Sari direct la conținut

Norvegia înăsprește din nou măsura denunțată de Moscova drept „absurdă”

HotNews.ro
Soldati norvegieni la granita cu Rusia, Foto: Annika Byrde / AFP / Profimedia Images
Soldati norvegieni la granita cu Rusia, Foto: Annika Byrde / AFP / Profimedia Images

Norvegia va restricţiona şi mai mult accesul turiştilor ruşi care călătoresc din cauza agresiunii Moscovei asupra Ucrainei, blocând aproape toate posibilităţile de a intra pe teritoriul norvegian, înăsprind astfel o măsură descrisă anterior drept „absurdă” de către Rusia, relatează Reuters și News.ro.

Norvegia, una dintre țările fondatoare ale NATO, are o graniţă comună cu Rusia în Arctica de aproape 200 de kilometri. Ea a introdus pentru prima dată în 2022 restricţii pentru vizele acordate turiştilor ruşi.

„Decizia de a înăspri regulile de intrare este în conformitate cu abordarea norvegiană de a fi alături de aliaţi şi parteneri ca reacţie la războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul justiţiei, Emilie Enger Mehl, într-un comunicat.

Cetăţenii ruşi al căror scop este turismul şi alte călătorii neesenţiale vor fi respinşi la intrarea în Norvegia. Excepţii pot fi acordate în cazuri precum vizitele la rudele apropiate care locuiesc în Norvegia (părinţi, soţi, concubini şi copii) şi pentru cetăţenii ruşi care urmează să lucreze sau să studieze în Norvegia sau în alte ţări Schengen.

Noua politică intră în vigoare la 29 mai. Înăsprirea regimului de vize se aplică atât celor care au o viză eliberată de Norvegia înainte de modificarea practicilor de acordare a vizelor în primăvara anului 2022, cât şi pentru vizele eliberate de alte ţări Schengen.

„Schimbarea implică faptul că poliţia poate expulza cetăţenii ruşi vizaţi de restricţii”, arată guvernul norvegian. Autorităţile norvegiene supraveghează îndeaproape frontiera şi traficul de frontieră peste Storskog şi vor lua măsuri dacă este necesar, transmite guvernul de la Oslo.

Norvegia și-a închis frontiera pentru mașinile din Rusia toamna trecută

Noua măsură vine după ce în septembrie anul trecut guvernul norvegian a decis să închidă frontierele țării pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, cu foarte puține excepții.

„Norvegia este alături de aliații săi în răspunsul la războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina”, a declarat atunci fostrul ministru norvegian al externelor, Anniken Huitfeldt. „Este important ca sancțiunile să fie eficiente, astfel încât să împiedicăm cât mai mult posibil veniturile de care statul rus are nevoie pentru a finanța războiul”, a adăugat Huitfeldt.

Kremlinul a denunțat atunci o măsură „absurdă” din partea Norvegiei.

Țara scandinavă nu este membră a Uniunii Europene, dar s-a aliniat sancțiunilor impuse de Bruxelles împotriva Rusiei după ce Vladimir Putin a declanșat invazia în Ucraina în februarie 2022.

Săptămâna trecută Finlanda a anunțat că intenționează să folosească rezerviști pentru a patrula granița cu Rusia în condițiile în care acuză Moscova că a orchestrat o criză artificială a migranților la frontiera comună.

Urmărește ultimele evoluții din a 820-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro