Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Bărbat întors de la Milano, intubat la Balș și decedat ieri la Colentina cu insuficiență respiratorie acută a fost pozitiv la ”coronavirus comunitar” și nu la COVID-19; Coronavirus: Viață fără contacte sociale?; Cum s-a transformat Ilfovul din “plămânul” Bucureștiului în groapa de gunoi a Capitalei

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Bărbat întors de la Milano, intubat la Balș și decedat ieri la Colentina cu insuficiență respiratorie acută a fost pozitiv la ”coronavirus comunitar” și nu la COVID-19. Medicii de la Spitalul Colentina se întreabă de ce a fost adus să moară la ei ”un pacient de 40 de ani, venit în plină epidemie din Milano și carantinat la Balș, în condițiile în care nu avem asigurate echipamente de protecție pentru COVID-19”. Bolnav de cancer, bărbatul avea două teste negative la coronavirus, dar după decesul diagnosticat cu ”detresă respiratorie acută” nu i s-a făcut o analiză a plămânilor, prin biopsie. Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Balș”, Cătălin Apostolescu, spune că ”am eliminat fără dubiu diagnosticul de coronavirus”. Libertatea a anonimizat datele personale ale pacientului decedat pe 14 martie pentru prezentarea acestui caz care arată cât de dificilă este sarcina sistemului medical din această perioadă.

Cum s-a transformat Ilfovul din “plămânul” Bucureștiului în groapa de gunoi a Capitalei. Proiectat cu ani în urmă să livreze mâncare – fructe și legume proaspete Bucureștiului, dar și carne din fermele de animale din apropierea Capitalei, astăzi Ilfovul devine în fiecare zi un conglomerat de blocuri și construcții care, în multe locuri, nu respectă nici cele mai elementare reguli de urbanism. Nevoia de locuințe a dus la anomalii care sunt pe lângă orice reglementare europeană – pădurile s-au transformat în cartiere, lacurile de agrement, în cartiere rezidențiale, iar infrastructura a rămas în multe cazuri cu mult în urma nevoilor din secolul al XXI-lea. Mergem în câteva localități din Ilfov pentru a vedea care au fost schimbările ultimilor ani și cine au fost actorii politici sau din mediul de afaceri care au profitat de pe urma ambiguităților din lege sau care au ignorat regulile cu bună știință, potrivit Știrile Pro Tv.

Situație disperată. Zeci de români, dați afară de angajatori, sunt blocați în nordul Italiei și așteaptă ajutor. Zeci de români, persoane care lucrau în turism, care aveau sau nu contracte de muncă și care au fost disponibilizați de angajatori, sunt blocați în nordul Italiei și sunt îngrijorați. Conform legii, angajatorii sunt obligați să-i cazeze, să le dea de mâncare până la sfârșitul crizei, dacă mai au contracte de muncă. Dar românii spun că lucrul acesta nu se întâmplă, că angajatorii nu-și mai asumă responsabilitatea, că sunt lăsați să doarmă în frig, spun că nu au de unde să-și cumpere de mâncare. Iar cei care au rămas fără contracte sunt dați afară. Li se spune să caute alte variante. Ar fi în jur de 100 de români acolo, sunt mai multe grupuri din Cluj, din Borșa, grupuri de 20-25 de persoane. Ei spun că au anunțat Consulatul și Ambasada, că au primit și răspunsuri, doar că echipa de la Consulat este foarte solicitată, sunt mulți români care sună pentru ajutor. Consulatul i-a sfătuit să nu plece nicăieri și să meargă la Poliție, la Carabinieri, dacă angajatorul nu-și respectă contractul, scrie Digi24.

Coronavirus: Viață fără contacte sociale? Germania beneficiază de patru săptămâni avans față de Italia în combaterea pandemiei, spun virusologii. Dar avansul este periclitat. Viața publică trebuie îngrădită. Este eficient planul actual? Mesajele nu mai contenesc. Angajatorii anulează toate întrunirile programate pentru săptămânile viitoare. Organizatorii de evenimente culturale anunță că artiștii renunță la toate aparițiile în public. Vizitele la bunici sunt amânate. Totul în contextul măsurilor preventive și de stopare a răspândirii galopante a coronavirusului. Cam astfel comunică în aceste zile germanii. Viața publică se apropie tot mai mult de momentul unei liniști totale. În Bundesliga s-au jucat meciuri pe stadioane goale, acum se renunță complet la întruniri sportive. La locurile de joacă, leagănele sunt pustii. În trenurile de navetiști și la cantine există deodată mai mult loc. Școlile și grădințele au fost închise, foarte probabil restaurantele și cluburile din toată Germania vor avea program restricționat, notează DW.

Maghiarii, disciplinați de ziua lor. Din solidaritate cu vârstincii lor, liderii comunităților maghiare au ales să nu facă niciun soi de întrunire în 15 Martie, când se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În 15 Martie este comemorată Revoluția Maghiară de la 1848, această dată importantă fiind considerată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, prilej cu care comunitățile maghiare obișnuiesc să se întrunească și să se sărbătorească, organizând ample manifestări culturale și religioase. Clujul, mai ales, are o tradiție în acest sens, maghiari de pretutindeni participând an de an la manifestările organizate cu acest prilej de sărbătoare. Nu și anul acesta, în plină pandemie. Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a informat că absolut toate manifestările publice au fost sistate, fără excepție. Totuși, exista posibilitatea ca maghiarii să se reunească în grupuri restrânse, de sub 100 de persoane, însă liderii comunității au ales să renunțe la orice tip de eveniment, arată Actual de Cluj.

Coronavirusul face ravagii în judeţul Hunedoara. Prefect baricadat la serviciu, Primărie închisă, politicieni panicaţi. După ce trei lideri locali ai PNL din judeţul Hunedoara au ajuns în spital, infectaţi cu virusul Covid – 19, şefii mai multor instituţii, primari, şi lideri locali ai partidelor politice au intrat în autoizolare, în aşteptarea rezultatelor testului epidemiologic. Coronavirusul a creat probleme mari în judeţul Hunedoara. Şefii mai multor instituţii publice şi liderii locali ai partidelor politice au intrat în autoizolare, în aşteptarea rezultatelor la testul epidemiologic. Printre primii care au anunţat acest lucru au fost Florin Oancea – primarul municipiului Deva, deputatul Lucian Heiuş – preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Hunedoara şi Adrian David – administratorul public al municipiului Deva. Cei trei lideri locali ai PNL s-au numărat printre politicienii care au participat luni, 9 martie, la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL de luni, 9 martie a.c. unde a fost prezent şi senatorul Vergil Chiţac, depistat pozitiv la testul pentru infecţia cu virusul COVID-19. Sâmbătă, Oancea, Heiuş şi David au fost depistaţi pozitiv, cu coronavirus şi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, informează Adevărul.

Două rețele de site-uri care „infectează” online-ul cu știri false, conspirații și propagandă. Și proprietarii lor Am identificat în ultima lună mai multe rețele de site-uri care imită ziare și au în comun două detalii: acționează în grup și obțin bani din rulajul unui conținut de tip clickbait. În cazul de față, vorbim despre un mix de știri false sau conspiraționiste, sfaturi despre alimentație sănătoasă și cure de slăbire minune, știri politice copiate din ziarele naționale și simplificate și, în unele cazuri, chiar materiale de propagandă pro Rusia copiate direct din Sputnik. La rândul lor, materialele sunt preluate și promovate de pagini de Facebook cu audiențe de sute de mii de utilizatori, injectând acest tip de conținut în grupuri create special pentru a reuni amatorii de conspirații și știri alarmiste. Acest sistem de funcționare este o rețetă de făcut bani din publicitate: de cele mai multe ori, publicitatea pe care companiile și-o cumpără prin platforme precum Google AdSense, Rubicon Project, Criteo sau Xaxis. Dar poate la fel de bine să fie și o metodă de propagare a dezinformării, scrie Pressone.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro