Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, gătit sau igiena personală: S-a folosit clor peste limitele legale după o poluare pe Argeș

HotNews.ro
Apa de la robinet, Foto: slashfood.com
Apa de la robinet, Foto: slashfood.com

Ministerul Sănătății recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. ​”Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă”, a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. „Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, arată Ministerul Sănătății.

„Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ‘apa este bună de băut’ „, anunță Ministerul Sănătății.

„În cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare”, arată Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează însă că, potrivit specialistilor Institutului Național de Sănătate Publică în domeniul apei potabile, „rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros si nu există alte efecte pe termen lung”.

Ministerul Sănătății mai precizează că Direcția de Sănătate Publică București „analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.”

Bucureşteni din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei s-au plâns miercuri pe reţele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă şi au anunţat că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar susțineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019″, se arăta într-un răspuns transmis de Apa Nova miercuri, la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții companiei mai spuneau că efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și urma să dispară în după amiaza zilei de miercuri.

Ce au reclamat consumatorii:

  • „Apa Nova Bucureşti să consumați voi apă de la robinet! Și hainele spălate miros îngrozitor…nu am curaj să gust așa ceva. Până atunci să lăsăm robineții deschiși că să se ducă toată apă „tratată în parametri” să va umflăm facturile? Cât o să dureze situația asta?”, a postat un cetățean pe pagina de Facebook a Apa Nova.
  • „Hei, nu ne-am născut ieri, nu ne spuneți că e prima dată în 30 de ani când depunerile de gheață și zăpadă afectează râurile Argeș și Dâmbovița! Niciodată (repet, NICIODATĂ) apa nu a puțit în halul ăsta. Voi înțelegeți că apa nu se poate folosi? Înțelegeți că nu putem să ne spălăm nici pe mâini cu apa asta împuțită?”, spune un alt cetățean.
  • „Serios??? Asta numiți dvs în parametri? Am făcut aseară un piure cu apă „potabilă” de la robinet. Va invit să îl gustați și să îmi spuneți dacă este în parametri. Ne miros hainele proaspăt spălate cu apă „potabilă” de parcă le-am spălat cu Domestos!”, scrie alt cetățean.
  • „Arătați o mare lipsa de respect față de consumatori. De ce nu ați transmis un comunicat oficial înainte să va scrie atâția oameni??? Cum explicați mirosul puternic de dezinfectant al apei așa-zis potabile? Poate ați uitat proprietățile apei… Pe de altă parte, poate ar trebui să aveți o atitudine proactivă și să acționați preventiv deoarece în orice anotimp pot apărea probleme”, a scris alt cetățean.
  • „În Drumul Taberei este aceeași situație că în Militari, Brâncuși și Chiajna. Mirosul este insuportabil. Măcar dați un comunicat în care să explicați ce se întâmplă, dacă e să murim, măcar să nu murim proști. Nu ne puteți spune că totul este ok dacă nu este așa. Dacă dvs v-ați duce la magazin și vi s-ar oferi produse urât mirositoare (peste împuțit, carne alterată, etc) iar vânzătorul v-ar spune că e ok, o cumpărați și o consumați? Cred că nu”, scrie alt cetățean.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro