Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății nu știe când va ajunge în România vaccinul COVID adaptat la Omicron, deși Rafila anunța că acesta va fi disponibil în octombrie

HotNews.ro
Vaccin împotriva COVID-19 , Foto: Kunal Mahto / Dreamstime.com
Vaccin împotriva COVID-19 , Foto: Kunal Mahto / Dreamstime.com

​Ministerul Sănătății nu știe, în acest moment, când va ajunge în România vaccinul împotriva COVID-19 adaptat la varianta Omicron, cu toate că ministrul Alexandru Rafila a declarat în mai multe rânduri, în vara acestui an, că noul vaccin va fi disponibil în țara noastră în luna octombrie. Vaccinul adaptat la Omicron este disponibil în unele țări europene încă de acum o lună.

„Urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătății, referitoare la achiziția vaccinurilor bivalente împotriva COVID-19, vă comunicăm că discuțiile sunt în curs de derulare. Îndată ce informațiile vor fi disponibile, vor putea fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, https://www.ms.ro/informatii-covid-19/”, este răspunsul Ministerului Sănătății la o întrebare HotNews.ro privind data de la care vaccinul adaptat la varianta Omicron va fi disponibil în România.

Germania, Austria, Belgia, Franța, Lituania, Spania, Bulgaria și Ungaria sunt câteva dintre țările europene unde noul vaccin adaptat este disponibil. În unele dintre aceste țări, imunizarea cu vaccinul adaptat la Omicron a început încă din prima jumătate a lunii septembrie.

Vaccinurile împotriva COVID-19 adaptate la varianta Omicron – produse de Pfizer și Moderna – au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului pe 1 septembrie. La scurt timp după aprobarea de către EMA, ele au ajuns în câteva țări europene.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății, pe data de 3 octombrie, în baza Legii 544/2001, să comunice când va ajunge în România noul vaccin împotriva COVID-19, adaptat la varianta Omicron, cum se vor putea vaccina românii – exclusiv la medicul de familie sau vor fi deschise și centre de vaccinare, care sunt categoriile de persoane cărora le este recomandată imunizarea cu noua variantă de vaccin și care este planul de comunicare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 din acest punct încolo?

10 zile mai târziu, Ministerul Sănătății a oferit următorul răspuns: „Urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătății, referitoare la achiziția vaccinurilor bivalente împotriva COVID-19, vă comunicăm că discuțiile sunt în curs de derulare. Îndată ce informațiile vor fi disponibile, vor putea fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, https://www.ms.ro/informatii-covid-19/.”

Alexandru Rafila, în vară: Noua variantă de vaccin împotriva COVID-19, așteptată în România în octombrie

Noua variantă de vaccin împotriva COVID-19, adaptată la tulpinile circulante, este așteptată în România în luna octombrie, anunța în această vară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un briefing de presă la Guvern.

Tot în vară, într-o conferință de presă la sediul Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila anunța că o parte dintre centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din spitale ar putea fi redeschise în această toamnă, după ce, de la data de 1 iulie, vaccinarea fusese mutată exclusiv în cabinetele medicilor de familie.

”În perioada următoare vom pregăti legislația necesară pentru ca în unitățile sanitare – nu centrele acelea de vaccinare care au fost anterior – ci în unitățile sanitare să existe centre de vaccinare. Ar trebui să pregătim – și acesta este un lucru foarte important – campania din această toamnă, pentru că dacă acum există într-adevăr un interes redus pentru vaccinare, în toamnă, când vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori să fie cât mai mulți concetățeni de-ai noștri care să se poată vaccina, iar lucrul acesta ar trebui facilitat”, declara în luna iulie ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Câți români se mai vaccinează împotriva COVID-19

Puțin peste 1.000 de români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în săptămâna 10-16 octombrie, arată datele publicate luni de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Dintre aceștia, 206 s-au imunizat cu prima doză, 250 cu doza a doua, 325 cu prima doză de rapel (doza 3) și 238 de persoane cu doza a patra.

În România au fost administrate în total, de la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în decembrie 2020, 16.897.296 de persoane, dintre care 8.138.816 cu prima doză, 8.127.393 cu doza a doua, 2.628.114 cu doza a treia și 20.964 cu doza a patra.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro