Studiu stiintific: Aparitia cancerului, incontestabil legata de obezitate
Un studiu al Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, citat de BBC, stabileste o legatura incontestabila intre obezitate si riscul aparitiei cancerului. Echipa care a elaborat acest studiu si-a argumentat concluziile pe baza rezultatelor a peste jumatate de milion de studii de caz la nivel mondial. Cercetatorii citati vad greutatea exagerata drept un factor-cheie in aparitia cancerului.
Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomanda evitarea bauturilor carbogazoase si alcoolice si a consumului de carne grasa. De asemenea, echipa de cercetatori recomanda tuturor oamenilor sa se mentina la greutatea recomandata de medici, fara a deveni insa subponderali.
Cancerul de colon si cel de san sunt cele mai comune forme ale acestei boli. Raportul efectuat de Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului arata ca principala cauza a dezvoltarii tumorilor o reprezinta obezitatea.
Persoanele care conform BMI (Body Mass Index), o metoda de calcul a greutatii in functie de inaltime, se afla intre 18,5 si 25, au o greutate “sanatoasa”.
Potrivit profesorului Wiseman, unul dintre autorii studiului, daca o persoana este interesata sa previna riscul aparitiei cancerului, atunci respectarea recomandarilor este cea mai buna metoda. De asemenea, el precizeaza ca oamenii pot reduce din riscurile aparitiei.
In urma unui studiu, cercetatorii au demonstrat ca mai mult de zece milioane de cazuri de cancer din intreaga lume, diagnosticate in fiecare an, ar fi putut fi evitate daca ar fi fost respectate recomandarile, potrivit profesorului Wiseman.
Cercetatorii spun ca oamenii nu ar trebui sa consume salam, sunca sau carne grasa. De asemenea, ei recomanda consumul mai mic de carne rosie – maximum 500 g pe saptamana, desi acest lucru ar putea insemna ca se pot manca totusi cinci hamburgeri pe saptamana – mancare nerecomandata de autorii studiului.
De asemenea, specialistii recomanda tuturor persoanelor sa evite alcoolul, desi alte studii au demonstrat ca in cantitati mici, consumul de alcool este benefic pentru alte boli.
Bauturile carbogazoase si sucurile de fructe care contin conservanti ar trebui, de asemenea, evitate.
Raportul elaborat de Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului sugereaza ca alaptarea reduce aparitia cancerului de san pentru mama, iar pentru copil – obezitatea. Pana in prezent, acest lucru nu a fost demonstrat insa.
Comentand pe baza acestui raport, profesorul Karol Sikora, citat de BBC, precizeaza ca oamenii nu ar trebui sa fie ingrijorati de acest aspect, deoarece consumul unui pahar de vin si a unei bucati de carne nu le poate dauna.
Obezitatea se extinde din ce in ce mai mult si in Romania, potrivit specialistilor de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N.C. Paulescu. Astfel, unul din trei romani este supraponderal si unul din patru este obez. In Romania exista in prezent patru milioane de obezi, numarul copiilor supraponderali fiind in continua crestere.
Mirela Banioti