Sari direct la conținut

Noi amenințări ale Moscovei pentru NATO și Occident: „Rusia va lăsa deoparte tema „liniilor roşii” și va răspunde la orice comportament nuclear ambiguu”

HotNews.ro
Serghei Riabkov alaturi de ministrul de externe Serghei Lavrov si un alt diplomat de la Moscova, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Serghei Riabkov alaturi de ministrul de externe Serghei Lavrov si un alt diplomat de la Moscova, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rusia „va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu” din partea Occidentului, a declarat vineri ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei ruse de stat TASS, conform Reuters.

„Rusia va lăsa deoparte tema liniilor roșii”

Oficialul rus a susținut că Occidentul „a adoptat o poziție de incertitudine strategică și ambiguitate față de Rusia, încercând să îngreuneze capacitatea Moscovei de a prezice cum va reacționa NATO în diferite situații, inclusiv în domeniul armelor nucleare”.

„Rusia va lăsa deoparte subiectul liniilor roșii și va răspunde Occidentului în oglindă”, a spus Ryabkov în amplul interviu acordat TASS.

„Ceea ce se întâmplă în direcţia Vest este de acum, în primul rând, sarcina militarilor”

Riabkov a mai susținut că garanţiile de securitate pe care Rusia le-a cerut şi le-a discutat cu Occidentul în 2021 nu mai sunt relevante, iar Moscova nu mai are încredere în NATO.

„Scara noastră de priorităţi, inclusiv în sfera asigurării propriei noastre securităţi şi a formării unui cadru mai stabil pentru aceste eforturi, s-a schimbat total din 2021. Ceea ce se întâmplă în direcţia Vest este, de acum, în primul rând sarcina militarilor”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, citat de Reuters.

Adjunctul lui Serghei Lavrov a mai spus că diplomaţia funcționează, în această direcţie, „în regim de gestionare a crizelor şi de prevenire a unei escaladări către un conflict pe scară largă”.

„NATO este un grup faţă de care noi nu avem nici cea mai mică încredere şi care ne provoacă nu doar aversiune politică, ci şi emoţională”

TASS i-a amintit oficialului rus că într-un interviu din ianuarie 2022 spunea că NATO ar trebui „să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997” și l-a întrebat „cât de realistă” i se mai pare acum această remarcă, în condițiile în care alianța nord-atlantică s-a extins semnificativ.

Serghei Riabkov a acuzat că NATO este responsabil pentru escaladarea în relaţiile cu Rusia, iar la baza actualei crize se află extinderea alianţei:

„Dacă în primul rând SUA, dar şi alte state ale NATO ar fi luat cu adevărat în serios avertismentele şi apelurile noastre în acel moment, atunci ceea ce se întâmplă acum, toată această tragedie, din punctul de vedere al distrugerii complete a arhitecturii europene de securitate, ar fi putut fi evitat”.

Oficialul rus a mai susținut că „sunt în general imposibile construcţiile geopolitice într-o formă sau alta” cu alianța nord-atlantică:

„NATO nu este o entitate capabilă de negocieri, este un grup faţă de care noi nu avem nici cea mai mică încredere şi care ne provoacă nu doar aversiune politică, ci şi emoţională.

Vom lucra cu cei care sunt dispuşi să negocieze cu noi pe baze de egalitate. Marele spaţiu eurasiatic, conceptul de securitate eurasiatică este ceea ce se avansează acum în centrul proiectelor de arhitectură din punct de vedere al politicii şi geopoliticii. În viziunea noastră, asupra acestora trebuie să ne concentrăm în primul rând”.

În decembrie 2021, Moscova a transmis SUA şi NATO un proiect privind „garanţiile de securitate” între Rusia şi SUA, precum şi în raport cu membrii NATO din Europa, iar în acel document Rusia cerea, printre altele, ca alianța nord-atlantică să își ia angajamentul de a nu se mai extinde în Est, în special în Ucraina, şi de a-și retrage bazele militare și trupele din țările care au aderat la NATO după 1997. Amintim că după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022, două state tradiţional neutre, Suedia şi Finlanda, au aderat la NATO de teama politicilor Kremlinului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro