Sari direct la conținut

SUA cheltuie peste 100 de milioane de dolari pentru a construi noi baze militare in Romania si Bulgaria

HotNews.ro

Pentagonul va cheltui mai mult de 100 de milioane de dolari pentru a construi noi baze militare in Romania si Bulgaria, transmite Stars and Stripes. Acest lucru are loc in ciuda faptului ca Administratia presedintelui Barack Obama a decis recent sa renunte la planurile de a construi un scut antiracheta in alte doua tari din Europa de Est.

Luna trecuta, Casa Alba a anuntat ca nu va mai instala componente ale scutului balistic in Polonia si Republica Cehia.

In acelasi timp, peste 2000 de soldati americani participa, pana la sfarsitul lunii octombrie, la o serie de exercitii militare in Romania si Bulgaria.

Colonelul Gary Russ, comandantul Joint Task Force-East, a declarat ca nimeni din Romania sau Bulgaria nu a pus sub semnul intrebarii ceea ce americanii vor face in aceste tari dupa decizia de a renunta la planul antiracheta. „Cred ca ambele baze sunt dovada angajamentului extraordinar pe care ni l-am asumat in Europa de Est”, a declarat Russ.

SUA vor construi o baza in valoare de 50 de milioane de dolari in Romania, unde vor fi stationati in jur de 1.500 de militari. Constructia acesteia urmeaza sa fie finalizata in urmatoarele doua luni.

O alta baza in valoare de 60 de milioane de dolari va fi construita in Bulgaria pana in 2011 sau 2012. Ea va gazdui circa 2.500 de soldati americani.

Cele doua baze vor fi finantate de SUA, insa vor fi detinute de catre guvernele roman si bulgar, a precizat Russ.

James Robbins, analist pe probleme de securitate nationala in cadrul think tank-ului american American Foreign Policy Council, a declarat pentru Stars and Stripes ca eforturile SUA in Romania si Bulgaria fac parte dintr-o strategie globala de reamplasare a fortelor americane, declansata in primii ani ai Administratiei Bush. Relocarea trupelor americane in aceste tari va fi nu doar mai ieftina decat stationarea lor in Germania, dar inseamana si mutarea lor mai aproape de zona sensibila a Orientului Mijlociu, a declarat expertul, adaugand ca „orice incercare de a retrage fortele conventionale ale SUA din Europa de Est ar fi nesabuita la modul criminal”.

„Ar fi ca si cum am spune Rusiei ca SUA nu sunt interesate in Europa de Est iar aceste tari trebuie practic sa se descurce singure”, a spus Robbins.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro