Război în Ucraina – ziua 799: Kievul a anunțat câte rachete a folosit Kremlinul în aprilie pentru a lovi Ucraina / Un atac rusesc a rănit mai mulți copii de la un club sportiv în Harkov / Moscova anunță cucerirea unei noi localități în Donețk
Statele Unite ale Americii a acuzat Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost un incident izolat și că trupele rusești folosesc agentul chimic pentru a îndepărta forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă.
07:57Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici
SINTEZA ZILEI
- VIDEO Imagini spectaculoase cu distrugerea de către ucraineni a unui sistem rusesc antiaerian Buk
- De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.
- Ministrul britanic de externe, David Cameron, a promis joi un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline (3,74 miliarde de dolari) pentru Ucraina fără o limită de timp, adăugând că Londra nu are nicio obiecție dacă armele vor fi folosite în interiorul Rusiei, potrivit Reuters.
- Câte rachete, drone și bombe ghidate a folosit Rusia pentru a lovi Ucraina în luna aprilie
- Comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina „au de-a face cu anumite zile ale săptămânii”, a comentat ironic pentru TASS purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
- Președintele rus Vladimir Putin analizează revocarea vicepremierului Viktoria Abramchenko din funcția ei după ce va fi învestit săptămâna viitoare pentru al cincilea mandat în fruntea Rusiei, relatează joi ziarul financiar rus Vedomosti, citând patru surse anonime apropiate de Kremlin.
- Radio Europa Liberă a publicat imagini din satelit ale companiei Planet Labs care arată consecințele atacurilor cu rachete ale Forțelor Armate ucrainene asupra aerodromului militar rus Djankoi din Crimeea ocupată temporar, în noaptea de 29-30 aprilie.
Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 799 – LIVE pe HotNews.ro:
00:10David Cameron, la Kiev, promite vă va ajuta Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”
Ministrul britanic de externe, David Cameron, a promis joi un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline (3,74 miliarde de dolari) pentru Ucraina fără o limită de timp, adăugând că Londra nu are nicio obiecție dacă armele vor fi folosite în interiorul Rusiei, potrivit Reuters.
„Vom da trei miliarde de lire sterline în fiecare an atât timp cât este necesar. Tocmai am golit cu adevărat tot ce putem în ceea ce privește acordarea de echipamente”, a declarat el într-un interviu acordat Reuters cu ocazia unei vizite la Kiev, adăugând că pachetul de ajutor a fost cel mai mare din partea Marii Britanii de până acum.
„O parte din aceste (echipamente) ajung de fapt în Ucraina astăzi, în timp ce mă aflu aici”, a spus el.
22:42Forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei au atacat cu drone un sistem de rachete antiaeriene Buk în Sumî, relatează Ukrainska Pravda.
„Rușii au încercat fără succes să stingă incendiul și să salveze echipamentul. Lovitura a distrus TEL, care conținea șase rachete și a deteriorat radarul sistemului Buk-M1”, a spus serviciul de presă al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Ucrainei.
21:30 De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.
20:46Membrii NATO sunt „profund îngrijorați” de atacurile recente pe care le atribuie Rusiei, care au afectat în special Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit, a anunțat joi alianța într-un comunicat.
19:53Comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina „au de-a face cu anumite zile ale săptămânii”, a comentat ironic pentru TASS purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit News.ro.
„Aparent, are legătură cu anumite zile pe care le are săptămâna – aşa este ciclul”, a spus Zaharova, după ce Macron a declarat într-un interviu acordat publicaţiei The Economist că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe nu a precizat exact ce a vrut să spună, dar probabil că a parafrazat expresia „şapte zile de vineri într-o săptămână”, menţionează Kommersant.
19:46Președintele rus Vladimir Putin analizează revocarea vicepremierului Viktoria Abramchenko din funcția ei după ce va fi învestit săptămâna viitoare pentru al cincilea mandat în fruntea Rusiei, relatează joi ziarul financiar rus Vedomosti, citând patru surse anonime apropiate de Kremlin.
19:12Cel puțin opt copii au fost răniți joi în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, când bombe ghidate rusești au lovit un loc din apropierea unui complex sportiv în care se antrenau aceștia, au declarat oficialii locali, relatează Reuters.
Orașul Derhaci unde a avut loc incidentul este o țintă frecventă a loviturilor aeriene ruse. Poliția a spus că bombele au aterizat pe sediul unei întreprinderi din apropierea centrului sportiv, provocând incendii.
Patru dintre copii au suferit răni moderate, iar ceilalți răni minore, a declarat guvernatorul regional Oleg Sînegubov în aplicația de mesagerie Telegram. Un vârstnic a fost și el rănit.
„Consecințele ar fi putut fi mai tragice”, a declarat Sînegubov la TV națională.
19:00Radio Europa Liberă a publicat imagini din satelit ale companiei Planet Labs care arată consecințele atacurilor cu rachete ale Forțelor Armate ucrainene asupra aerodromului militar rus Djankoi din Crimeea ocupată temporar, în noaptea de 29-30 aprilie.
18:30 Rusia a expediat petrol rafinat către Coreea de Nord la niveluri care par să încalce plafonul impus de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a declarat joi Casa Albă, sugerând că ar putea anunța noi sancțiuni, relatează Reuters.
Informația a venit în prima zi după ce un grup de experți al ONU care monitorizează aplicarea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord pentru programele sale de arme nucleare și rachete a fost desființat după un veto al Rusiei.
„În timp ce Moscova a respins reînnoirea mandatului comisiei, Rusia a expediat petrol rafinat din Port Vostochny către RPDC (Coreea de Nord)”, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby.
Câte rachete, drone și bombe ghidate a folosit Rusia pentru a lovi Ucraina în luna aprilie
17:27Rusia cel mai probabil își va aplica tacticile agresive în războiul său din Ucraina, dar este puțin probabil ca acest conflict să se încheie prea curând, a declarat joi șeful serviciilor de informații americane, relatează Reuters.
Directorul de Informații Naționale, Avril Haines, a mărturisit Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului că Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii Ucrainei pentru a împiedica capacitatea Kievului de a muta armele și trupele pe front și de a încetini producția de apărare.
„Tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, sunt menite să impresioneze Ucraina că o continuare a luptei nu va face decât să sporească daunele aduse Ucrainei și nu va oferi nicio cale plauzibilă către victorie”, a spus ea.
„Este probabil ca aceste tactici agresive să continue și este puțin probabil ca războiul să se încheie în curând”, a spus Haines.
16:47În timp ce Kievul încă așteaptă sosirea noului ajutor militar din partea SUA, Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, folosind potrivit președintelui Zelenski sute de rachete și drone și mii de bombe ghidate. Câte rachete, drone și bombe ghidate a folosit Kremlinul în doar o luna
16:15 Rusia a declarat joi că nu vede rostul unei conferințe planificate de Elveția la mijlocul lunii iunie pentru a discuta despre cum să se pună capăt conflictului din Ucraina, dacă Moscova nu este invitată, relatează Reuters.
Guvernul elvețian a declarat joi că „în acest stadiu” Rusia nu se numără printre zecile de țări invitate, adăugând că, deși este deschisă includerii Rusiei, Moscova a subliniat în mod repetat că nu are niciun interes în acest sens.
Elveția a declarat în ianuarie că va găzdui summitul la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu vede acest summit drept o inițiativă credibilă.
„Nu înțelegem ce fel de piatră de hotar este aceasta conferință de pace”, a spus el reporterilor. „Despre ce fel de conferință putem vorbi, ce fel de conferință serioasă cu așteptări serioase cu oarecare rezultate, fără participarea Rusiei?
„Acest lucru este complet imposibil și este clar că acesta este un fel de inițiativă care nu se concentrează pe rezultate”, a spus el.
15:52În ultimii doi ani, au fost identificate 16 incidente de securitate în apropierea bazelor aeriene din România, legate de suspiciuni privind drone sau sisteme aeriene fără pilot, a transmis Statul Major al Forţelor Aeriene la solicitarea Europa Liberă, relatează News.ro.
Rusia neagă că a folosit arme chimice în Ucraina
15:21Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.
Dezvăluind pentru prima dată prognozele oficiale pentru sezonul 2024/2025, Taras Vîsoţki a spus că exporturile de grâu ar putea scădea până la 14 milioane de tone, de la 18 milioane de tone în sezonul 2023/2024, notează Agerpres.
De asemenea, exporturile de porumb ar putea scădea până la 20-21 milioane de tone, de la 27 milioane de tone, în timp ce exporturile de orz ar urma să rămână constante la trei milioane de tone, a estimat Taras Vîsoţki.
Pe lângă impactul războiului asupra terenului arabil disponibil, recolta de cereale a Ucrainei ar putea să aibă de suferit şi de pe urma frigului în luna mai sau a secetei în perioada mai-iunie.
Vîsoţki a spus că, până acum, starea culturilor de cereale este bună iar Ministerul Agriculturii de la Kiev „nu a înregistrat niciun factor negativ care să afecteze recolta”.
14:15Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe reţelele de socializare că la Burgenstock, la periferia oraşului Lucerna, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul de pace pe baza unui acord între Kiev și Berna, relatează The Kyiv Independent. Moscova nu se află „în această etapă” pe lista invitaților.
13:35Rusia a negat joi o acuzația SUA potrivit căreia forțele sale din Ucraina ar fi încălcat convenția internațională privind armele chimice prin utilizarea unor substanțe, inclusiv a unui agent chimic de sufocare interzis, transmite Reuters.
13:18Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au preluat controlul asupra așezării Berdychi din regiunea estică Donețk, potrivit agenției de presă Interfax, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de câștiguri treptate din ultimele săptămâni, transmite Reuters.
Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmația de pe câmpul de luptă.
Pene de curent în cinci regiuni din Ucraina din cauza luptelor
13:14Cinci regiuni ucrainene au avut loc noi pene de curent din cauza luptelor, potrivit companiei naționale de energie Ukrenergo, relatează Ukrainska Pravda.
În total, 410 așezări au fost deconectate de la alimentarea cu energie electrică miercuri dimineața.
„Noi pene de curent au avut loc în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk, Zaporojie, Harkov și Herson din cauza ostilităților”, se arată într-un comunicat al Ukrenergo.
În plus, rețeaua electrică se confruntă cu o penurie de electricitate în anumite ore de vârf de seară.
11:53Din decembrie 2023, forțele rusești au executat probabil cel puțin 15 soldați ucraineni care au încercat să se predea și posibil șase care se predau deja sau se predaseră, a declarat Human Rights Watch (HRW).
„Aceste incidente ar trebui să fie investigate ca fiind crime de război”, se arată în declarația organizației neguvernamentale, citată de The Kyiv Independent.
„De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forțele sale au comis multe crime de război odioase”, a declarat Belkis Wille, director în cadrul HRW.
„Execuția sumară – sau uciderea – a soldaților ucraineni care se predau și a celor răniți, împușcați cu sânge rece, interzisă în mod expres de dreptul umanitar internațional, este, de asemenea, inclusă în această moștenire rușinoasă.”
Declarația HRW menționează cinci incidente de execuții în grup ale soldaților ucraineni de către trupele rusești, pe care ONG-ul le-a investigat pe baza filmărilor cu drone postate pe rețelele de socializare, a relatărilor din mass-media și a interviurilor.
11:00Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a explicat într-un interviu pentru Foreign Policy, preluat de European Pravda, că, în prezent, Ucraina nu vede niciun rost în a invita Moscova la Summitul Global pentru Pace din Elveția, adăugând că contactele cu Rusia vor fi în continuare necesare după ce comunitatea internațională își va consolida poziția.
Kuleba a fost întrebat de ce are sens ca Ucraina să organizeze Summitul Global al Păcii în Elveția pentru a pune capăt războiului, dacă Rusia, partea care a început războiul, nu este prezentă.
Kuleba a precizat că aceasta este o întrebare logică din punctul de vedere al abordărilor diplomatice de manual, dar că acestea nu vor funcționa în circumstanțele actuale.
„Abordarea noastră vine din realitate și din experiența pe care am dobândit-o între 2014 și 2022… [Atunci], am avut aproape 200 de runde de discuții cu Rusia în diferite formate, cu mediatori și în mod bilateral. Dar nimic nu a funcționat. S-a ajuns la o invazie pe scară largă. Deci știm că nu are sens să ai Rusia la masă dacă nu te poți asigura că se așează la masă și că acționează cu bună credință”, a declarat ministrul ucrainean de externe.
Kuleba a precizat că vede doar două modalități de a ajunge la o situație în care Kremlinul să înceapă să acționeze cu bună credință.
„Prima dintre ele este succesul pe câmpul de luptă. A doua este existența unei coaliții de țări care împărtășesc aceleași principii și aceleași abordări. Deci, acesta este motivul pentru care primul summit nu intenționează să aibă Rusia la masă, deoarece scopul acestui summit este de a uni țările care împărtășesc principii și abordări pe care își vor construi acțiunile ulterioare. Și apoi poate avea loc comunicarea cu Rusia, iar Rusia poate face parte din [discuții]. Pentru că aveți dreptate: în cele din urmă, nu puteți pune capăt războiului fără ambele părți”, a explicat Kuleba.
Rusia a pierdut peste 470.000 de soldați
10:21 Rusia a pierdut 470.870 de soldați de când a început războiul din Ucraina, potrivit armatei ucrainene.
Conform sursei citate, doar în ultima zi au murit 1.030 de militari ruși.
09:30Opt persoane au murit și alte 23 au fost rănite miercuri în urma atacurilor rusești din regiunile Donețk și Harkov într-o singură zi, potrivit oficialilor ucrainenei citați de Ukrainska Pravda.
09:10Atacurile rusești au afectat jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu publicat miercuri în Foreign Policy, potrivit The Kyiv Independent.
Moscova și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei.
„Voi îndrăzni să spun că, dacă o altă țară ar suferi această distrugere a sistemului energetic, ar arăta mult, mult mai rău decât Ucraina. Rezistăm pentru că am învățat multe”, a declarat Kuleba pentru Foreign Policy.
„Jumătate din sistemul nostru energetic este avariat și noi încă trebuie să conducem țara, să conducem efortul de război și să adunăm sprijinul lumii”, a mai spus Kuleba.
08:00 INTERVIU. Cum gândește un jurist rus care sprijină războiul? „Victoria înseamnă răsturnarea completă a actualului regim din Kiev și crearea unui stat unitar. Ucrainei îi rămâne Lviv”.
Incursiunile în convingerile milioanelor de ruși care sunt favorabili lui Putin sunt rare în presa europeană. Evgeniy Mazepin este de profesie jurist militar. Din această calitate, el a reprezentat interesele mai multor ruși care au fost mobilizați ilegal în războiul din Ucraina. Dar rămâne fidel acțiunii militare a guvernului și nevoii de a învinge Ucraina, a spus el, în interviul pe care l-a acordat prin Zoom publicului HotNews.ro, Evgeniy Mazepin aflându-se în Rusia.
07:58 Un atac cu dronă a avariat infrastructura energetică din regiunile rusești Oryol și Kursk, au anunțat miercuri seară oficialii ruși, notează The Kyiv Independent.
Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, a anunțat în jurul orei locale 23:00 că un atac cu drone ucrainene a avariat liniile electrice din satul Ponyri, întrerupând alimentarea cu energie electrică a zonei.
Câteva ore mai târziu, guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a raportat că dronele doborâte au avariat instalații energetice în districtele Glazunovsky și Sverdlovsky. Ulterior, curentul electric a fost întrerupt într-o serie de gospodării.
Infrastructura energetică din regiunea Smolensk ar fi fost, de asemenea, vizată de drone ucrainene, potrivit guvernatorului regional Vasily Anokhin. Nu au fost raportate pagube.
05:00Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicităţii miercuri, notează AFP.
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Rusia a anunțat miercuri că a lovit centrul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene, care are sediul în portul Odesa, unde Kievul a anunțat anterior că un atac rusesc cu rachete balistice a ucis trei persoane, informează Reuters.
- Un mare incendiu a izbucnit miercuri în portul ucrainean Odesa, miercuri seara, după un atac cu rachete rusești, a informat presa locală.
- Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune de miercuri seara.
- Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit a raportat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, într-un caz de corupție din cadrul ministerului.
- Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind folosirea armelor chimice prin desfășurarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de control al revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, relatează Reuters.
- Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună. Noul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda.
- „Victoria Shi”: Ucraina va avea un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială.
- Cozi lungi s-au format miercuri la Moscova, în timp ce armata rusă a expus tancuri și echipamente militare occidentale capturate în Ucraina. Printre acestea se numărau tancuri americane, germane și franceze, alături de vehicule blindate britanice și australiene, precum și echipamente militare fabricate în Turcia, Suedia, Austria, Finlanda, Africa de Sud și Republica Cehă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a organizat o expoziție similară la Kiev în 2023 cu tancuri și echipamente rusești capturate. Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în Ucraina, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, ceea ce reprezintă întregul său inventar activ de dinainte de război, dar are suficiente vehicule blindate de calitate inferioară în depozite pentru ani de zile și spune că își intensifică producția de tancuri noi.
- Cinci civili au fost uciși miercuri în urma atacurilor Rusiei asupra regiunilor ucrainene Harkov și Donețk din estul țării, au declarat oficiali locali. În regiunea nord-estică Harkov, la granița cu Rusia, un atac cu bombă ghidată a ucis o femeie de 38 de ani și pe tatăl acesteia în interiorul unei mașini, a declarat guvernatorul regiunii.
- Vadim Filașkin, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că 682 de locuitori rezistă în „condiții foarte dificile”, fără apă curentă sau energie electrică în orașul asediat Ceasiv Iar, cu o populație de 12.500 de locuitori înainte de război. Luni întregi de bombardamente neîncetate ale artileriei rusești au devastat orașul strategic care este acum țintă majoră a invadatorilor, fiind așezat pe un teren ridicat care ar putea servi drept poartă de acces către orașele Kostiantinivka, Sloviansk și Kramatorsk. Forțele ucrainene care apără Ceasiv Iar au declarat că încă așteaptă muniție nouă.
–––––
Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro