Pacienții din România lansează campania Ai dreptul la sănătate ca în Europa: "Bugetul alocat sănătății a crescut în ultimii 2 ani, dar situația nu s-a îmbunătățit"
Coaliția pentru sănătate europeană, care reunește câteva dintre cele mai importante asociații de pacienți din România, a lansat campania „Ai dreptul la sănătate ca în Europa”, atrăgând atenția că „România este un stat european și cetățenii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți europeni”, chiar dacă „sistemul de sănătate românesc se situează de mai mulți ani la finalul clasamentelor europene care măsoară accesul la servicii medicale de calitate și la medicamente de ultimă generație”.
Manifestul campaniei „Ai dreptul la sănătate ca în Europa”:
„Dreptul la ocrotirea sănătăţii este un drept garantat prin Constituţie.
Pacienţii români sunt pacienţi europeni. Au dreptul la servicii medicale la acelaşi nivel ca ceilalţi pacienţi europeni.
Fiecare pacient trebuie să beneficieze de medicamentul de care are nevoie, în momentul în care are nevoie.
Bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile tuturor pacienţilor români.
Multe dintre boli pot fi prevenite, multe dintre decese pot fi evitate. Fiecare pacient trebuie să aibă şansa unui diagnostic precoce.
România este un stat european și cetățenii români trebuie să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți europeni. Sistemul de sănătate românesc se situează, însă, de mai mulți ani la finalul clasamentelor europene care măsoară accesul la servicii medicale de calitate și la medicamente de ultimă generație.
România are unul dintre cele mai mici bugete, ca procent din PIB, alocate Sănătății și medicamentelor. În același timp, se regăsește printre primele locuri când vine vorba de numărul deceselor care ar putea fi prevenite, de mortalitatea din cauze cardiovasculare sau de prevalența diferitelor afecțiuni.
Campania ,,Ai dreptul la Sănătate ca în Europa” vine în contextul în care, deși în ultimii doi ani, bugetul alocat Sănătății a crescut, situația pentru pacienții români nu s-a îmbunătățit. În lipsa unui proces de eficientizare a modalității de alocare a banilor, bugetul alocat medicamentelor a rămas la nivelul anului 2012, în condițiile în care numărul și nevoile de tratament ale pacienților au crescut.
Doar în ultimii doi ani au fost diagnosticate peste 7000 de cazuri noi de cancer la sân sau peste 900 de cazuri noi de scleroză multiplă. Mai mult, în perioada septembrie – octombrie, conform legislației în vigoare, una dintre prioritățile decidenților va fi stabilirea bugetului pentru anul 2019 şi considerăm că acum este important să vorbim despre nevoile pacienţilor români.
Suntem în anul Centenarului, anul în care trebuie să ne reamintim mai mult ca niciodată că suntem români aşa că vă invităm să fiţi alături de pacienţi. Cu toţii avem dreptul la o sănătate ca în Europa.”
Site-ul campaniei: www.sanatateeuropeana.ro.
Din Coaliția pentru sănătate europeană fac parte Alianța Națională pentru Boli Rare din România, Asociația Română de Hemofilie, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Sănătate pentru Comunitate, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație și Local American Working Group.