Sari direct la conținut

Studiu – Gazele de sist nu vor schimba datele energetice pentru Europa

HotNews.ro

Gazele de sist nu schimba „datele” energetice in Europa si nu vor permite reducerea dependentei continentului de importurile de gaz si petrol, potrivit unui studiu publicat miercuri de un institut francez de cercetari, Iddri, si citat de AFP.

Comisia Europeana a dat unda verde, la finele lui ianuarie, exploatarii de gaze de sist, adoptand o recomandare care autorizeaza aceasta activitate cu conditia respectarii unor „principii comune” minimale.

Aceasta hidrocarbura neconventioanal este la originea unei revolutii energetice in Statele Unite si numeroase grupuri industriale vizeaza acum rezervele potentiale din subsolul european, inclusiv in Franta si in Romania.

Cu toate acestea, „avantajele economice ale Statelor Unite sunt mult mai restranse decat se crede adeseori”, sustine Thomas Spencer, directorul programului pentru Climati al Iddri (Institutul de dezvoltare durabila si relatii internationale, cu sediul in Paris), si coautor al acestui studiu.

Aceasta analiza, care va fi prezentata joi la Bruxelles, sugereaza ca impactul economic este in Statele Unite „foarte local”, „foarte sectorial” si nu explica reluarea cresterii economice. „Local” deoarece este limitat la „cateva state precum Dakota du Nord si Virgina de Est”. „Sectorial” deoarece de reducerea pretului la gaze au beneficia intreprinderi (petrochimie, producatori de ingrasaminte) care reprezinta in total circa „1,2% din PIB-ul american”.

In cadrul luptei impotriva schimbarilor climatice, studiul apreciaza ca gazele de siste nu permit „iesirea carbunelui din sistemul” energetic american.

In Europa, o mare incertitudine exista in ceea ce priveste rezervele potentiale de gaz de sist dar „scenariile medii” sugereaza ca aceasta hidrocarbura ar putea acoperi intre „3 si 10%” din cererea de energie la orizontul anilor 2030-35, potrivit cercetatorilor de la Iddri.

Iar aceste perspective nu „schimba datele” pentru politica energetica a Europei, deoarece continentul va ramane un mare importator de „energie scumpa”, in special petrol si gaz, potrivit sursei citate, care apreciaza ca Europa ar trebui mai degraba sa dezvolte politici de eficienta energetica, de inovare si surse cu emisii reduse de carbon. Potrivit datelor Eurostat, UE importa peste jumatate (54% in 2010) din energia pe care o consuma.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro