Studiu: Dezinformarea pe populara aplicație TikTok a atins cote alarmante
Dezinformarea pe TikTok a atins niveluri alarmante, mai ales că aplicația este din ce în ce mai mult folosită de adolescenți pentru a căuta informații, potrivit unui studiu publicat miercuri de compania NewsGuard, citat de AFP.
La începutul lunii septembrie, organizația a efectuat o cercetare pe o serie de subiecte de știri, de la invazia Rusiei în Ucraina la vaccinurile Covid, și a stabilit că 20% dintre videoclipurile care au apărut în rezultate conțineau informații false sau înșelătoare.
Acesta evidențiază un videoclip în care o tânără își dezvăluie rețeta pentru un „leac”, hidroxiclorochina, un tratament controversat care s-a dovedit a fi ineficient împotriva Covid.
Potrivit NewsGuard, „toxicitatea TikTok reprezintă acum un pericol semnificativ, deoarece căutările pe Google sugerează că TikTok este din ce în ce mai mult folosit de tineri (…) pentru a găsi informații”.
„În 2021, TikTok a depășit Google ca fiind cel mai popular site web din lume, potrivit Cloudflare”, o companie specializată în infrastructură și servicii de internet, adaugă compania, specializată în instrumente de evaluare a site-urilor de știri.
În general, cercetătorii de la NewsGuard spun că până și rezultatele căutărilor care nu conțin dezinformări „sunt adesea mai dezbinătoare decât cele ale Google”. Aceștia citează un limbaj jignitor în multe videoclipuri despre alegerile din SUA.
„Politica noastră spune clar că nu permitem dezinformarea dăunătoare, inclusiv dezinformarea medicală, și eliminăm de pe platformă conținutul care intră în această categorie”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, contactat de AFP.
Aplicația consideră, de asemenea, că metodologia studiului este eronată, deoarece trage concluzii din cercetări limitate.
foto: Dreamstime