Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 838: Putin se pregătește să meargă în Coreea de Nord și Vietnam / Amenințările rușilor cu privire la avioanele F-16 / Belarus se alătură exercițiilor nucleare rusești

Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images
Liderul nord-coreean Kim Jong Un își ia rămas bun de la președintele rus Vladimir Putin, în timp ce pleacă de pe cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, pe 13 septembrie 2023. , Foto: KCNA / UPI / Profimedia Images

Elveția a anunțat luni că 90 de țări și organizații s-au înregistrat până acum să participe la summitul de pace pentru Ucraina pe care îl va organiza pe 15-16 iunie​, perioadă în care președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Coreea de Nord și Vietnamul.

Jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre cele mai mari ziare financiare din Rusia, au scris luni că ambasadorul rus la Phenian, Alexandr Matsegora, le-a confirmat că vizita lui Putin în Coreea de Nord este „pregătită activ”. Deși nu a avansat o dată pentru vizită, Vedomosti a scris că ea ar urma să aibă loc în luna iunie și că imediat după aceea liderul de la Kremlin se va deplasa în Vietnam.

Kremlinul a confirmat oficial pe 24 mai că Putin va merge într-o vizită în Coreea de Nord, fără a anunța însă și când se va întâmpla acest lucru. Președintele rus se va deplasa în Coreea de Nord după ce în septembrie anul trecut l-a primit în Orientul Îndepărtat Rus pe liderul suprem Kim Jong Un.

Putin i-a promis atunci lui Kim că Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți. După această vizită, regimul de la Phenian și-a intensificat livrările de armament către Rusia.

Rusia nu a fost invitată de Elveția la summitul de pace pentru Ucraina, în condițiile în care Kremlinul și Ministerul rus de Externe au declarat în mod repetat că Moscova nu este interesată de discuții în baza formulei de pace propuse de președintele Volodimir Zelenski, care presupune retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei.

Guvernul elvețian a declarat însă într-un comunicat remis luni că summitul de pace are obiectivul de a defini „o foaie de parcurs comună” care să implice atât Ucraina, cât și Rusia.

Ultimele evoluții din a 838-a zi a războiului din Ucraina, LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

00:54The Guardian scrie despre noile tensiuni de la Kiev. Şeful agenţiei de reconstrucţie din Ucraina a demisionat cu o zi înainte de o conferinţă internaţională

23:36Este posibil ca Rusia să se afle în spatele unei tentative de incendiere a autobuzelor din oraşul Praga, descoperită săptămâna trecută, a declarat luni premierul ceh Petr Fiala.

22:09Aproape 20.000 de mercenari ai grupării Wagner au murit în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, arată o investigație a BBC Russia și Mediazona, publicată luni. (The Kyiv Independent)

20:41 Finlanda suspectează că un avion militar rusesc i-a încălcat spaţiul aerian

Un avion militar rusesc este suspectat că a încălcat luni dimineaţa spaţiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunţat Ministerul Apărării al Finlandei.

19:03Moscova amenință că avioanele F-16 şi bazele lor din afara Ucrainei vor deveni ţinte pentru Rusia dacă efectuează misiuni de luptă

Avioanele de luptă F-16 şi aerodromuri militare din afara Ucrainei unde se vor baza acestea vor deveni ţinte legitime pentru Moscova dacă vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forţelor ruse (în Ucraina), a transmis luni agenţia RIA Novosti, citând un deputat rus de rang înalt.

Producția de gaze a Gazprom, la cel mai scăzut nivel

17:47Gigantul energetic rusesc Gazprom Group a tăiat anul trecut producția sa de gaze naturale cu 13%, aceasta ajungând în 2023 la un minim istoric de 359 de miliarde de metri cubi, a arătat compania în raportul său pe anul precedent, publicat luni și citat de Reuters.

16:29Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova, relatează Reuters.

Atacurile au lovit un sistem S-400 în Djankoi şi două sisteme S-300 mai puţin avansate în apropiere de Evpatoria şi Ciornomorske, rezultând „pierderi semnificative” pentru apărarea aeriană rusă, a declarat luni Statul Major al Ucrainei.

Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent declaraţia. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării. Canalele locale Telegram au raportat explozii în apropiere de Djankoi şi Evpatoria.

16:00Mustafa Nayyem, directorul Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii Ucrainei, și-a dat demisia din funcție luni, cu doar o zi înainte de o conferință importantă ce va avea loc la Berlin în vederea mobilizării ajutorului internațional pentru țara afectată de război.

„Am luat decizia pe cont propriu datorită obstacolelor sistemice care nu îmi permit să îmi exercit în continuare cu eficacitate atribuțiile”, a declarat el într-un mesaj publicat pe Telegram. „Începând cu noiembrie anul trecut, echipa Agenției s-a confruntat cu opoziție constantă, rezistență și crearea unor obstacole artificiale”, a acuzat el, menționând în acest sens inclusiv piedici puse în construirea de fortificații pentru liniile de apărare.

Nayyem, un fost deputat proeminent al parlamentului ucrainean, a criticat de asemenea decizia guvernului de a nu-i permite să meargă la Berlin pentru conferința ce va avea loc marți, precum și demiterea din funcție a viceministrului pentru infrastructură, un alt oficial cheie pe timp de război, luna trecută.

Zelenski vorbește despre o situație „grea” în regiunea Donețk

15:31 Armata rusă revendică „eliberarea” unei noi localități în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că se duc cele mai grele lupte.

„Unitățile grupului de forțe Vostok (…) au eliberat satul Staromayorskoye al Republicii Populare Donețk”, a declarat ministerul rus al apărării, afirmând totodată că unitățile sale au continuat să avanseze „adânc” în acest sector al frontului.

13:44Președintele Volodimir Zelenski a dat detalii luni după-amiază despre situația de pe front, afirmând că comandantul-șef al armatei, general-colonelul Oleksandr Sîrski l-a informat despre starea lucrurilor.

„Am început ziua cu un raport de la comandantul-șef, cu detalii în toate domeniile. Regiunea Sumî – forțele noastre dețin control total asupra situației. Activitatea grupurilor de sabotaj rusești continuă. Sunt distruse. Și vor fi distruse.

Regiunea Harkov: acțiunile noastre de contraatac continuă. Vedem ce pași plănuiește inamicul și ce redistribuire efectuează. Vom răspunde.

Regiunea Donețk: cea mai grea. Forțele de Apărare ucrainene fac totul pentru a ne stabiliza și a ne proteja pozițiile.

Direcții din sud: situația este în general neschimbată. Continuăm să ne consolidăm poziția”, a spus președintele ucrainean.

Kremlinul va urmări îndeaproape viitoarele alegeri anticipate din Franța

13:19Belarus a anunțat luni că forțele sale armate iau parte la al doilea stadiu al exercițiilor nucleare ordonate de președintele Vladimir Putin, desfășurate cu arme nucleare tactice. Prima fază a exercițiilor a avut loc luna trecută în sudul Rusiei.

Viktor Hrenin, ministrul bielorus al apărării, a declarat acum că exercițiile sunt o măsură proactivă pentru „creșterea pregătirii noastre de a folosi așa-numite arme de retorsiune”.

„Acum, mai mult decât oricând, suntem hotărâți să răspundem oricărei amenințări pentru țara noastră și Uniunea Statală”, a declarat el, referindu-se le legătura oficială dintre Belarus și Rusia.

12:47 Kremlinul reacționează cu o observație după înfrângerea severă a lui Macron la europarlamentare

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a anunțat că Rusia este atentă la rezultatul alegerilor europene și la scrutinul anticipat din Franța în mod special.

12:11Ministerul ucrainean al apărării a publicat o nouă înregistrare video care arată distrugerea unuia dintre așa-zisele „tancuri-țestoasă” ale Rusiei cu ajutorul unei drone FPV:

„Tancurile-țestoasă” nu sunt nimic altceva decât tancuri obișnuite pe care echipajele lor au sudat blindaj suplimentar pentru a încerca să le protejeze mai bine de dronele ucrainene și loviturile cu sisteme Javelin.

Serghei Lavrov vântură din nou ideea „de-dolarizării”

11:58Țările BRICS „lucrează activ” pentru a dezvolta o platformă pentru decontările în monede naționale în cadrul schimburilor comerciale reciproce, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Se lucrează activ pentru implementarea deciziilor summitului de la Johannesburg de anul trecut, în special în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului monetar și financiar internațional, dezvoltarea unei platforme pentru decontările în monede naționale în comerțul reciproc”, a spus el la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor ce fac parte din organizația BRICS.

11:21 Șefa parlamentului rus jubilează după înfrângerile înregistrate de Olaf Scholz și Emmanuel Macron la alegerile europarlamentare:

„Faptul că la alegerile parlamentare paneuropene șefii celor mai mari țări din Lumea Veche – Macron și Scholz – au suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, confirmă încă o dată insolvența lor atât ca politicieni naționali, cât și ca politicieni europeni”, a declarat luni Valentina Matvienka, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Ea a adăugat în comentarii făcute pe canalul său de Telegram că pentru cei doi lideri europeni, „acesta este un rezultat binemeritat, rezultat din mulți ani de nesocotire totală față de nevoile reale ale oamenilor și ale societății”. „După executarea ordinelor de la Washington și abandonarea suveranității, ei nu puteau conta pe nimic altceva”, este sigură Matvienko.

10:42Rusia acuză armata ucraineană de noi bombardamente împotriva civililor din regiunea Belgorod aflată la granița dintre cele două țări.

„Orașul Shebekino a fost atacat de forțele armate ucrainene. Potrivit informațiilor preliminare, trei civili au fost răniți. O ambulanță a dus la Spitalul nr. 2 din Belgorod un bărbat cu multiple răni provocate de schije la brațe și picioare și o plagă în piept. Două femei cu diverse răni provocate de schije sunt duse la spitalul clinic regional”, a declarat pe canalul său de Telegram Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse.

El a afirmat de asemenea că liniile de electricitate au fost avariate după atac și că alimentarea cu energie electrică a fost parțial întreruptă în orașul Shebekino, precum și în satele Nezhegol și Rzhevka. Servicii operaționale și de urgență sunt la fața locului, a asigurat însă el.

Peste 20.000 de bombardamente ale rușilor în Ucraina săptămâna trecută

10:13Trupele ruse continuă să bombardeze zonele de graniță ale regiunilor Cernihiv, Sumî și Harkov, Comandamentul Operațional „Nord” al forțelor ucrainene afirmând luni dimineața că pe parcursul zilei au fost numărate deja 33 de bombardamente (151 de explozii) cu diferite tipuri de arme.

Informațiile despre distrugeri, morți sau răniți în rândul populației locale sunt în curs de clarificare, potrivit sursei citate.

09:38 În cursul săptămânii trecute armata rusă a efectuat 21.000 de bombardamente și 431 de atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Statului Major de la Kiev Andriy Kovalev, într-o intervenție televizată.

Potrivit acestuia, 15 lovituri dintre atacuri au fost cu rachete și 367 cu bombe aeriene ghidate. El a avansat și un bilanț al pierderilor pe care le-ar fi suferit armata rusă în anterioarele 7 zile:

„În ultima săptămână, pierderile totale ale inamicului s-au ridicat la: personal – 8.723 de ocupanți ruși, 104 tancuri, 151 vehicule blindate de luptă, 360 sisteme de artilerie, sisteme de salvare a rachetelor, 15 sisteme de apărare aeriană, 283 drone operațional-tactice, 470 de autovehicule, 58 de unități de echipamente speciale și o navă rusească”.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro