Preşedinta Parlamentului European, în vizită la Kiev: UE trebuie să-şi ţină promisiunile, să-şi intensifice sprijinul
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi „intensifice” şi mai mult sprijinul său împotriva invaziei ruse, în cadrul unei vizite la Kiev, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care ea s-a întâlnit de Ziua Europei, a salutat eforturile europene, dar a subliniat că Rusia a „profitat” de întârzierile intervenite în livrarea ajutorului occidental.
„Ştim foarte bine că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe echipamente şi sisteme de apărare antiaeriană”, a afirmat Roberta Metsola.
„Noi, europenii, trebuie să ne ţinem promisiunile, trebuie să ne asumăm responsabilităţile, trebuie să ne intensificăm sprijinul”, a pledat ea.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord de „principiu” miercuri privind utilizarea veniturilor provenind din activele Rusiei îngheţate în UE pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, lucru asupra căruia Kievul insistă.
Ukraine needs further timely defense assistance – precisely the kind that can thwart Russia’s revenge plan for this year – their offensive plan. The European Parliament’s position remains significant to ensure that all of our agreements in Europe regarding defense and shared… pic.twitter.com/LcOIfqLxxV
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 9, 2024
Ucraina cere mai multe muniţii şi armament pentru a putea înfrunta armata rusă, mult mai numeroasă şi mai bine înzestrată.
Dar diviziunile politice, atât la Bruxelles, cât şi la Washington, au subminat ideea unui sprijin necondiţionat pentru Kiev în ultimele luni, dezacordurile şi întârzierile acumulându-se.
În timp ce a mulţumit europenilor, Volodimir Zelenski a subliniat joi că au existat livrări de ajutoare occidentale, dar „nu în cantităţile care au fost votate”.
Uniunea Europeană s-a angajat anul trecut să furnizeze un milion de obuze până în martie 2024, o promisiune pe care nu a respectat-o.
Preţiosul ajutor militar american a fost de asemenea întârziat, un pachet de 61 de miliarde de dolari (56,6 miliarde de euro) fiind blocat în Congres timp de luni de zile, înainte de a fi aprobat în cele din urmă la sfârşitul lunii aprilie.
Rusia a „profitat” de ajutorul insuficient, a apreciat preşedintele ucrainean, adăugând că Moscova şi-a „consolidat trupele în nord şi estul” ţării.
Dar când va sosi asistenţa aşteptată, „vom opri iniţiativa lor în est”, a promis el.
În ultimele luni, Rusia şi-a înmulţit câştigurile teritoriale în estul Ucrainei, în faţa unei armate ucrainene lipsite de muniţii şi de recruţi, chiar dacă nu a reuşit să facă o adevărată străpungere a frontului.
_____