Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 833: Ce pierderi susține Putin că are Moscova în raport cu Kievul / Rusia amenință că va livra arme unor țări terțe pentru a lovi interesele occidentale / Progrese în G7 privind profiturile activelor rusești înghețate / Fostul șef al armatei moldovene, informator GRU

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană în zona Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană în zona Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Statele Unite și partenerii din G7 fac progrese în găsirea unor modalități de a furniza mai multe fonduri de care Ucraina are nevoie urgentă prin valorificarea profiturilor obținute din activele rusești înghețate, a declarat marți un înalt oficial al Trezoreriei SUA. Brent Neiman, secretarul adjunct pentru finanțe internaționale, a spus că decizia recentă a Uniunii Europene de a utiliza fluxul anual de profituri excepționale obținute din activele imobilizate ar putea genera miliarde de dolari pe an pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse, potrivit Reuters.

07:27Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 833 – LIVE pe HotNews.ro:

01:15Militari occidentali „se află deja în Ucraina și suferă pierderi acolo”

Președintele rus a reafirmat, de asemenea, că instructorii militari occidentali „se află deja în Ucraina și suferă pierderi acolo”. Pierderi despre care „Statele Unite și statele europene preferă să păstreze tăcerea”, potrivit acestuia.

Franța a anunțat recent că ia în considerare trimiterea de instructori militari în Ucraina pentru a accelera pregătirea soldaților ucraineni și formarea unei coaliții europene în acest scop.

Săptămâna trecută, președintele rus a declarat că instructorii occidentali se află în Ucraina „sub masca unor mercenari”.

00:45Putin amenință iar cu armele nucleare: „Din nu știu ce motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”

„Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie tratat cu ușurință, superficial”, a avertizat liderul de la Kremlin.

23:47 Franţa a adoptat o lege împotriva ingerinţelor străine

Deputaţii francezi au adoptat definitiv miercuri o lege pentru a consolida arsenalul legislativ împotriva ingerinţelor străine, într-un moment de tensiuni crescând pe fondul războaielor în Ucraina şi în Fâşia Gaza.

23:11Putin amenință că va livra arme unor țări terțe pentru a lovi interesele occidentale

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că va livra arme unor țări terțe care ar putea lovi interesele occidentale, dacă Occidentul va permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele sale cu rază lungă de acțiune.

„Dacă cineva consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lovi teritoriul nostru (…) de ce nu am avea dreptul să livrăm armele noastre de același tip în regiuni ale lumii unde vor fi lovite instalațiile sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu agențiile de presă, printre care AFP.

22:55Putin spune că pierderile rusești în Ucraina sunt de cinci ori mai mici decât ale Kievului

Președintele rus Vladimir Putin a refuzat miercuri să dea o cifră a pierderilor rusești în Ucraina, limitându-se să declare că acestea au fost „mult mai mici” decât cele ucrainene, cu „un raport de unu la cinci”, potrivit AFP.

„Dacă vorbim de pierderi ireparabile (morți), atunci raportul este de unu la cinci” în comparație cu pierderile suferite de partea ucraineană, a declarat președintele rus la o întâlnire cu agențiile internaționale de presă, printre care AFP, la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei).

Măsură luată de Ucraina în privința cetăţenilor din străinătate apţi de luptă

21:52Putin comentează condamnarea lui Trump: „Fără dovezi”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că problemele juridice ale lui Donald Trump sunt rezultatul unei „lupte politice interne” între democrați și republicani înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.

21:31Un rus din Donbas, arestat la Paris după ce i-a explodat în față o bombă improvizată

Poliţia franceză a arestat un bărbat în vârstă de 26 de ani, de naţionalitate ucraineană şi rusă, aflat în posesia unor explozibili într-un hotel din nordul Parisului, au anunţat miercuri procurorii.

20:43Germania vrea să fie pregătită pentru un eventual război până în 2029. Avertismentul ministrului Apărării

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri că este nevoie de consolidarea capacităţilor operative ale armatei germane, astfel încât aceasta să fie pregătită pentru un eventual război în anul 2029.

20:17Măsură luată de Ucraina în privința cetăţenilor săi care trăiesc în străinătate şi sunt apţi de luptă

Ucraina nu le mai permite de la 1 iunie cetăţenilor săi bărbaţi care trăiesc în străinătate şi sunt apţi de luptă să iasă liber din ţară dacă se află din nou pe teritoriul său, pentru a reface rândurile armatei sale aflate în război cu Rusia.

19:50În Polonia şi-a început activitatea o comisie de anchetă asupra influenţelor rusă şi belarusă

O comisie responsabilă de investigarea influenţelor rusă şi belarusă în Polonia şi-a început miercuri lucrările, a anunţat premierul Donald Tusk, pe fondul temerilor Varşoviei că Moscova încearcă să destabilizeze situaţia internă.

„Ascensiunea prinţilor”: Putin îi scoate la rampă pe copiii elitei ruseşti

19:31 Macron și Zelenski vor semna două acorduri de susținere a Kievului în sectoare cheie

Vineri, președinții francez și ucrainean vor semna două acorduri care prevăd împrumuturi și granturi în valoare de 650 de milioane de euro pentru Ucraina, pentru a sprijini autoritățile locale și infrastructurile critice, în special cele energetice, vizate de Rusia, a anunțat miercuri Palatul Elysée, citat de AFP.

Primul acord va pune la dispoziția Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) „fonduri provizorii de 400 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 50 de milioane de euro sub formă de granturi până în 2027”, pentru a-și „extinde activitățile în Ucraina”.

18:57Bloggerița rusă care a vorbit despre masacrele de la Bucha, condamnată la 5 ani de închisoare

Un tribunal din Moscova a condamnat-o pe bloggerița rusă Anna Bajutova la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că a citit pe platforma Twitch mărturii despre masacrul atribuit Rusiei în orașul ucrainean Bucha, potrivit AFP.

„Dezgustător, dezgustător, rahat”, a reacționat tânăra de 30 de ani din cușca de sticlă rezervată inculpaților în sala de judecată, potrivit jurnaliștilor AFP prezenți la proces.

Armata rusă este acuzată că a masacrat sute de civili în orașul ucrainean Bucha, în apropiere de Kiev, în timpul retragerii sale din regiune în primăvara anului 2022.

18:05„Ascensiunea prinţilor”. Putin se foloseşte de forumul economic de la Sankt Petersburg pentru a-i scoate la rampă pe copiii elitei ruseşti, inclusiv pe fiicele sale

Fiicele lui Vladimir Putin, Maria Voronţova şi Katerina Tihonova, au o rară apariţie publică şi se numără printre vorbitorii de la Forumul Economic Internaţional anual de la Sankt Petersburg, ale cărui lucrări au început miercuri. Fiica fostului ministru al apărării, actual secretar al Consiliului rus de Securitate, Serghei Şoigu, Ksenia, participă şi ea la un panel de discuţii. La fel şi fiul şefului de cabinet al Kremlinului, Anton Vaino, Aleksandr. Anna Ţivileva, despre care guvernul britanic spune că este rudă a lui Putin şi care este căsătorită cu ministrul energiei, Serghei Ţivilev, va vorbi de asemenea, în calitate de şefă a unui fond de stat înfiinţat de preşedinte anul trecut pentru a ajuta soldaţii care au luptat în războiul din Ucraina.

Un oligarh rus propune atacarea Olandei cu rachete cu rază lungă

17:28 Oligarhul care finanțează propaganda rusă în Europa propune atacarea Olandei cu rachete cu rază lungă / Ținta „de care depinde întreaga lume”

Oligarhul rus Konstantin Malofeev propune într-un articol halucinant publicat pe site-ul televiziunii sale Țargrad TV lovirea Olandei cu rachete cu rază lungă pentru a distruge un obiectiv „de care depinde întreaga lume”.

15:52 De la 1 iunie, Ucraina nu mai permite bărbaților săi în vârstă de luptă care locuiesc în străinătate să părăsească liber țara dacă se întorc pe teritoriul său,

„Cetățenii ucraineni care au părăsit Ucraina de mai mult de trei luni nu vor mai fi incluși în categoria persoanelor excluse din registrul de recruți (…) și sunt obligați să se înscrie în armată în termen de 30 de zile”, a declarat miercuri pentru AFP Andrii Demtchenko, purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene.

15:36Prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe, Andriy Sybiha, a discutat cu viceministrul chinez de externe Sun Weidong despre măsurile de intensificare a cooperării în timpul unei vizite la Beijing, a anunțat miercuri ministerul ucrainean.

Sybiha și-a exprimat, de asemenea, speranța privind participarea Chinei la summitul de pace organizat de Ucraina, care va avea loc în iunie, afirmând că ar putea fi „o bună oportunitate (pentru Beijing) de a aduce o contribuție practică la realizarea unei păci juste și durabile”, a adăugat ministerul. (Reuters)

Siria: Forțe speciale ucrainene luptă contra rușilor alături de rebeli

15:09 Imagini obținute de Kyiv Post de la surse din cadrul Direcției de Informații Militare a Ucrainei (GUR) arată cum forțele speciale ucrainene și rebelii sirieni lovesc poziții militare rusești Siria. Clipul video este datat martie 2024.

Echipa specială „Khimik” a GUR, în colaborare cu opoziția siriană, atacă mercenarii ruși care luptă alături de regimul Bashar al-Assad în Siria. Lupte active sunt în curs de desfășurare în partea de sud a țării, în special în Înălțimile Golan, unde sunt concentrate în prezent forțele rusești.

Potrivit unei surse a Kyiv Post din GUR, de la începutul anului, rebelii, susținuți de agenți ucraineni, au aplicat numeroase lovituri asupra poziții militare rusești reprezentate în regiune de așa-numita „grupare de forțe a Forțelor Armate ale Federației Ruse în Republica Arabă Siriană”.

Sursa, care a vorbit cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului, a declarat că sunt efectuate atacuri constante asupra punctelor de control inamice, fortificațiilor, patrulelor, coloanelor de vehicule militare și altor ținte.

Joe Biden și-a început vizita în Franța

14:37 Kremlinul a calificat miercuri drept „șantaj” declarațiile secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit cărora Washingtonul nu va tolera ca China să își crească exporturile de bunuri „cu dublă utilizare” către Rusia și va răspunde cu sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ă tonul Washingtonului este complet inacceptabil și că Moscova este solidară cu Beijingul. (Reuters)

14:00Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova va trimite materiale militare și instructori în Burkina Faso pentru a ajuta această țară din Africa de Vest să își sporească capacitățile de apărare, a relatat presa rusă de stat. Lavrov a făcut declarațiile în cadrul unei vizite oficiale în Burkina Faso, notează Reuters.

13:55 VIDEO Preşedintele american Joe Biden a început miercuri o vizită în Franţa, unde va participa la comemorarea „D-Day”, ziua Debarcării aliate în Normandia din 6 iunie 1944, în timp ce Rusia nu a mai fost invitată în cele din urmă.

13:36Parlamentul rus i-a revocat mandatul de senator lui Andrei Turceak, secretarul general al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin l-a numit guvernator interimar al Republicii Altai, o regiune rusă din Siberia.

Atac cibernetic asupra unei firme spaniole care recondiționează tancuri pentru Ucraina

13:32 O unitate a General Dynamics cu sediul în Spania, Santa Barbara Systems, care recondiționează tancuri Leopard pentru a fi livrate Ucrainei, a suferit un atac cibernetic care i-a blocat site-ul, a spus un grup de hackeri pro-ruși.

Un purtător de cuvânt al General Dynamics din Germania a declarat că firma încă analizează cauza întreruperii site-ului web, adăugând că toate operațiunile sale din Europa au funcționat normal.

Grupul de hackeri NoName de pe Telegram a revendicat responsabilitatea pentru atacul DDoS (distributed denial-of-service). Atacurile DDoS direcționează volume mari de trafic de internet către serverele vizate pentru a le scoate din funcțiune.

„Ne-am trimis rachetele DDoS împotriva site-urilor web din Spania rusofobă”, a scris marți pe Telegram grupul, care desfășoară adesea astfel de acțiuni împotriva țărilor care sprijină Ucraina. (Reuters)

12:56 Un bărbat cu dublă cetățenie, americană și rusă, a fost condamnat miercuri de un tribunal rus la trei ani și jumătate de închisoare pentru „reabilitare a nazismului”, transmite Reuters.

Iuri Malev a fost arestat în decembrie anul trecut din cauza unor postări pe rețelele de socializare în care se presupune că ar fi denigrat panglica Sfântului Gheorghe, un simbol al vitejiei militare rusești. Una dintre ele conținea un limbaj obscen, iar cealaltă arăta o fotografie a unui cadavru purtând panglica, iar în text se spunea „cum să porți corect panglica Sfântului Gheorghe”.

Tribunalul din Sankt Petersburg, unde a fost judecat Malev, a conisderat că a arătat astfel lipsă de respect față de societate și a insultat memoria Marelui Război Patriotic, așa cum se referă rușii la cel de-al Doilea Război Mondial. Malev și-a recunoscut vinovăția, a transmis instanța.

Postul de știri independent SOTA a scris că Malev era absolvent al Facultății de Drept a Universității din Sankt Petersburg și locuia în Statele Unite din 1991. Baza, un canal Telegram cu legături cu forțele de ordine rusești, a afirmat că Malev era rezident în Brooklyn, New York și că a intrat în Rusia cu un autobuz din Estonia cu două săptămâni înainte de arestarea sa.

Fostul șef al armatei moldovene, informator GRU

12:23Fostul șef al armatei din Moldova, informator pentru un colonel rus din GRU: „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede posibil!” / Reacția Chișinăului: „Trădare de patrie”

Fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a raportat omului său de legătură din serviciul rus GRU, colonelul Alexei Makarov informații despre situația politică de la Chișinău și despre vizitele ucrainenilor veniți să cumpere armament, scrie publicația rusă independentă The Insider, care a avut acces la conversațiile de pe Telegram ale celor doi.

11:06 Nava de patrulare ucraineană BG-62 Podillya din clasa Stenka a operat luna aceasta pe Marea Neagră în zona coastelor Odesei, notează OSINTtechnical, un cont de pe platforma X ce urmărește războiul din Ucraina.

Nave maritime ucrainene continuă să facă ieșiri pe Marea Neagră după ce au împins tot mai departe (de coastele ucrainene) Marina Rusă, scrie sursa citată.

Stoltenberg a criticat China pentru că nu vine la summitul de pace

10:53 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat China pentru boicotarea summitului privind pacea în Ucraina, reuniune ce va fi organizată în această lună în Elveţia, transmite miercuri dpa.

Elveţia a invitat reprezentanţi din aproximativ 160 de ţări la evenimentul din 15-16 iunie pentru a dezbate modalităţile posibile pentru a se ajunge la o pace durabilă în Ucraina. China a anunţat săptămâna trecută că nu va participa. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, a declarat că există o diferenţă semnificativă între modul de concepere a conferinţei şi aşteptările Chinei.

Jens Stoltenberg a spus că poziţia Chinei nu este surprinzătoare. El a explicat că Beijingul nu doar că nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au semnat un acord cu puţin timp înaintea invaziei, prin care şi-au promis un parteneriat nelimitat.

De la începerea invaziei, a continuat Stoltenberg, China vinde tehnologie avansată, microelectronice şi alte echipamente pentru a sprijini economia de război rusă, permiţându-i Rusiei să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei. (Agerpres)

Blogerii militari ruși se plâng de superioritatea dronelor ucrainene

10:27 Unii comentatori militari ruși continuă să se plângă de capacitățile superioare pe front ale ucrainenilor în ce privește dronele și războiul electronic (EW), continuând să sublinieze rimurile rapide și constante de inovare tactică și tehnologică care modelează spațiul de luptă din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Un blogger militar rus care a servit anterior ca instructor al unității „Storm-Z” a postat pe o listă de probleme cu care se confruntă forțele rusești în respingerea dronelor ucrainene și a susținut că utilizarea eficientă și omniprezentă a dronelor ucrainene este acum „factorul principal” în capacitatea Ucrainei de a respinge acțiunile ofensive rusești.

El a spus că, în primul rând, trupele ucrainene au un mare avantaj numeric în ceea ce privește dronele FPV (First Person View) și operatorii de drone FPV.

Bloggerul a susținut că grupurile de asalt ucrainene au un avantaj de 3-4 la 1 în materie de drone FPV față de unitățile de asalt rusești, iar unitățile mecanizate ucrainene au un avantaj de 6-10 la 1 în materie de drone FPV față de unitățile rusești comparabile ca mărime.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:49 Kievul a salutat miercuri anunțul Washingtonului potrivit căruia vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va participa la viitorul summit de pace din Ucraina.

„Este o veste importantă faptul că am confirmat participarea vicepreședintelui american Kamala Harris la summitul pentru pace care va avea loc pe 15 și 16 iunie în Elveția”, a spus pe rețelele de socializare Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Zelenski. (AFP)

08:58 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1280 de soldați, 12 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 40 de tunuri, 3 sisteme antiaeriene, 69 diferite vehicule și 12 echipamente speciale.

FT: Amenințările nucleare ale Rusiei își pierd credibilitatea

08:30 Rusia a lansat azi-noapte 27 de drone Shahed din zona Kursk și Capul Chauda (Crimeea), potrivit unei postări de pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

„Unitățile de rachete antiaeriene și unitățile de război electronic ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic”, notează sursa citată.

Potrivit acesteia, 22 de drone Shahed au fost doborâte în regiunile NIkolaev, HErson, Dnipro, Sumî și Poltava.

08:19 Financial Times:Amenințările nucleare ale Rusiei își pierd credibilitatea. Rusia își flutură iarăși armele nucleare. Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută NATO să nu-i permită Ucrainei să folosească muniție vestică pe teritoriul Rusiei. El a amenințat cu „consecințe grave”, atrăgându-le atenția aliaților Ucrainei că multe țări europene au „teritoriu mic” și „populație densă”.

Și, în caz că amenințarea va fi fost prea voalată, Dmitri Medvedev a complementat-o cu una și mai înfiorătoare. Citând declarația lui Putin, el a adăugat: „Utilizarea armelor nucleare tactice poate face și ea obiectul unor calcule greșite. Aceasta ar fi o greșeală fatală.”

Medvedev are reputația de mare amator de tărie. Dar pe de altă parte Moscova a recurs recent la fapte pentru a-i amplifica amenințările, organizând exerciții nucleare lână granița cu Ucraina.

Ceea ce nu a descurajat mai multe state NATO, inclusiv SUA, să facă cel mai nou pas pe scara escaladării, aprobând utilizarea armelor lor în interiorul frontierelor Rusiei.

Biden se va întâlni cu Zelenski și în Franța și în Italia

07:37 Summitul privind Ucraina organizat de Elveția va avea ca obiectiv să creeze o cale de implicare a oficialilor ruși în viitoarele discuții, după ce se va ajunge la un acord privind siguranța nucleară, securitatea alimentară și reîntoarcerea copiilor răpiți, se arată într-un proiect de document.

Întâlnirea din 15-16 iunie de la Lucerna se va concentra pe cele trei măsuri ca modalitate de a construi încrederea pentru ca Moscova să fie implicată ulterior pe un număr limitat de chestiuni, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg.

Deși oficialii ruși au fost excluși din formatul actual, în document se spune că pentru sfârșitul războiului trebuie implicate toate părțile. „Prin urmare, am convenit să întreprindem pași concreți care pot servi ca măsuri de consolidare a încrederii în domeniile menționate mai sus, cu implicarea ulterioară a reprezentanților Federației Ruse”, se arată în document, care ar putea fi modificat în cadrul negocierilor.

07:26 Joe Biden se va întâlni cu Volodimir Zelenski în timp ce se va afla în Normandia, a confirmat marți consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, adăugând că Statele Unite nu intenționează să trimită instructori militari americani în Ucraina.

„În ceea ce ne privește, nu plănuim o misiune de antrenament în Ucraina”, a declarat Sullivan. „Ei au nevoie de mai multă apărare aeriană și lucrăm la asta și au nevoie de un flux continuu de armament pe care îl vom furniza”, a adăugat el, potrivit Reuters.

05:55 SUA: Biden se va întâlni cu Zelenski în Franţa şi la G7 în Italia. Preşedintele SUA Joe Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în marja festivităţilor celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia, apoi la summitul G7 din Italia, a anunţat marţi Casa Albă la scurt timp după plecarea preşedintelui american în Franţa.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro