Consultații dermatologice oferite gratuit turiștilor de pe litoral pentru al patrulea an consecutiv
Campania Euromelanoma continuă și în anul 2024, inclusiv cu consultații dermatologice gratuite oferite turiștilor din stațiunile de pe litoralul românesc – un proiect al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și al Societății Române de Dermatologie. În anii trecuți, peste 4.300 de turiști au beneficiat de consultații dermatologice gratuite, fiind depistate în acest fel 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular și 2 suspiciuni /melanom).
Persoanele care au avut anterior cancer de piele prezintă un risc mai mare de a dezvolta din nou boala
Persoanele care au avut anterior cancer de piele prezintă un risc mai mare de a dezvolta din nou această boală, potrivit celor mai recente studii, raportările indicând faptul că între 2% și 10% dintre supraviețuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30% și 50% dintre persoanele cu un cancer de piele non-melanom (NMSC) dezvoltă un al doilea NMSC în decurs de 5 ani. Specialiștii dermatologi au mai arătat faptul că, în ciuda acestui risc crescut nu au fost evidențiate diferențe cu privire la măsurile de protecție solară între persoanele cu și fără antecedente de cancer de piele.
De asemenea, o serie de studii efectuate între 2014 și 2023 au oferit informații utile despre impactul psihologic și comportamental al diagnosticului și tratamentului melanomului asupra pacienților. Acestea au arătat că depresia și anxietatea sunt frecvente la pacienții cu melanom, inclusiv după tratament, iar suportul inadecvat și frica de recidivă au cel mai puternic impact asupra calității vieții acestor pacienți.
Campania Euromelanoma 2024 „Trăiește și învață + Învață să trăiești” – un program de suport oferit de Societatea Română de Dermatologie pentru pacienții cu cancer de piele – își propune să promoveze un ton optimist și încurajator și, prin sloganul „Trăiește și învață + Învață să trăiești” încurajează pacienții să fie vigilenți, să-și trăiască viața în mod sănătos, dar le amintește și de sprijinul psihologic care este disponibil pentru ei.
„Pentru oricare dintre noi, aflarea unei vești tragice precum apariția unui cancer de piele generează un impact emoțional extrem de puternic care ne influențează radical viața atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, impunându-se astfel terapii complementare de susținere și de reabilitare în întregul periplu clinic, de la diagnostic și tratament , dar mai ales în perioada de monitorizare post terapeutică din punct de vedere dermatologic și oncologic”, declară președintele Societății Române de Dermatologie, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.
La rândul său, secretarul general al Societății Române de Dermatologie, dr. Alin Nicolescu, a precizat că „în cazurile pacienților cu cancer de piele este foarte importantă intervenția unor echipe multidisciplinare care se pot constitui în funcție de profilul clinic al fiecărui bolnav ce se poate descrie începând de la vârstă, factori genetici sau cei de risc la care a fost expus, comorbiditățile pe care acesta le prezintă la momentul diagnosticării și nu în ultimul rând gradul de încărcare emoțională și de afectare psihologică, mai cu seamă că depresia și anxietatea sunt extrem de frecvente în rândul acestor bolnavi”.
Mai mult, dr. Alin Nicolescu a subliniat faptul că „în ultimul timp ne concentrăm tot mai mult atenția către evoluția cercetării științifice medicale și în mod special pe dezvoltarea medicinei personalizate ale cărei efecte, chiar dacă se află încă în fază de pionierat, ne pot aduce un plus substanțial în tot ceea ce înseamnă tratarea și vindecarea bolnavilor noștri”.
Proiectul Euromelanoma privind aspectele de informare și conștientizare asupra factorilor de risc care pot favoriza cancere de piele se va axa anul acesta pe promovarea extinsă a sprijinului fizic și psihologic al pacienților ce prezintă astfel de afecțiuni grave.
Purtând sloganul „Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campania Euromelanoma se va derula în România prin Societatea Română de Dermatologie și își propune o creștere substanțială a gradului de implicare multidisciplinară în abordarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu cancer de piele, continuând în același timp și programele clasice de screening dermatologic la nivel național.
Pe de altă parte, campania Euromelanoma 2024 va fi însoțită de o broșură specială a pacientului cu diagnostic de cancer de piele, broșură care să ghideze în primul rând interacțiunea medic-pacient, dar și pentru a sprijini populația din perspectiva prevenției medicale.
Peste 4.300 de consultații dermatologice oferite până acum turiștilor de pe litoral
Medicii dermatologi vor oferi, în cadrul campaniei Euromelanoma 2024, pentru al patrulea an consecutiv, consultații gratuite turiștilor aflați pe litoralul românesc.
Reprezentanții Societății Române de Dermatologie au anunțat implicarea medicilor dermatologi, pentru al patrulea an consecutiv, în proiectul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București – „Asumă-ți să fii sănătos!” – prin care, în perioada 11-18 august, turiștii aflați în acea perioadă în stațiunile din sudul litoralului vor putea beneficia de consultații dermatologice în regim gratuit.
În cadrul acestei campanii, doar anul trecut, specialiștii dermatologi au depistat 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular și 2 suspiciuni /melanom). Precizăm faptul că în primele trei ediții ale campaniei UMF ”Carol Davila” – ”Asumă-ți să fii sănătos!”, Societatea Română de Dermatologie, prin medicii săi dermatologi, a oferit turiștilor aflați la Malul Mării Negre, 4.317 consultații de specialitate.
Campania ”Asumă-ți să fii sănătos!” a beneficiat și va beneficia și anul acesta de sprijinul Societății Române de Dermatologie, al Societății Române de Endocrinologie și al Societății Române de Pediatrie, având suportul logistic al Ministerului Apărării Naționale.
Melanomul – cauze, prevenție și statistici
Principalele cauze implicate în apariția melanomului sunt expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) indiferent de sursa lor (naturală sau artificială), istoricul familial de melanom, fototip cutanat deschis (pielea deschisă la culoare), prezența pe corp a unui număr crescut de nevi sau prezența unor nevi atipici clinic sau dermatoscopic. Persoanele care sunt mai predispuse să facă melanom includ pe cele cu piele deschisă la culoare, ochi albaștri sau verzi, păr blond sau roșcat, număr crescut de nevi sau prezența nevilor atipici, arsurile solare repetate în copilărie.
Prevenirea melanomului implică protecția împotriva expunerii la soare prin folosirea cremelor cu factor de protecție solară, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 16:30, purtarea de haine de protecție, evitarea utilizării solariilor și controale periodice la medicul dermatolog pentru evaluarea nevilor prezenți pe corp.
Pentru sezonul estival, este important să ne pregătim prin utilizarea regulată a cremei cu factor de protecție solară, purtarea de ochelari de soare și de pălării cu boruri largi pentru a ne proteja fața și capul de radiațiile UV. Este iarăși important să evitam expunerea la soare în intervalul orar 11:00- 16.30.
Melanomul poate fi depistat prin autoexaminare regulată a pielii pentru identificarea nevilor suspecți, precum și prin examinări periodice de către un medic dermatolog. În cadrul consultației, medicul dermatolog examinează clinic și dermatoscopic leziunile suspecte și poate ridica suspiciunea diagnostică de melanom, diagnostic ce poate fi confirmat/infirmat prin examen histopatologic din leziunea suspectă excizată.
Prevalența melanomului în rândul populației generale variază în funcție de regiunea geografică însă, în ultimii 30 de ani a fost în continuă creștere și prezintă o incidență anuală de peste 100.000 cazuri noi diagnosticate la nivel European în timp ce, la nivel mondial , doar în anul 2022, s-au raportat aproximativ 330.000 de noi cazuri de melanom.