Sari direct la conținut

Leacul pentru căderea părului s-ar ascunde în alunițe și ar putea fi administrat precum Botoxul

HotNews.ro
Injectie cu botox, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
Injectie cu botox, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Oamenii de știință au descoperit o proteină care ajută la creșterea firelor de păr lungi și puternice din alunițele de pe piele. Substanța organică ar putea fi folosită pentru a face un tratament pentru alopecie iar un prim test ce presupune injectarea precum Botoxul va avea loc în această vară, notează Business Insider.

Potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature, o moleculă care determină creșterea în exces al firelor de păr din alunițele de pe pielea noastră, poate fi folosită pentru a trata căderea podoabei capilare.

„Nu este nevoie să inventezi de fapt nicio moleculă nouă”, a declarat pentru Insider cercetătorul în domeniul părului Maksim Plikus de la Universitatea din California, Irvine. „Natura le are pe toate”.

Oamenii de știință au analizat celulele stem ale foliculilor de păr și au descoperit că o moleculă denumită osteopontină este foarte activă în alunițe și determină creșterea accelerată a părului.

Plikus crede că acest compus ar putea fi injectat cu ajutorul unor ace minuscule în scalpul bărbaților și femeilor care își pierd podoaba capilară pentru a trezi foliculii de păr care au intrat în stare latentă, printr-o procedură asemănătoare administrării toxinei botulinice, aproape nedureroasă.

Dar, mai întâi, această nouă tehnică anti-calviție, care a fost deja testată pe șoareci, trebuie să se dovedească a fi de succes în studiile clinice pe oameni, care vor începe în această vară.

Plikus bănuiește că, prin injectarea osteopontinei în jurul foliculilor vechi care au încetat să mai producă păr, celulele stem latente ar putea fi reactivate, astfel oamenii scăpând de chelie.

„Există aceste molecule de semnalizare esențiale pe care firele de păr ale unui adolescent le-ar produce în cantități mari”, a spus Pilkus.

Ce rol au „celulele zombie”

Moleculele sunt produse în masă de celulele senescente, care sunt uneori numite „celule zombie” pentru efectele lor negative și inflamatorii asupra organismelor îmbătrânite.

Dar pentru păr, Plikus crede că aceste „celule zombie” îndeplinesc o funcție importantă și specifică tinerilor: încurajează părul să crească din abundență, precum iarba de pe un gazon bine udat.

Osteopontina nu este singurul lucru necesar pentru ca pigmentul pielii să se întunece și să se transforme într-o aluniță, așa că nu este îngrijorat de faptul că scalpul pacienților tratați va deveni un câmp mare de alunițe.

El susține că orice „caracteristici ale părului” de pe scalpul unei persoane – cum ar fi culoarea sau textura – ar trebui să fie păstrate, deoarece aceste „proprietăți sunt codificate în interiorul foliculului”.

Noua terapie ar fi aplicată la fel ca Botoxul, prin microneedling, o procedură minim invazivă care implica penetrarea repetată a scalpului cu microace sterile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro