Sari direct la conținut

Rafila și-a făcut bilanțul pe 2023: „Pentru sănătatea din România a fost un an istoric”

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

​Ministerul Sănătăţii a prezentat bilanţul investiţiilor în sănătate pe anul 2023, arătând că investiţiile cumulate conform contractelor de finanţare semnate pe parcursul anului ajung la aproximativ 11 miliarde de lei numai din PNRR. Acestea asigură derularea simultană a peste 3.600 de proiecte, potrivit instituției. „Pentru sănătatea din România a fost un an istoric. Prioritatea noastră este grija faţă de oameni şi asigurarea unor îngrijiri de calitate, accesibile pentru toţi cetăţenii”, susţine ministrul Alexandru Rafila.

„Dezvoltarea sistemului de sănătate implică investiţii semnificative în infrastructura medicală, formarea personalului şi implementarea unor reforme eficiente. Prioritatea noastră este grija faţă de oameni şi asigurarea unor îngrijiri de calitate, accesibile pentru toţi cetăţenii. Pentru Sănătate a fost un an istoric, având la dispoziţie atât de multe fonduri şi proiecte de dezvoltare a sistemului”, a adăugat ministrul Sănătății, citat de News.ro.

La rândul său, Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că este vorba despre peste 3.600 de contracte de finanţare semnate într-un singur an, care cumulează peste 11 miliarde de lei, bani europeni nerambursabili, din PNRR.

În acest an au fost semnate 24 de contracte de finanţare pentru construcţia noilor spitale cu bani din PNRR.

Potrivit Ministerului Sănătății, după întârzieri de peste 7 ani, s-a deblocat şi a pornit construcţia pentru centrele de arşi gravi din Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş.

Totodată, 116 spitale vor beneficia de finanţare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale, reabilitarea şi modernizarea sălilor de operaţie şi dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie, mai spune instituția condusă de Alexandru Rafila.

De asemenea, 35 de spitale au primit finanţare pentru creşterea capacităţii de răspuns a secţiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare şi extindere cu 124 de noi paturi de ATI nou-născuţi la nivel naţional, dotarea altor 90 de paturi existente, construcţia a 8 centre de training pentru personalul de specialitate şi achiziţionarea a 10 unităţi de terapie intensivă mobilă pentru nou-născuţii critici.

Pentru creşterea accesului la servicii medicale a tuturor cetăţenilor, indiferent de locul unde locuiesc, Ministerul Sănătăţii a finanţat 200 de primării pentru construcţia şi dotarea Centrelor Comunitare Integrate. Pe acelaşi palier, au fost finanţate pentru reabilitare şi dotare 3.072 de cabinete de medicină de familie.

De asemenea, prin proiectul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii a finalizat în anul 2023 construcţia, dotarea şi darea în folosinţă a 11 centre de radioterapie în întreaga ţară.

În plus, Ministerul Sănătății mai spune că a investit din bugetul propriu alte 490 de milioane pentru dotarea spitalelor cu echipamente de înaltă calitate. Alte 69 de spitale au fost finanţate pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate (cu fonduri PNRR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro