Sari direct la conținut

Kovesi avertizează asupra corupției din sistemul sanitar: Sunt directori de spitale care au strâns milioane de euro din mită. Există vulnerabilități majore

HotNews.ro

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avertizat asupra corupției din sistemul de sănătate și a spus că există vulnerabilități majore cu impact direct asupra vieții cetățeanului, dând exemplul unui fost director de spital care a prejudiciat unitatea medicală cu 12 milioane de euro, frauda fiind ascunsă prin documente false.

Timp de șapte ani directorul a folosit bugetul instituției în interes personal și a profitat de faptul că mecanismele interne de control nu funcționau, iar prejudiciul a ajuns la 12 milioane de euro, acesta falsificând documente, a detaliat Kovesi.

Un alt exemplu evocat este cel al unui manager de spital județean care lua între 10 și 15 % din valoarea facturilor pe care le emitea. În patru ani, acesta a strâns 1,2 milioane de euro din mită, a fost trimis în judecată și a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un dosar și 6 ani în alt dosar. ”Într-o perioadă de timp de doar 3-4 ani un manager de spital a reușit să obțină profit de milioane”, a spus Kovesi.

Șefa DNA a vorbit despre mai multe cazuri de corupție din sistem, care au fost deja judecate de instanțele din România, arătând că, în pofida unor sentințe, mecanismele sunt repetitive. Fenomenul se manifestă în cinci domenii: achizițiile publice, serviciile medicale, bugetarea unităților medicale, angajarea personalului medical și autorizarea faramaciilor.

De obicei mita se dă direct managerului de spital sau prin intermediul unor firme de consultanță. Kovesi a spus că procurorii DNA au constat că sunt înființate tot mai multe firme off shore în acest scop. Una dintre metodele cele mai practicate este achiziționarea de echipamente medicale la prețuri de 10 ori mai mari decât prețul pieței, echipamente care nu sunt folosite niciodată.

Tarifele sunt de obicei cunoscute, fiind vorba despre procente fixe din contracte de achiziții, între 5-10%, sau despre anumite sume pentru angajarea în sistem. Astfel, pentru angajarea pe un post de infirmier se plătește mită de 1.500 de euro, pentru asistent medical 2.500 de euro, iar un șofer de ambulanță dă mită de 1.000 de euro.

”Problema corupției nu se va rezolva doar prin investigații ci prin prevenirea acestor fapte și educare”, a insistat Kovesi, acuzând și lipsa unor mecanisme interne de control care să fie eficiente.

Kovesi a prezentat aceste concluzii la un semniar organizat de DNA pe tema corupției din sistemul sanitar, la care participă și procurorul general Augustin Lazăr.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro