Sari direct la conținut

SUA vor exporta în 2020 mai multă energie decât vor importa

HotNews.ro
Sonda petrol, Foto: Flickr
Sonda petrol, Foto: Flickr

Grație boom-ului petrolului și gazului de șist, Statele Unite vor redeveni în 2020 exportator net de energie, pentru prima oară din 1953, a anunțat joi Agenția americană de informații pentru Energie (EIA), citată de AFP.

Administrația avansează două explicații: creșterea puternică a producției de țiței și gaz natural, în momentul în care cererea de energie încetinește în țară.

Potrivit previziunilor, „Statele Unite vor deveni un exportator net de energie în 2020 și vor rămâne în această postură de-a lungul perioadei de analiză (până în 2050, n.r.)”, scrie Agenția, în raportul anual care ia în calcul diferite scenarii pentru viitor.

„Faptul că SUA redevin exportator net de energie nu e uimitor având în vedere avântul exploatărilor de gaz natural și de petrol, dar este mai devreme decât se credea până acum”, a comentat Kyle Cooper, specialist în piața energiei pentru Ion Energy.

EIA estima în 2018 că această etapă va fi atinsă în 2022 iar în urmă cu un an viza 2026.

SUA se apropie astfel mai repede de „dominația” energetică pledată în mod regulat de Donald Trump.

Țara exporta deja în 2017 mai mult gaz natural decât importa și va continua să își majoreze exporturile până în 2030, prin gazoductele spre Canada și Mexic și, din ce în ce mai mult, prin nave, pentru destinații mai îndepărtate. Cu atât mai mult cu cât mai multe uzine de lichefiere a gazului ar urma să intre în funcție până în 2022.

SUA vor deveni și exportator net de produse petroliere rafinate pe ansamblul anului în 2020, pe fondul creșterii puțurilor în activitate.

Producția, care se ridică în prezent la 11,9 milioane de barili pe zi, ar putea crește până în 2027 și va continua să depășească 14 milioane de barili pe zi până în 2040, cred experții Agenției.

În toate scenariile avute în vedere, rolul sectorului nuclear și al cărbunelui ar urma să scadă în generarea electricității.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro