DOCUMENT Sistemul de sănătate din România, cel mai sărac din UE. Șpaga din spitale – "un fenomen substanțial"
România alocă sistemului de sănătate cei mai puțini bani din Uniunea Europeană – mai puțin de jumătate din media UE – atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din Produsul Intern Brut, arată raportul anual „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, publicat astăzi de Comisia Europeană. De asemenea, raportul notează că plățile informale din sistemul de sănătate din România (șpaga din spitale) sunt substanțiale, chiar dacă amploarea fenomenului nu este în totalitate cunoscută. Sistemul de sănătate din România este semnificativ subfinanțat – este una dintre concluziile raportului Comisiei Europene.
Cheltuielile pentru sănătate au atins un minim istoric și sunt mai mici decât în orice altă țară din UE atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8%). Subfinanțarea sistemului afectează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populației, situație care va deveni din ce în ce mai dificilă pe măsură ce populația îmbătrânește și baza de resurse se restrânge, atrage atenția raportul Comisiei Europene.
Cu toate că bugetul alocat sănătății a crescut în ultimii ani, totuși, statul român a cheltuit, în anul 2017 (cele mai recente date analizate de Comisia Europeană – n.red.) doar 1.029 de euro de persoană pentru sănătate, adică mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene, care este de 2.884 de euro de persoană.
În ceea ce privește procentul din Produsul Intern Brut acordat sănătății, România a alocat doar 5% din PIB, aproape jumătate din media Uniunii Europene – 9,8% din PIB.
Mai mult de trei sferturi din cheltuielile pentru sănătate sunt finanțate public (79,5% în 2017), în conformitate cu media Uniunii Europene, care este de 79,3%. A doua mare sursă de finanțare sunt plățile făcute de pacienți din buzunar – serviciile pe care aceștia le plătesc – care reprezintă aproximativ 20,5% din cheltuielile cu sănătatea în România în anul 2017.
De asemenea, raportul Comisiei Europene notează că plățile informale din sistemul de sănătate din România (șpaga din spitale) sunt considerate substanțiale, chiar dacă amploarea fenomenului nu este în totalitate cunoscută.
Cheltuielile cu asistența medicală acordată în spitale domină – peste 42% din bugetul sănătății din România este alocat asistenței medicale acordate în spitale, față de media UE, care este de 29%. Cheltuielile cu asistența medicală primară rămân, în România, cele mai reduse din UE – doar 18%.
Principalele provocări pentru sistemul de sănătate din România sunt soluționarea dezechilibrului dintre asistența medicală primară și asistența spitalicească și combaterea deficitului tot mai mare de profesioniști din domeniul sănătății, arată raportul „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”.
Sistemul de asigurări de sănătate oferă un pachet complet de beneficii, dar, cu toate acestea, aproximativ 11% din populația României rămâne neasigurată și are dreptul la doar un coș minim de servicii, se mai arată în raport.
De asemenea, România investește foarte puțini bani în prevenție – doar 1,7% din cheltuielile totale cu sănătatea – comparativ cu 3,1%, media Uniunii Europene.
Citește și: