Sari direct la conținut

DOCUMENT România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din UE

HotNews.ro
Pacient in Romania, Foto: Agerpres
Pacient in Romania, Foto: Agerpres

România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE, arată raportul anual „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, publicat astăzi de Comisia Europeană. La fiecare 100.000 de locuitori, 208 mor din cauze tratabile. În ceea ce privește mortalitatea din cauze prevenibile, România ocupă locul al patrulea în UE la cel mai mare număr de cazuri, după Lituania, Letonia și Ungaria. Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană – în timp ce media UE este de 80,9 ani, în România, speranța de viață este de 75,3 ani. Chiar dacă a crescut comparativ cu anul 2000, când speranța de viață în România era de 71,2%, ea rămâne, în țara noastră, una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Numeroase decese ar putea fi evitate printr-o mai bună prevenție și prin tratament, însă România are un număr foarte mare de decese atât din cauze tratabile, cât și prevenibile, arată raportul „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”. Mortalitatea prematură ar putea fi redusă substanțial dacă ar exista politici de sănătate publică și de prevenție mai eficace, un rol consolidat al asistenței medicale primare, precum și un acces mai bun la servicii, se mai arată în document.

Țara noastră are cel mai mare număr de decese din cauze tratabile din Uniunea Europeană. Principalele cauze sunt bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, pneumonia și cancerul colorectal.

În ceea ce privește decesele care pot fi prevenite, la care România ocupă locul al patrulea în Uniunea Europeană, principalele cauze sunt bolile ischemice ale inimii, cancerul la plămân, precum și decesele cauzate de consumul de alcool și de accidente.

Eforturile pentru îmbunătățirea prevenției au avut până acum un succes limitat în România, iar principalii factori care afectează sănătatea românilor sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, fumatul, consum de alcool și nivelurile scăzute de activitate fizică.

Aceste rezultate reflectă provocările considerabile cu care se confruntă sistemul de sănătate din România în a furniza tratament adecvat în timp util, se arată în raportul „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro