Sari direct la conținut

În plină epidemie de rujeolă, proiectul legii vaccinării e blocat de aproape un an în Parlament. 95 de deputați susțin amendamente care riscă să golească legea de conținut. Deputat USR: "E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului"

HotNews.ro
Vaccinarea la copii, Foto: pixnio.com
Vaccinarea la copii, Foto: pixnio.com

România are un proiect de lege a vaccinării care stă blocat de aproape un an în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 59 de morți (cea mai gravă din Europa). Așteptat cu nerăbdare de medici, care se plâng că în țara noastră „mor copii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare”, dar considerat „controversat” de adepții curentului anti-vaccin, proiectul de lege aduce câteva prevederi-cheie: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie. Proiectul de lege riscă însă să fie golit de conținut: 95 de parlamentari susțin o serie de amendamente depuse de deputatul PSD Cristina Dumitrache, care vrea „eliminarea sancțiunilor excesive”.

CITEȘTE ȘI: Date oficiale INSP: Vaccinul ROR are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România, chiar dacă epidemia de rujeolă a făcut 59 de morți, majoritatea bebeluși nevaccinați

Info pe scurt:

  • Prevederile-cheie ale proiectului de lege: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, obligativitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să se informeze iar, în caz contrar, să fie amendați, obligativitatea asigurării unui stoc de vaccinuri în avans pentru un an și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în caz de epidemie în respectiva comunitate.
  • Proiectul de lege a stat întreaga sesiune parlamentară 2017-2018 fără să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților (for decizional).
  • De ce stagnează proiectul de lege? Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Buicu (PSD), pune întârzierea pe seama „dezbaterilor ample”. În schimb, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu (USR), vorbește despre „dezinteres și lipsă de voință politică la nivelul coaliției majoritare” și acuză că „E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului”.
  • O serie de amendamente depuse în Parlament de deputata PSD Cristina Dumitrache și susținute de 95 de parlamentari riscă să golească legea de conținut: deputata PSD susține „eliminarea sancțiunilor excesive”, precum obligativitatea administrării unor vaccinuri.
  • Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societătii Naționale de Medicina Familiei, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care proiectul de lege va fi modificat așa cum propune Cristina Dumitrache, legea va deveni inutilă.
  • Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis recent că România este „în continuare pe primul loc în Europa” în ceea ce priveşte cazurile de rujeolă. 14.854 de cazuri de îmbolnăviri și 59 de decese s-au înregistrat de la declararea epidemiei, în septembrie 2016. 

Deputata PSD care cere „eliminarea sancțiunilor excesive”: „În ritmul procedurii parlamentare, legea nu stă de mult timp”

Proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017 și a ajuns la Parlament o zi mai târziu. Pe 23 octombrie, el a fost adoptat de Senat, apoi a ajuns la Camera Deputaților (for decizional) unde stă blocat în comisii de peste 8 luni. În prezent, se află la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, unde termenul de depunere a raportului ar fi trebuit să fie 7 noiembrie 2017.

Deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache a depus o serie de amendamente, susținute de 95 de parlamentari, prin care își propune să „elimine sancțiunile excesive” din proiectul de lege, potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook: „Alături de mine, 95 de colegi deputați au semnat pentru eliminarea sancțiunilor excesive din proiectul de Lege a Vaccinării Persoanelor în Romania!”, a scris Cristina Dumitrache.

Concret, Cristina Dumitrache propune renunțarea la vaccinarea obligatorie a copiilor cu vaccinurile incluse în Calendarul Național, aceasta rămânând la recomandarea medicului, și eliminarea sancțiunilor prevăzute de proiectul de lege.

Cristina Dumitrache

Ileana Cristina Dumitrache a publicat, pepagina ei de Facebook, si numele a 7 dintre cei 95 de deputați care au semnat alaturi de ea amendamentele: Tudor Ciuhodaru, Tamara Ciofu, Gabriel Vlase, Mircea Titus Dobre, George Gabriel Vișan, Radu Babus si Iulian Iancu – toti de la PSD.

Contactată de HotNews.ro, Cristina Dumitrache a declarat că scopul amendamentelor depuse este acela de a îmbunătăți proiectul de lege ieșit din Senat. Deputata PSD mai spune că „oportunitatea vaccinării trebuie să o decidă medicul. Orice procedură medicală, fără doar și poate, trebuie să o decidă medicul, pentru a fi administrată în siguranță. Organizația Mondială a Sănătății spune că vaccinarea este una dintre metodele de prevenire, dar nu singura.”

Cristina Dumitrache consideră că este o lege importantă și „mi-aș fi dorit să se discute mai repede, și colegii mei și-ar fi dorit”, dar adaugă că „în ritmul procedurii parlamentare, nu stă de mult timp”.

Amendamente depuse de Cristina Dumitrache

Ea admite că „la comisie (de sănătate – n.red.) s-a dezbătut cât s-a dezbătut”, dar în acest moment „proiectul este în stand by” și că „nu va fi rediscutat curând, pentru că s-a intrat în vacanță parlamentară”.

„Este o lege importantă și atunci este normal să se dezbată. Mi-aș fi dorit să se discute mai repede, și colegii mei și-ar fi dorit, dar pentru o lege atât de importantă nu este mult timp. Nu stabilim noi ordinea priorităților, se stabilește la nivel de lider de grup”, adaugă Cristina Dumitrache.

De remarcat că majoritatea PSD-ALDE din Parlament a adoptat destul de rapid, în sesiunea parlamentară aflată la final, câteva proiecte de lege, cele mai cunoscute cazuri fiind cele trei „legi ale justiției”, modificarea Codului penal sau legea offshore.

Emanuel Ungureanu (USR):”E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului”

Puterea și opoziția au variante diferite în legătură cu motivele pentru care proiectul de lege stagnează în acest moment în comisiile de specialitate. Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Corneliu Buicu, pune întârzierea pe seama dezbaterilor ample pe marginea proiectului de lege. Vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu (USR) vorbește însă despre dezinteres și lipsă de voință politică la nivelul coaliției care deține majoritatea în Parlament și afirmă că „E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului”.

Corneliu Buicu a explicat, pentru HotNews.ro, că proiectul întârzie la comisia pe care o conduce din cauză că „au avut loc foarte multe întâlniri cu organizații ale pacienților, cu ONG-uri și de o parte și de alta (pro și anti-vaccinare), cu specialiști, au fost formulări și reformulări. Au loc aceste întâlniri în continuare, nu avem o formă finală.”

Corneliu Buicu

Corneliu Buicu mai spune că „Există posibilitatea să se meargă pe varianta obligativității vaccinării, iar atunci conținutul legii are o anumită formă. Dacă se merge doar pe obligativitatea informării, tot corpul legii are, de fapt, alt conținut. Există în momentul de față nevoia de a răspunde la această întrebare, dacă mergem pe obligativitatea vaccinării sau vorbim doar de obligativitatea informării, similar ca pentru orice act medical. În momentul de față, vorbim de o decizie informată pe care o ia orice pacient când asupra lui se produce o intervenție medicală. În cazul acesta, al obligativității vaccinării, am vorbi, de fapt, de o suspendare a acestui drept de decizie informată. Răspunsul trebuie dat la această întrebare: suspendăm dreptul de decizie informată în cazul vaccinării obligatorii?”

De cealaltă parte, Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate, acuză că „Legea vaccinării nu este niciodată discutată pentru că e plin PSD-ul de filosofi ai păducelului și a faptului că ei cred că vaccinurile dau autism. Sunt tot felul de curente acolo, din secolul XVI, și nu o să treacă niciun document important pentru că ei nu lucrează în interesul cetățenilor, ci în interes personal sau de grup. Nu îi interesează nici vaccinarea, nimic altceva. Problema majoră este că nu există voință politică din partea majorității, să ne așezăm la o masă și să luăm decizii pe o temă importantă. Pe probleme mari, cum sunt cele din sănătate, din educație, se merge foarte încet și cu frâna de mână trasă.”

Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu subliniază că „Această lege este concentrată în jurul principiului obligativității informării. Adevărul este, însă, unul care nu va fi recunoscut niciodată în fața presei: o grămadă dintre cei care sunt împotriva așa-zisei obligativități de fapt sunt niște anti-vacciniști mascați. Ei spun șoptit că sunt împotriva vaccinării și au blocat această lege pentru că ei sunt împotriva vaccinării. Chestiunea obligativității a fost un pretext ca să blocheze complet legea, ăsta e adevărul. Nu au vrut să treacă proiectul de lege (coaliția majoritară – n.red.). Restul sunt povești.”

Medic: „Vaccinul, obligatoriu pentru ca un copil să nu dezvolte boli grave care pot fi prevenite prin vaccinare”

Gindrovel Dumitra este medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. Nu are o explicație pentru faptul că proiectul stagnează la Camera Deputaților în timp ce „în România mor copii de boli prevenibile prin vaccinare”.

Despre amendamentele depuse la lege (precum eliminarea obligativiții efectuării de către copii a vaccinurilor din Calendarul Național și eliminarea sancțiunilor), Gindrovel Dumitra afirmă că, în cazul în care acestea vor fi incluse în actul normativ, adoptarea acestuia va deveni inutilă.

Medicul Gindrovel Dumitra spune că proiecul de lege prevede „anumite forme de obligativitate”: „Ce înseamnă obligativitate? Dacă un părinte vine și mă întreabă ‘Domnul doctor, care sunt vaccinurile obligatorii?’, răspunsul meu este simplu: pentru ca copilul să nu dezvolte acele boli grave care pot fi prevenite prin vaccinare, pentru oricare dintre ele, vaccinul este obligatoriu. Bineînțeles că, dacă ne raportăm la elementul legal, putem să jonglăm foarte mult cu acest termen și cu modalitățile prin care se impune această obligativitate: în acest proiect de lege, pot să spun că el statuează faptul că vaccinurile din Programul Național de Vaccinare sunt obligatorii. Aici, proiectul se întâlnește cu un adevăr care, din punct de vedere medical, nu poate fi în niciun fel înlăturat. Pentru ca un copil și o comunitate să nu se întâlnească cu acele boli care pot fi prevenite prin vaccinare, este obligatorie vaccinarea, nu avem ce să discutăm pe această temă. Un copil care nu este vaccinat este un copil care se află la risc pentru a dezvolta acea boală, așa cum vedem în epidemia care tocmai se derulează, în acest moment.”

Proiectul legii vaccinării, în varianta adoptată de Senat, în octombrie anul trecut, instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situatii epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt:

  • vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
  • vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

În afara acestora, proiectul de lege mai vine cu alte două categorii de vaccinări: recomandate și opționale.

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, „proiectul stabilește care vaccinuri sunt obligatorii și, pe de altă parte, impune anumite elemente de natură legală care să ducă, în final, la ceea ce înseamnă obligativitatea: în primul rând, stabilește obligativitatea informării, iar ăsta este un mare câștig, este coloana vertebrală a acestui proiect. Proiectul de lege vine și stabilește niște elemente clare, bine definite, privind momentul în care se face informarea: și anume, gravida va primi informații privind vaccinarea, încă din perioada sarcinii, dinainte ca bebelușul să se nască, iar atunci când se efectuează vizita de o lună, va primi de la medicul de familie un pachet informațional în ceea ce privește vaccinarea, stabilit de Ministerul Sănătății, și va putea să primească informații la fiecare vizită, de la medicul de familie, de câte ori părintele are nevoie de clarificări.”

El subliniază că, în acest moment, nicio autoritate nu poate să intervină în cazul în care un părinte refuză vaccinarea copilului, iar proiectul de lege aflat la Parlament acoperă acest gol: „În cazul în care un părinte refuză în continuare să nu se vaccineze, sau dacă timp de 3 luni de zile nu se prezintă la vaccinare, medicul de familie va avea obligația să informeze o comisie județeană stabilită în acest scop. De ce este importantă această comisie? Pentru că această comisie va umple un gol care este în acest moment. În sensul că, dacă un părinte refuză vaccinarea în acest moment, nicio autoritate nu poate să intervină. Iar acesta este un mare gol în legislația actuală. Această comisie va fi formată din profesioniști din domeniul sănătății – medici din diverse specialități – care vor avea rolul esențial să livreze părintelui mesajele corecte în ceea ce privește vaccinarea, în cazul în care cele de la medicul de familie nu sunt suficiente. Și astfel se realizează această obligativitate a informării: pentru că, în cazul în care părintele refuză prezentarea la această comisie, pentru informare, într-adevăr, legea stabilește niște sancțiuni”.

Medicul Gindrovel Dumitra

Medicii de familie nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Direcțiile de Sănătate Publică și să transporte singuri vaccinul, ci îl vor primi la cabinet, potrivit proiectului de lege: „Medicii stau la coada și transportă vaccinul din localitatea reședință de județ, de la DSP, până în cel mai îndepărtat colț al județului. Nu sunt lucruri normale. Proiectul legii vaccinării vine și spune că transportul trebuie asigurat de către Direcția de Sănătate Publică, exclusiv de către stat, iar medicul de familie trebuie să primească vaccinul la cabinet, unde are responsabilitatea păstrării vaccinurilor în condiții de siguranță”, explică Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra atrage atenția că, în cazul copiilor care se vindecă de rujeolă, există riscul ca, în jurul vârstei de 8-10 ani, să se îmbolnăvească de encefalită sclerozantă. De ce trebuie să așteptăm să avem copii cu handicap sau care își pierd viața din cauza acestei boli?

Epidemia de rujeolă nu este singura care amenință România, subliniază Gindrovel Dumitra. „România are și risc de epidemie de poliomielită, alături de Ucraina și Bosnia Herțegovina, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Așteptăm și o epidemie de poliomielită în România?”, se întreabă medicul.

El mai spune că există boli care nu pot fi prevenite altfel decât prin vaccinare, motiv pentru care legea vaccinării ar trebui să reprezinte o prioritate pentru actuala guvernare: „Este clar că, atunci când există voință politică, se poate tranșa. Acum este în stand by și nu este un element acceptabil din punct de vedere medical.”

Gindrovel Dumitra adaugă că există „ONG-uri foarte vocale și vizibile împotriva vaccinării, iar după ce proiectul a fost aprobat de Senat, au schimbat strategia: au îmbrățișat un mesaj nu anti-vaccinare, așa cum a fost până atunci, ci împotriva obligativității. Au existat și parlamentari care s-au pus în fruntea acestor anti-vacciniști și au depus amendamente la acest proiect de lege. „

România în așteptarea legii vaccinării: cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa, rată a vaccinării scăzută și crize frecvente ale vaccinurilor

România se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa – 59 de morți (dintre care 22 de la începutul acestui an) și 14.854 de cazuri în mai puțin de doi ani, de la declararea epidemiei (30 septembrie 2016), precum și cu o rată scăzută a vaccinării, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.

România este „în continuare pe primul loc în Europa” în ceea ce priveşte cazurile de rujeolă, iar „lucrurile nu pot să rămână așa”, declara, pe 18 iulie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În ultimii ani, au existat periodic crize ale vaccinului ROR sau stocuri insuficiente, medicii de familie și părinții plângându-se frecvent că nu găsesc vaccinul. Ministerul Sănătății a admis, uneori, că au existat „sincope” în aprovizionarea cu ROR, cel mai recent chiar la finalul lunii trecute: „La ROR am avut o sincopă, în care n-am avut două săptămâni, la medicii de familie.” – ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pe 26 iunie.

De asemenea, vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății nu a făcut publică, până la această dată, rata vaccinării cu ROR la nivel național pentru anul 2017 sau pentru primele luni din 2018. Pe 26 iulie 2017, Ministerul Sănătății a publicat o Notă de informare privind Programul național de vaccinare. Potrivit acestui document, în anul 2016, acoperirea vaccinală la nivel național cu ROR a fost de 86% pentru prima doză și 67% pentru a doua doză, „mult sub recomandarea OMS de 95%, care asigură protecția individuală și colectivă”, se arăta în raportul Ministerului Sănătății. (Raportul poate fi citit integral aici.)

În martie anul acesta, Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisible, declara că rata de vaccinare împotriva rujeolei, în februarie 2018, nu depăşea 45% la nivel naţional și pleda pentru adoptarea legii vaccinării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro