Subiectele Zilei: Acordul Sterling, desecretizat; Cum arata Bucurestiul viitorului in capul primarilor; Medicii blameaza studentii slabi si anii lungi de studiu; Asasinul din Brasov se afla in libertate; Cine este domnul Aurescu, iar Uniunea Europeana aniverseaza 17 ani
Cine este domnul Aurescu? Oamenii care au stat in spatele succesului diplomatic de la Haga, in cazul “Romania versus Ucraina”, vin cu metroul la serviciu si mananca din pachetul adus de acasa. Bogdan Aurescu are 35 de ani si un curriculum vitae care se intinde pe zece pagini. Dintr-acelea “stranse” in tacere, cu ani de scoala in spate, cu putin timp liber si multa pasiune. Tanarul diplomat, sef al unei echipe romanesti transformate in ultimele zile in eroul colectiv preferat si anonim al publicului romanesc, poarta un nume, multe referinte si un noian de nebuloase. Aurescu lucreaza intr-un birou minuscul, care se umple atunci cand intra si doi dintre colaboratorii cu care a invins la Haga, co-agentul Cosmin Dinescu si cartograful Octavian Buzatu, scrie EVZ.
Bisericile istorice maghiare vor ca trei sferturi din functiile publice din Secuime sa fie ocupate de unguri. Primarul municipului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (foto), cheama cetatenii urbei la protestul organizat de bisericile istorice maghiare, planificat pentru ziua de duminica, dupa slujba. Si udemeristii harghiteni se pregatesc de proteste, inclusiv in strada, daca maghiarii vor fi schimbati din conducerea Prefecturii si din fruntea serviciilor deconcentrate. „Asa cred ca locul fiecarui maghiar este acolo”, a subliniat Antal, intr-un comunicat remis presei, accentuand ca manifestatia nu se indreapta impotriva cetatenilor de etnie romana, ci militeaza pentru reprezentarea rezonabila a maghiarilor in administratiile statului. Conducatorii bisericilor istorice maghiare vor organiza duminica, dupa slujba, un mars de protest in municipiul Sfantu Gheorghe pentru a preintampina schimbarea maghiarilor din functiile de conducere a institutiilor deconcentrate, scrie Gardianul.
„Marea Debarasare“ intra in renovare. „Marea Debarasare” este al doilea program, dupa „Casa Verde”, pe care il nu il continua noua conducere a Ministerului Mediului. „In fiecare prima sambata a lunii se va desfasura la nivel national o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, care va antrena primariile (orasele cu peste 20.000 de locuitori si cele sase sectoare ale municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, organizatiile colective Ecotic, Recolamp si Environ, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (titulatura autoritatii centrale de mediu in cadrul Guvernului Tariceanu – n.r.) ”, spune un anunt postat pe site-ul www.deseurielectrice.ro, dedicat campaniei „Marea Debarasare”, scrie Adevarul.
Cocaina de la Targu-Jiu pentru toata Europa. Traficantii retinuti la Constanta, saptamana trecuta, urmau sa livreze in Spania cinci tone de cocaina pura, estimata la aproximativ 250.000.000 de euro. Cinci tone de cocaina pura. Atat ar fi urmat sa livreze in Spania cei trei traficanti de droguri retinuti, saptamana trecuta, de politisti, care le-au confiscat nu mai putin de 1,2 tone de droguri, realizand astfel cea mai mare captura de stupefiante facuta in Europa in ultimii zece ani. Restul, de 3,8 tone de cocaina, de aceeasi puritate (93%), a fost „oprita“ de politistii brazilieni, joi seara, in Portul Paranagua – acelasi din care a plecat si primul transport catre Romania. „Am avut informatia ca alte aproape patru tone de droguri sunt pe drum. Am luat legatura cu ofiterii DEA (Agentia americana antidrog) care, impreuna cu cei brazilieni, au descoperit stupefiantele in Paranagua, informeaza EVZ.
Avioane de agrement construite la polul saraciei. Intr-una din cele mai inapoiate localitati din Romania, satul Valea Enei din judetul Neamt, un intreprinzator si-a deschis o afacere de succes. Vasile Procopie construieste aici avioane de agrement, de mici dimensiuni, pe care le vinde atat la export, cat si pe piata interna, cu preturi incepand de la 50.000 de euro. Afacerea merge bine chiar si in conditiile in care in zona nu exista nici un aerodrom, astfel incat intreprinzatorul trebuie sa-si duca aparatele pana la Suceava pentru a le testa. Vasile Procopie are o experienta in domeniu de 38 de ani, s-a perfectionat in Germania si pana acum a construit 110 avioane de agrement „Wild Thing”, scrie Romania Libera.
Al 13-lea salariu costa bugetul peste 2,6 miliarde de lei. In sistemul bugetar lucreaza peste 1,2 milioane de romani. Fondurile de salarii platite de la buget au ajuns la 8% din PIB. Decizia premierului Emil Boc de a plati al 13-lea salariu pentru toate categoriile de bugetari va scoate din vistieria statului peste 2,6 miliarde de lei, adica peste 650 milioane de euro, potrivit calculelor facute de Gandul. Anuntul survine in contextul in care guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a avertizat vineri ca unul dintre factorii determinanti care au condus la depasirea tintei de inflatie in 2007 si 2008 a fost politica salariala „extrem de laxa” a Guvernului din aceasta perioada, scrie Gandul.
Uniunea Europeana aniverseaza 17 ani. Pe 7 februarie 1992, Tratatul de la Maastricht a marcat „o noua etapa in procesul de creare a unei uniuni din ce in ce mai stranse intre popoarele Europei, in care deciziile sa fie luate cat mai aproape posibil de cetateni”, dupa cum este argumentat in articolul A din document. Entitatea europeana a carei constructie incepuse de la finele anilor ’57, Comunitatea Economica Europeana (CEE), avea sa fie inlocuita in 1992, de Uniunea Europeana, devenind, pe langa o constructie cu accente preponderent economice, una care a inclus si prioritati politice si sociale. Odata cu semnarea si intrarea in vigoare a tratatului, au aparut unele dintre cele mai importante inovatii la acest nivel, prin introducerea monedei unice, a uniunii economice si cetateniei europene, scrie EVZ.
Asasinul din Brasov se afla in libertate. Raportul expertizei balistice efectuate asupra proiectilelor extrase din corpurile victimelor de la casa de schimb valutar ii pune pe anchetatori in situatia de a avea 99% certitudinea ca asasinul se afla inca in libertate. Nici una dintre pistele verificate pana in prezent nu il incrimineaza pe Serghei Gorbunov, considerat public pana in prezent ca fiind principalul suspect al atentatului de saptamana trecuta din Brasov. Atat alibiul prezentat in fata politistilor, cat si elementele aflate acum la dosar sunt pe cale sa-l excluda din cercul suspectilor, scrie Gardianul.
Medicii blameaza studentii slabi si anii lungi de studiu. In vreme ce opinia publica are inca in minte imaginea batranei din Satu-Mare care a murit dupa ce medicii „au pasat-o“ timp de doua zile de la un spital la altul, rectorii universitatilor de medicina din toata tara s-au adunat, ieri, la Bucuresti pentru a discuta cu ministrii educatiei si sanatatii problemele din sistem, scrie EVZ.
Isarescu: „ Ramane de vazut pana unde poate sa se stranga cureaua”. Bancile nu mai au garantii si nu mai dau credite. “Criza financiara mondiala afecteaza Romania prin cinci canale: comercial, financiar, al increderii, al cursului de schimb si al efectelor de avutie si bilant. Desi efectele sunt clare, sunt greu de anticipat si nu se stie cat de adanca este aceasta criza”, a declarat vineri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie Gandul.
Acordul Sterling, desecretizat. Desecretizarea anexelor acordului firmei Sterling cu statul roman pentru concesionarea unor perimetre de explorare a zacamintelor de gaze si petrol din platforma continentala a Marii Negre a adus cateva lamuriri importante. „Durata acordului petrolier intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Limited este de 30 de ani, cu dreptul de a fi prelungit cu o perioada aditionala de pana la 15 ani”, se mentioneaza in anexa nr. 11, noteaza Adevarul.
Cum arata Bucurestiul viitorului in capul primarilor. In vreme ce infrastructura rutiera si canalizarea sunt la nivelul secolului al XX-lea sau chiar al XIX-lea, primarii generali care s-au perindat, dar si actualul, Sorin Oprescu, vor sa faca din Bucuresti o capitala a viitorului cu: autostrada suspendata, nave cu panze pe lacuri, gondole pe Dambovita, telegondole in loc de masini, palmieri in locul platanilor si fantani arteziene cantatoare cu jet de peste cinci metri, port la Dunare, caprioare in centru, pomi cu certificat de nastere si camere de supraveghere in cimitire, scrie Cotidianul.