Sari direct la conținut

UPDATE Schimbări majore la acordarea concediilor medicale și plata indemnizațiilor: Amenzi mărite pentru angajați, angajatori și medicii curanți

HotNews.ro
angajați, Foto: Dreamstime.com
angajați, Foto: Dreamstime.com

Românii care muncesc la mai mulți angajatori și care în aceeași perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşură activitatea curentă vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui proiect de OUG discutat miercuri de Guvern. Amenzi mărite sunt prevăzute și pentru angajatori, dar și pentru medicii curanți care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical.

Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri un proiect de Ordonanță de urgență care aduce modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind prevăzute sancțiuni pentru angajați, angajatori și medicii curanți.

  • UPDATE (13:51) Andrei Gheorghe, președintele CNAS, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat această Ordonanță de urgență (OUG).

Amenzi noi pentru angajați

Prin proiectul de OUG se introduc „sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă.”

Această faptă va fi considerată contravenție și persoanele în cauză vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, se arată în proiectul de OUG.

Amenzi mărite pentru angajatori și medicii curanți

În Nota de fundamentarese arată că proiectul de OUG va reglementa și modificarea cuantumului amenzilor prevăzute în prezent prin majorarea acestora cu 1.000 lei, după cum urmează:

  • cele cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, se majorează de la 3.500 lei la 6.000 lei în cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate/ nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuz nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;
  • – cele cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, se majorează de la 6.000 la 11.000 lei, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Proiectul va introduce măsuri care vin în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, în sensul că se introduc prevederi pentru evaluarea stării de sănătate și pentru monitorizarea evoluţiei bolii, în etape de scurtă durată și succesive, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţia socio-profesională a acesteia.

Totodată se reglementează sancţiuni pentru medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Alte modificări preconizate:

  • – Se reglementează unele măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS şi costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul că baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri din salarii, şi care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii minime brute pe ţară lunar.
  • – prin declararea ca neconstituțională a sintagmei „în vârstă de până la 16 ani” pentru cazurile copiilor cu afecţiuni grave în care asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea acestor copii, așa cum este aceasta prevăzută la art. 26 alin. (1^1) din OUG nr. 158/2005, trebuie stabilită ca limită vârsta de 18 ani și în aceste situații.
  • – asigurarea unui acces mai facil la certificate de concediu medical în situația în care se impune izolarea persoanelor asigurate, prin eliminarea obligației acestora de a prezenta adeverinţa de la plătitorii de indemnizaţii.
  • – Proiectul de act normativ reglementează și condițiile suportării din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a indemnizațiilor pentru concediul de carantină, pentru situațiile în care persoanele se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, cu toate că sunt în cunoștință de cauză la momentul inițierii deplasării. În aceste condiții, se vor responsabiliza persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă indemnizațiile pentru carantină.
  • – Se reglementează dispoziţii tranzitorii care cuprind reglementări referitoare la:
    a) modificarea contractelor de asigurări pentru concedii şi indemnizaţii, încheiate de către persoanele fizice cu casele de asigurări de sănătate, în termen de 60 de zile, respectiv pana la data de 31 august 2021, dacă persoanele în cauză doresc prelungirea contractelor în noile condiţii, respectiv pentru indemnizaţii de asigurări sociale care nu pot depăşi limita a 3 salarii minime brute pe ţară lunar, în caz contrar contractele încetează;
    b) încetarea contractelor încheiate de către persoanele care nu plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%) la data de 31 decembrie 2021, dacă nu depun declarația în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la organele fiscale. Termenul de 31 decembrie 2021, a avut în vedere situațiile în care au fost încheiate contracte iar stagiul de asigurare se poate îndeplini până la această dată la care contractele încetează şi se asigură în acest fel posibilitatea persoanelor în cauză de a beneficia de indemnizaţii.
    c) persoanele care se află în concedii medicale la încetarea contractelor, beneficiază de drepturile reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical eliberate până la încetarea acestor contracte. Aceste drepturi se acorda până la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării certificatelor medicale.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro