Subiecte BAC Istorie 2024. Ce au avut de rezolvat elevii la subiectul III
Marți a avut loc de la ora 09:00 proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2024. Candidații au avut la dispoziție trei ore să rezolve subiectele la Istorie.
- Baremele de corectare și rezolvare ale subiectelor la Istorie la BAC 2024 au fost publicate la ora 15:00 de către Ministerul Educației, pe subiecte.edu.ro. HotNews.ro le-a publicat AICI.
- Rezolvarea subiectelor la Istorie de la BAC 2024
Primele poze cu subiectele la Istorie la BAC 2024 au apărut pe stirileprotv.ro, la aproximativ 30 de minute după începutul oficial al probei.
Subiectele la Istorie au fost publicate și pe edupedu.ro, site-ul specializat pe educație, în urmă cu puțin timp.
Subiectele la Istorie la BAC 2024, potrivit edupedu.ro:
Subiectele la Istorie la BAC 2024, potrivit stirileprotv.ro:
Potrivit subiectelor publicate pe stirileprotv.ro, elevii de la uman au avut de rezolvat șapte exerciții la primul subiect, pe baza a două fragmente-suport, șase exerciții la subiectul al doilea, bazate pe textul-suport „Istoria modernă a românilor”, de N. Isar și un eseu la ultimul subiect.
Subiectul I Istorie BAC 2024
La exercițiul 1, elevii au numit lupta din 1595, menționată în textul-suport B.
La exercițiul 2, au avut de precizat, din sursa A, o informația referitoare la acțiunile otomanilor din 1462.
La exercițiul 3, elevii au avut de precizat un domn al Țării Românești la care se referă textul A, respectiv textul B.
La exercițiul 4, elevii au avut de precizat litera corespunzătoare textului care susține că domnul organizează o campanie militară în sudul Dunării.
La exercițiul 5, elevii trebuiau să scrie o relație de cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa B și să precizeze rolul fiecăreia.
La exercițiul 6, au avut de prezentat alte două acțiuni diplomatice la care au participat românii în secolele XV-XVI, diferită de cea menționată în sursa B.
La exercițiul 7, candidații au avut de menționat o asemănare între două fapte istorice desfășurate de români în secolul XIV.
Subiectul II Istorie BAC 2024
Elevii au avut de numit la exercițiul 1 o mare alianță precizată în fragmentul dat.
La exercițiul 2, elevii au avut de numit secolul la care se referă sursa dată.
La exercițiul 3, candidații la Istorie trebuiau să menționeze șeful guvernului din 1914 și o caracteristică a opiniei publice din România, din text.
La exercițiul 4, trebuiau să menționeze din text două informații referitoare la evenimentele din 1917.
La exercițiul 5, cerința cerea ca elevii să formuleze un punct de vedere referitor la acțiunile militare desfășurate în 1916, pe baza textului, și susținându-și opinia cu două informații din sursă.
La exercițiul 6, elevii au argumentat, printr-un fapt istoric relevant, informația conform căreia democrația din România Mare se consolidează în perioada 1921-1930.
Subiectul III Istorie BAC 2024
La ultimul subiect, elevii au avut de elaborat un eseu despre România postbelică, în aproximativ două pagini.
Subiectele de luni de la Română la BAC 2024 au apărut după 20 de minute de la începutul probei, iar poliția din Gorj și Ministerul Educației au deschis o anchetă cu privire la scurgerea subiectelor în timpul desfășurării examenelor.
Tot marți, are loc și proba la Matematică de la examenul de BAC 2024, pentru elevii care au urmat un profil de liceu real.
Examenul a început la ora 9.00 și se termină la ora 12.00.
Probele scrise de la BAC 2024 au început luni cu proba la Limba și literatura română.
Joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului de la examenul de Bacalaureat 2024 (Anatomie și fiziologie umană; Biologie vegetală și animală; Chimie; Economie; Fizică; Geografie; Informatică; Logică, argumentare și comunicare; Psihologie; Sociologie sau Filosofie).
Vineri, 5 iunie, va avea loc ultima probă scrisă de la examenul de BAC 2024, la Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).
Primele rezultate de la BAC 2024 vor fi publicate în 8 iulie. În aceeași zi, între orele 12:00-18:00, cei nemulțumiți de nota primită pot depune contestații. Pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.