Sari direct la conținut

„Știu totul despre inflația Taylor Swift”: Guvernatoarea Băncii Australiei spune că fenomenul a afectat până și familia ei

HotNews.ro
Taylor Swift, Foto: Dilson Silva / Backgrid USA / Profimedia Images
Taylor Swift, Foto: Dilson Silva / Backgrid USA / Profimedia Images

Guvernatoarea Băncii Centrale a Australiei (RBA), Michele Bullock, a declarat marți că efectul „inflației Taylor Swift” a dus la unele ajustări ale cheltuielilor, inclusiv în cazul propriilor copii, dar a minimizat impactul asupra politicii monetare în contextul în care cântăreața pop se pregătește să sosească în țară, transmite Reuters.

Turneul „Eras Tour” al lui Swift este primul din istorie care va avea încasări de peste un miliard de dolari, potrivit estimărilor din industrie, iar fanii au cheltuit miliarde de dolari în plus pentru transport și cazare.

Turneul ei mondial, alături de altele ale unor artiști precum Beyonce și Coldplay, a fost evocat de unii experți ca fiind un factor de stimulare temporară a inflației în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite. Alții au spus că impactul concertelor asupra inflației este supraestimat.

„Știu totul despre inflația Taylor Swift”

„Știu totul despre inflația Taylor Swift, și eu, personal”, a declarat Bullock într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare dacă cererea uriașă de bilete pentru Taylor Swift este un exemplu al tipului de inflație a serviciilor menționat frecvent ca risc de politică de către banca centrală australiană.

Dând ca exemplu propriii ei copii, Bullock a spus că fanii și-au redus alte cheltuieli pentru a-și permite biletele pentru turneu și cheltuielile aferente.

„Oamenii decid ce este cu adevărat important pentru ei și ce nu este la fel de important pentru ei”, a spus Bullock, după ce RBA a menținut nivelul dobânzilor-cheie. „În mod clar, pentru o mulțime de oameni, Taylor Swift este foarte importantă”, a adăugat ea.

Swift începe prima din cele șapte date australiene la Melbourne, pe 17 februarie, într-un turneu în care biletele ajung și la 1.250 de dolari australieni (814 USD), iar mulți fani sunt așteptați să parcurgă distanțe mari pentru a asista la concert – inclusiv din străinătate.

Cererea „fenomenală”, mană cerească pentru hoteluri

Michael Johnson, directorul general al Accommodation Australia, asociația care reprezintă industria hotelieră, a spus că cererea „fenomenală” din turneul lui Swift a dus la rate foarte mari de ocupare a hotelurilor în Sydney și Melbourne, cele două orașe în care Swift va concerta, și probabil că va fi benefică și pentru alte sectoare ale industriei ospitalității.

„Știm că toată (industria) ospitalității, restaurantele și barurile și atracțiile turistice, toate beneficiază, pentru că oamenii nu vor veni doar pentru o noapte, ci uneori vor veni pentru două sau trei și vor face unele dintre acele activități și evenimente care sunt populare în orașele respective în care se află”, a spus el.

Bullock, care a preluat funcția de guvernator al RBA în septembrie, a declarat că o majorare de dobândă a băncii centrale ar fi putut avea un impact indirect asupra creșterii prețurilor serviciilor, inclusiv asupra unor sectoare precum energia și asigurările.

„Poate avea un impact indirect, pentru că acest tip de costuri intră în costurile întreprinderilor, evident – costuri altele decât cele cu forța de muncă – și în măsura în care cererea este temperată, se temperează capacitatea acestora de a transfera costurile. Acesta este modul în care se poate ajunge la un impact indirect al politicii monetare asupra acestor tipuri de servicii”, a mai spus ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro