Sari direct la conținut

Afecțiuni cardiace, neurologice și sanguine după vaccinurile Covid: cel mai mare studiu al efectelor adverse post-vaccinare

HotNews.ro
Vaccinare COVID, Foto: Shutterstock
Vaccinare COVID, Foto: Shutterstock

Vaccinurile Covid ale companiilor Pfizer, Moderna și AstraZeneca au crescut ușor incidența unor afecțiuni neurologice, sanguine și cardiace, a demonstrat cel mai mare studiu de până acum privind efectele adverse ale vaccinurilor Covid. 99 de milioane de persoane au fost incluse în cercetare. Totuși, specialiștii spun că riscurile asociate îmbolnăvirii de Covid depășesc cu mult riscurile vaccinării.

Miocardita, pericardita, sindromul Guillain-Barré și tromboza venoasă cerebrală – sunt afecțiunile cu care au fost asociate, în cazuri rare, vaccinurile pe bază de ARN mesager (Pfizer/BioNTech – BNT162b2 și Moderna – mRNA1273) și cele pe bază de vector viral (Oxford/Astra Zeneca/Serum Institute of India – ChAdOx1).

Riscurile cardiace

Miocardita, adică inflamația mușchiului inimii, a fost identificată după prima, a doua și a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager, potrivit studiului de amploare realizat de Global Vaccine Data Network (GVDN) publicat recent în revista Vaccine, citat de Bloomberg.

În unele cazuri, miocardita se poate manifesta ca un infarct. Cele mai comune simptome ale miocarditei, potrivit Mayo Clinic, sunt:

  • durere în piept;
  • oboseală;
  • umflarea gleznelor și tălpilor;
  • aritmii (bătăi rapide și neregulate ale inimii);
  • dificultăți de respirație atât în timpul activităților fizice, cât și în repaus;
  • senzație de leșin;
  • simptome ca de gripă (dureri de cap, dureri musculare și articulare, febră, dureri în gât).

Cea mai mare incidență a miocarditei a fost observată după a doua doză a vaccinului Moderna. Același vaccin a crescut ușor riscul de pericardită – inflamația învelișului subțire al inimii – după prima și a patra doză. Și vaccinul Astra Zeneca a fost asociat cu o creștere a riscului de pericardită după a treia doză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro