sale membre”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat în timpul unei vizite la Bruxelles.

Dmitri Medvedev, discurs belicos în fața unei hărți cu Ucraina împărțită între țările vecine

15:06 Ucraina intenționează să exporte luni o cantitate record de 13 gigawați oră de electricitate către alte țări pe 4 martie, mai exact către Slovacia, Ungaria, Polonia, România și R. Moldova, a anunțat pe Telegram Ukrenergo, operatorul energetic de stat ucrainean.

Întrucât exporturile de electricitate sunt permise doar în absența unor deficite energetice, anunțul indică o situație stabilă în acest sector, în pofida atacurilor rusești și a consumului de iarnă.

„Astăzi, este planificat să se exporte o cantitate record de energie electrică – 13.264 de megawați oră, cu o capacitate maximă în ore individuale de până la 716 megawați”, a transmis Ukrenergo. Compania de stat a precizat că râurile umflate de ploi și vremea însorită au contribuit la o producție mai mare a hidrocentralelor și a altor centrale electrice. (Kyiv Independent)

15:01 Premierul ucrainean Denys Șmihal a îndemnat luni Occidentul să transfere Kievului active rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de euro, pentru a evita ca alegerile din țările aliate să afecteze sprijinul acordat Ucrainei.

Această declarație intervine într-un moment în care Kievul este îngrijorat de erodarea asistenței militare și financiare occidentale cauzată de disensiunile interne din Statele Unite și Uniunea Europeană.

„Ajutorul din partea partenerilor noștri este un instrument extrem de important, dar avem nevoie de predictibilitate și stabilitate, indiferent de vremuri, de fluctuațiile politice, de ciclurile electorale care vor avea loc în lume”, a declarat Șmihal în cadrul unei conferințe de presă.

În contextul în care zeci de alegeri sunt programate în acest an în țările aliate Kievului, inclusiv în Statele Unite, principalul său susținător, incertitudinea privind continuarea ajutorului pe care acestea o implică „reprezintă un mare stres atât pentru partenerii noștri, cât și pentru noi”, a spus premierul ucrainean, potrivit AFP.

14:55 VIDEO Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat luni într-un discurs belicos ținut în fața unei hărți cu Ucraina împărțită între vecinii săi, inclusiv România, că nu vor exista discuții de pace cu Kievul.

Rusia, nevoită să-și reducă oferta de produse petroliere

14:35 Albania, o țară NATO care nu dispune de avioane de luptă proprii, a inaugurat luni o bază aeriană din era sovietică care a fost refăcută pentru a deservi avioanele NATO, pe fondul unei amenințări sporite din partea Rusiei, a declarat premierul Edi Rama.

NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru baza aeriană Kucova, cu scopul de a-și consolida prezența în regiune. Spațiul aerian al Albaniei, țară de la Marea Adriatică, care se învecinează cu Grecia la sud și Muntenegru la nord, este protejat de Italia și Grecia.

„Aceasta este o bază care (va adăuga) un alt element de securitate pentru regiunea noastră din Balcanii de Vest, care știm cu toții că este o regiune pusă în pericol de amenințarea și ambițiile neo-imperaliste ale Federației Ruse”, a declarat Rama în timpul inaugurării.

Două avioane de luptă provenind de la baza aeriană Aviano a NATO din Italia au aterizat la Kucova pentru a marca redeschiderea aerodromului. (Reuters)

14:19 Rusia a anunțat duminică reduceri voluntare suplimentare ale ofertei de petrol, în principal sub forma unor reduceri de producție, mai degrabă decât a exporturilor, în condițiile în care se confruntă cu reducerea capacității de rafinare, precum și cu sancțiuni mai stricte, au declarat analiști citați de Reuters.

Rusia a transmis că intenționează să își reducă producția și exporturile de petrol cu încă 471.000 de barili pe zi (bpd) în perioada aprilie-iunie, în coordonare cu unele țări participante la OPEC+.

Anunțul vine în condițiile în care Rusia a suferit numeroase întreruperi de producție și atacuri cu drone la marile sale rafinării de petrol de la începutul anului, pe fondul conflictului cu Ucraina.

14:11 Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, intenționează să viziteze Rusia pe 5 martie, a anunțat agenția de știri RIA, citându-l pe șeful AIEA.

Dmitri Medvedev: Ucraina aparține Rusiei

13:24 Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a declarat luni că Ucraina aparține Rusiei, iar tensiunile dintre Washington și Moscova sunt mai grave decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962, potrivit agenției de presă RIA.

Medvedev a susținut într-un discurs că forțele speciale și consilierii militari americani duc deja un război împotriva Rusiei.

12:39VIDEO Un grup de soldați ruși a fost eliminat de ucraineni cu ajutorul unei drone kamikaze după ce trupele de invazie par să fi revenit la una dintre metehnele din primele stadii ale războiului: transportarea militarilor deasupra vehiculelor blindate.

12:32 Cancelarul german Olaf Scholz a exclus luni posibilitatea de a da Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune în cazul în care soldații germani ar trebui să fie implicați pentru a ajuta la operarea acestora.

„… nu poți să livrezi un sistem de armament care are o rază de acțiune foarte mare și apoi să nu te gândești la modul în care poate avea loc controlul asupra sistemului de armament. Iar dacă vrei să ai control, și este posibil doar dacă sunt implicați soldați germani, pentru mine iese din discuție”, a declarat el la o festivitate școlară.

Franța a publicat lista armamentului trimis Ucrainei

12:13Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • De-a lungul lunii februarie 2024, Rusia a întreprins o campanie de atacuri cu vehicule aeriene unidirecționale fără pilot (OWA UAV) împotriva infrastructurii ucrainene, inclusiv a infrastructurii de energie electrică. Forțele ucrainene de apărare aeriană au ripostat în mod repetat împotriva dronelor, dar este foarte probabil ca loviturile rusești să fi avariat centrale electrice și substații electrice ucrainene.
  • Aceste atacuri au avut loc pe întreg teritoriul Ucrainei, fiind provocate pagube asupra infrastructurii energetice regionale, inclusiv în Donețk, Dnipro dar și în vest, la Liov. Este foarte probabil ca atacurile rusești să fi fost întreprinse cu o combinație de drone, sisteme de rachete sol-sol și artilerie cu rachete convenționale, mai degrabă decât cu mijloace aviatice rusești cu rază lungă de acțiune, așa cum s-a văzut în 2022 și 2023.
  • Este probabil ca Rusia să fi încercat să vizeze instalațiile energetice regionale pentru a degrada activitățile industriale din Ucraina. În pofida acestor atacuri, rețeaua electrică a Ucrainei își menține funcționarea stabilă.

11:49Franța a publicat lista completă a armelor pe care le-a trimis Ucrainei.

Franța a furnizat Kievului sisteme de apărare antiaeriană, lansatoare multiple de rachete, sisteme de artilerie, vehicule blindate, drone, camioane, arme de calibru mic, ambarcațiuni militare, carburant și alte tipuri de echipamente

Rusia acuză o „implicare directă” a Occidentului în război

11:48 Luni, Kremlinul a denunțat „implicarea directă” a Occidentului în Ucraina, reacția venind în urma difuzării pe rețelele de socializare din Rusia a unor discuții între mai mulți ofițeri germani privind livrări de arme către Ucraina.

Aceste schimburi, a căror autenticitate a fost confirmată de Berlin, arată „încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din Ucraina”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Înregistrarea în sine arată că în cadrul Bundeswehr există discuții detaliate și concrete despre planuri de a efectua lovituri împotriva teritoriului rus. Totul este mai mult decât evident”, a adăugat el. (AFP)

11:33 Curtea Supremă a Rusiei a menținut decizia care îi interzice politicianului de opoziție Boris Nadejdin să candideze la alegerile prezidențiale din această lună, a anunțat luni Nadejdin.

Lui Nadejdin i-a fost interzisă candidatura după ce Comisia Electorală Centrală a afirmat că a găsit nereguli, inclusiv nume de persoane decedate, în lista de semnături pe care acesta o prezentase în sprijinul candidaturii sale. (Reuters)

11:22 UE ar trebui să convină asupra unei poziții comune cu privire la modul în care țările sale membre pot reduce importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) rusești, a declarat luni ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera.

„Trebuie să ne bazăm pe o abordare generală venită din partea Uniunii Europene și vom insista asupra acestui lucru”, a declarat Ribera la sosirea sa la o reuniune a miniștrilor UE ai energiei de la Bruxelles, unde vor discuta această problemă.

Ribera a cerut „o abordare comună cu privire la modul de reducere sau de interzicere a importurilor provenite din Rusia”, explicând că, dacă Spania ar face acest lucru în mod unilateral, ar putea avea un impact redus, deoarece încărcăturile ar putea fi redirecționate cu ușurință către un alt port din UE.

Uniunea nu a sancționat importurile de gaz rusesc sau de GNL, de care unele dintre țările sale membre sunt încă foarte dependente. (Reuters)

Viktor Orban se va întâlni vineri cu Donald Trump

10:47 Pe rețelele de socializare a apărut o filmare făcută de o dronă ucraineană în care se vede cum un blindat BMP rusesc în retragere trece pur și simplu peste un alt vehicul rusesc, o dubiță poreclită Scooby Doo van din cauza aspectului său.

10:34 Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni cu fostul președinte american Donald Trump pe 8 martie în Florida, a anunțat șeful biroului de presă al lui Orban pentru agenția de presă de stat ungară MTI.

Luna trecută, Orban spus că sprijină intenția lui Trump pentru a reveni la președinția SUA în acest an. „Sperăm că actualul președinte va pleca, iar președintele Trump se va întoarce și va avea mână liberă pentru a face pace (în Ucraina)”, a declarat premierul ungar pe 23 februarie.

Ucrainenii spun că au spart serverele ministerului rus al apărării

09:32 Serviciul de informații militare al Ucrainei, GUR, a anunțat că a reușit un atac cibernetic asupra ministerului rus al apărării, în urma căruia a obținut software, coduri, și documente clasificate

„Serviciul de informații ucrainean dispune acum de softurile de securitate a informațiilor și de criptare utilizate de Ministerul rus al Apărării, precum și de o serie de documente ale serviciilor secrete ale ministeruluide război rus. Este vorba despre ordine, rapoarte, instrucțiuni, și alte documente care au circulat între peste 2000 de unități structurale ale agenției ruse de securitate. Informațiile obținute ne permit să stabilim structura completă a sistemului Ministerului rus al Apărării și a componentelor sale”, spune GUR într-o postare pe Telegram.

09:20 Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a plecat duminică spre Statele Unite pentru a se întâlni cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, scrie Kyiv Independent.

Anusauskas și Austin vor discuta despre cooperarea bilaterală în domeniul securității, inclusiv despre prezența trupelor americane în Lituania. Ajutorul militar pentru Ucraina va fi, de asemenea, pe ordinea de zi.

„Accentul va fi pus, de asemenea, pe sprijinul acordat Ucrainei, deoarece ajutorul militar american pentru Ucraina rămâne esențial”, a transmis Ministerul lituanian al Apărării.

09:11 Ministerul rus de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul german, a anunțat agenția de știri TASS, citând o sursă neidentificată, după ce presa rusă a publicat o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalți oficiali militari germani.

În convorbire, generalii germani sunt auziți discutând despre armamentul pentru Ucraina și despre o posibilă lovitură a Kievului asupra unui pod din Crimeea, ceea ce i-a determinat pe oficialii ruși să ceară explicații.

Explozie la un pod feroviar din regiunea rusă Samara

08:29 O explozie a avut loc la un pod de cale ferată în apropiere de Chapaevsk, în regiunea rusă Samara, transmite TASS, citând „serviciile operaționale” ruse.

„În jurul orei 5 dimineața a avut loc o explozie pe podul de cale ferată peste râul Chapaevka. Traficul feroviar pe pod a fost suspendat”, a declarat un oficial pentru agenția de presă de stat rusă. Potrivit informațiilor preliminare, gardul și structurile de susținere a podului din apropierea unui mal au fost avariate.

Căile ferate ruse au anunțat că circulația pe acel pod a fost suspendată din cauza „interferențelor ilegale”. Canalul de Telegram rus Baza a publicat o imagine ce ar arăta daunele suferite de pod.

08:02 Pierderile relativ mari înregistrate recent de aviația rusă par să determine o scădere semnificativă a activității aviatice rusești în estul Ucrainei, deși nu este clar cât timp va dura această scădere a activității, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, a declarat la sâmbătă că activitatea aviației rusești s-a oprit complet în estul Ucrainei în jurul orei locale 19:00, în urma doborârii de către ucraineni a două avioane rusești Su-34. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuriy Ihnat, a declarat că scăderea activității aviației rusești a continuat duminică și că forțele rusești au continuat să nu mai zboare cu avioane de detectare radar cu rază lungă de acțiune A-50, în urma distrugerii unui avion A-50 la 23 februarie.

Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au pierdut 15 aeronave din 17 februarie, ceea ce nu este neglijabil pentru armata rusă, având în vedere că Rusia are probabil aproximativ 300 de diferite avioane de vânătoare Suhoi .

Pierderile anterioare de aeronave au determinat forțele rusești să reducă temporar activitatea aeriană în întreaga Ucraină pentru perioade semnificative de timp, dar rămâne neclar cât va dura această perioadă actuală de scădere a activității aviatice rusești.

Geoană: Putin blufează (deocamdată) în privința armelor nucleare

07:57 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1.150 de soldați, 8 tancuri, 21 de alte blindate de luptă, 22 de tunuri 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 42 diferite vehicule și 1 echipament special.

07:04Mircea Geoană: Putin blufează (deocamdată) în privința armelor nucleare. Numărul doi din NATO a declarat că amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin reprezintă în acest moment doar o „intimidare psihologică”, scrie Politico.

„Nu vedem vreun pericol iminent de utilizare a acestor arme de către Rusia. Însă declarațiile în sine sunt foarte periculoase, întrucât erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui asemenea demers”, a explicat Geoană.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro