Sari direct la conținut

Subiecte Istorie la BAC 2024, sesiunea de toamnă. Ce eseu au avut candidații de scris la subiectul III

Subiecte Istorie la BAC 2024, sesiunea de toamnă. Ce eseu au avut candidații de scris la subiectul III
Elev BAC, Foto: Inquam Photos / George Călin

Examenul de bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, a continuat marți cu proba la alegere a profilului: matematică sau istorie. Cei care au dat BAC-ul la istorie s-au putut pregăti pentru examen rezolvând subiectele care au picat în alți ani. Examenul a început la ora 09:00 și se încheie la ora 12:00. 

  • Vezi AICI subiectele care au picat în prima sesiune de BAC 2024 la Istorie.

La proba obligatorie a profilului din cadrul sesiunii august 2024 a examenului național de bacalaureat, desfășurată astăzi, 20 august, au fost prezenți 16.522 de candidați (82,1%) din totalul celor 20.119 candidați înscriși pentru a o susține, a anunțat Ministerul Educației.

3.585 de candidați au fost declarați absenți, iar 12 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

„Reamintim că, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă diferă (cu alte cuvinte, cei peste 33.600 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial)”, a transmis Ministerul Educației.

Subiectele și baremul de corectare au fost publicate de către Centrul Național de Evaluare și Politici în Educație, la ora 15:00, pe site-ul dedicat.

Vezi AICI subiectul și baremul de corectare de la examenul de la examenul de BAC 2024, sesiunea de toamnă, de la Istorie, publicate de Ministerul Educației.

La subiectul al II-lea de la Istorie, candidații au primit un fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan.

Pe baza textului, la exercițiul 1 cerința a fost să numească domnul Țării Românești precizat în text, la exercițiul 2 să precizeze secolul la care se referă textul primit, iar la exercițiul 3 să menționeze lupta din 1599 și să menționeze o consecință a aceasteia, prezentă în text.

La exercițiul 4 de la subiectul al II-lea candidații au avut de menționat, din textul primit, două informații referitoare la evenimentele din 1595. La exercițiul 5 cerința a fost să formuleze un punct de vedere referitor la prevederile Tratatului de la Mănăstirea Dealu și să îl susțină cu două informații din textul dat.

La exercițiul 6, candidații au avut de argumentat, printr-un fapt istoric relevant, afirmația conform căreia românii participă la acțiuni diplomatice în secolul al XV-lea.

La subiectul a III-lea, cei care au dat astăzi examenul de BAC 2024 la Istorie au avut de scris un eseu de aproximativ două pagini despre evoluția politică a României în prima jumătate a secolului al XX-lea.

În realizarea eseului elevii trebuiau să țină cont de:

  • prezentarea unui fapt istoric la care participă românii în anul 1918 pentru realizarea României Mari;
  • menționarea a două Constituții ale României adoptate în perioada 1920-1940 și a câte unui aspect referitor la fiecare dintre acestea;
  • precizarea unei acțiuni desfășurate în România între anii 1946-1947;
  • formularea unui punct de vedere referitor la regimul politic instaurat în România în anul 1946 și susținerea acestuia printr-un argument istoric.

Proba obligatorie a profilului s-a încheiat la ora 12:00.

Proba la Istorie de la examenul de BAC 2024, sesiunea de toamnă, a început. Candidații au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele primite.

HotNews.ro va publica subiectele de la Istorie de la examenul de BAC 2024, sesiunea de toamnă, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Peste 30.000 de elevi sunt așteptați astăzi să susțină a doua probă scrisă din cadrul examenului de BAC 2024 sesiunea de toamnă. O parte dintre ei dau examen la Istorie, iar ceilalți la Matematică.

În cea de a doua sesiune a Bacalaureatului s-au înscris peste 33.600 de candidaţi. Sunt candidaţi care urmează să susţină toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare, doar pe cele nepromovate.

Conform datelor furnizate de Inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidaţi provin din promoţia anului 2024, iar peste 11.500 din promoţiile anterioare.

BAC 2024 sesiunea de toamnă. Cum are loc examenul

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor la examenul de Bacalaureat 2024 sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații la BAC 2024 vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Calendar BAC 2024, sesiunea de toamnă 

A doua sesiune a examenului de BAC 2024 continuă săptămâna aceasta cu celelalte probe scrise: 

  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.

În 26 august vor fi publicate primele rezultate, înainte de contestații. Tot în 26 august vor putea fi depuse contestații, în intervalul orar 12:00-18:00. 

Rezultatele finale de la sesiunea de toamnă a bacalaureatului 2024 vor fi publicate în 30 august, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației. 

INTERVIURILE HotNews.ro