SIMULARE: Cât costa până acum o operație la spital privat și cât costă de la 1 iulie, când intră în vigoare contribuția personală. Exemplu concret – prețul unei nașteri
Cât costa până acum o operație la spitalul privat și cât va costa începând de la 1 iulie, după intrarea în vigoare a contribuției personale? Practic, orice român asigurat poate „lua cu el” banii pe care statul îi decontează pentru internarea sau operația lui în spitalul de stat și se poate trata, la alegere, la privat, urmând să plătească doar diferența dintre suma decontată de CNAS și tariful de la privat. Întrebarea este cu cât vom plăti mai puțin decât până acum la privat, dacă facem această alegere. În cazul unei nașteri la privat, CNAS decontează sume pornind de la aproximativ 1.400 de lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave. Această sumă ce va fi decontată acum și la privat, a explicat pentru HotNews.ro Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.
Ordonanța de Urgență care prevede introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale private – plătești o parte din bani, iar statul decontează o parte – a fost adoptată în ședința de Guvern de joia trecută și se aplică începând de la 1 iulie. Contribuția personală pentru internarea în spitale private (inclusiv operații) intră în vigoare de la 1 iulie, iar cea pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice) ar urma să intre în vigoare anul viitor, mai exact la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. Condiția este ca spitalul privat să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cât decontează statul român pentru o internare și operație în spitalul de stat – formula de calcul, explicată de Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România:
- Potrivit normelor de aplicare ale contractului cadru, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuți) sume cuprinse între 624 de lei (spre exemplu pentru proceduri pentru strabism) până la 21.132 de lei (în cazul unei traheostomii).
- Din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuți în funcție de complexitatea lor, indiferent de forma de proprietate a unităților sanitare – de stat sau private – cu care casele de asigurari de sanatate se află in relații contractuale.
- CNAS plătește un tarif care se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativa a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).
- TCP (tariful pe caz ponderat) este fix – în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.
- Pentru a obtine tariful care se decontează de către Casa de Asigurări, TCP de 1.485 se înmulteste cu valoarea relativă a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).
- Pentru exemplul concret ales pentru simulare de HotNews.ro – o naștere la privat – Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează sume pornind de la aproximativ 1.400 de lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave. Pentru naștere, valoarea relativa a cazului variază intre 0,93 si 2,3.
- Trebuie subliniat că spitalul de stat mai are și alte surse de finanțare decât privatul: bani pentru salarii de la bugetul de stat, partea de dotări o asigură Ministerul Sănătății în unele cazuri, partea de alte dotări, la structură, la clădiri, o asigură și consiliile județene și consiliile locale. „Practic, statul are vreo 4-5 surse, nu doar partea asta de la Casa de Asigurări de Sănătate”, explică președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.
- „Dacă am face un TCP de la 1.485 la 3.000 de euro, nu ar mai fi o problemă (pacienții nu ar mai trebui să plătească contribuție personală – n.red.). În Germania TCP-ul este 5.000 de euro”, mai spune Cristian Hotoboc.
Spital privat
Cât costa până acum o operație la privat și cât va costa începând de la 1 iulie. Exemplu concret – cât va costa o naștere la privat:
- O naștere la privat ajunge, în mod normal, la prețul de aproximativ 9.000 de lei. Variază între aproximativ 9.000 de lei o naștere standard și 12.000 de lei dacă se adaugă și o rezervă cu condiții speciale etc, spune Cristian Hotoboc.
- Dintre cei care se duc la privat, o parte au și abonamente, așa că beneficiază de unele reduceri, astfel că, chiar și dacă beneficiază de condiții speciale, nu ajung la 12.000 de lei, ajung la aproximativ 10.000.
- Pentru exemplul concret ales pentru simulare de HotNews.ro – o naștere la privat – Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează sume pornind de la aproximativ 1.400 de lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave. Pentru naștere, valoarea relativa a cazului variază intre 0,93 si 2,3.
- Valoarea relativă a cazului pentru o naștere, conform normelor de aplicare ale contractului cadru:
- Naștere prin cezariană cu CC catastrofale – 2,3123
- Naștere prin cezariană cu CC severe – 1,5752
- Naștere prin cezariană fără CC catastrofale sau severe – 1,2223
- Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații cu CC catastrofale sau severe – 1,2412
- Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații fără CC catastrofale sau severe – 0,9388
- Valoarea relativă se înmulțește cu TCP (tariful pe caz ponderat) este fix – în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor – și rezultă suma care va fi decontată de CNAS pentru naștere.
- Practic, pentru o naștere prin cezariană fără complicații se va deconta suma de 1.485 lei înmulțit cu 1,22. Rezultă suma de 1.830 de lei, la care se mai poate adăuga și o sumă decontată pentru partea de neonatologie, pe parcursul internării.
- Pentru o naștere prin cezariană cu complicații catastrofale, CNAS va deconta suma de 1.485 lei înmulțit cu 2,31, adică 3.430 de lei.
- Din 9.000 – 9.500 de lei, cât costă în medie o naștere prin cezariană la privat, scădem suma de 1.830 de lei, decontată în cazul unei nașteri prin cezariană fără complicații, și rezultă un preț mediu între 7.200 – 7.700 de lei, suportat de pacienta care alege să nască la privat.
- „Prin introducerea în contractul-cadru a acestei norme, în primul rând apare obligatoriu ca furnizorul să afișeze pe site-ul lui prețurile pentru diversele intervenții chirurgicale pe care le face în spital – din start va fi o transparentizare a prețurilor, iar asta va ajuta foarte mult pacientul, pentru că intervine concurența. Până acum, neexistând această regulă, nu punea nimeni aceste prețuri”, explică președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.
- Ce aduce cu adevărat nou măsura contribuției personale, de la 1 iulie, este transparență, explica săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe: „Mai exact, există un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui asigurat care va veni să se trateze și să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă FNUASS și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană și așa mai departe, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să aleagă această opțiune sau nu va avea toate informațiile – cât decontează Casa și cât percepe spitalul privat în plus.”
- Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare, timp în care pacientul se poate gândi, poate căuta alte oferte și poate lua decizia, în funcție de contextul său, spune președintele CNAS.
- Odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă își oferă consimțământul scris că merge mai departe și alege oferta.
- În plus, ori de câte ori, pe parcursul internării, devizul estimativ inițial se modifică – pot apărea complicații, situații medicale neprevăzute – pacientul sau aparținătorul acestuia trebuie să își ofere de fiecare dată consimțământul scris, iar la final se oferă un decont care, din nou, prezintă detaliat cât a suportat CNAS și ce percepe în plus furnizorul privat, pe categorii de cheltuieli, a explicat Adrian Gheorghe.
- „Aceste măsuri aduc o mult mai mare transparență și ajută asiguratul care ia în considerare să se trateze la privat să aibă mai multă informație, astfel încât să ia cea mai bună decizie.”
- Practic, tarifele de la privat și decontările CNAS sunt scoase dintr-o „zonă gri”, în care erau până acum, a explicat săptămâna trecută președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: „Ce nu este posibil astăzi este ca furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ceea ce decontează CNAS din FNUASS pentru rezolvarea cazului. Asta nu înseamnă că nu se percep, pe căi legale, alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din Fond nu acoperă costurile reale. Însă există în acest moment o zonă gri, pe care au admis-o public inclusiv furnizorii privați, privind modul în care se percep aceste sume, în mod legal, care să acopere diferența dintre ce acoperă Fondul și costul real al serviciului oferit de furnizorul privat. Asta se întâmplă acum.”
Citeste și:
- Noul contract-cadru în Sănătate. Toate modificările care intră în vigoare de la 1 iulie, de la consultațiile la domiciliu la plata serviciilor în spitalele private
- Set de consultații și analize de prevenție gratuite pentru românii cu vârsta peste 40 de ani, de la 1 iulie. Președintele CNAS promite că „sumele vor fi suplimentate oricât va fi nevoie”