Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Beizadeaua "Doi si-un sfert", asasin liber timp de 18 ani; Sinodul Panortodox: jocuri de culise si influenta la cea mai importanta intrunire a Bisericilor Ortodoxe; Neglijenta sau sabotaj: MAE a pierdut datele despre trei milioane de alegatori

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Beizadeaua „Doi si-un sfert”, asasin liber timp de 18 ani. Tatal – sef in Politie, fiul – criminal la comanda. O crima comisa la comanda in anul 1998 a fost rezolvata miercuri de politistii Serviciului Omoruri si de procurorii bucuresteni. Cand se astepta mai putin, Alexandru Gaina, fiul colonelului Constantin Gaina de la Departamentul de Informatii si Protectie Interna, a fost ridicat de acasa si acuzat ca in urma cu 18 ani, la cererea mafiei italiene, l-a ucis cu trei focuri de arma pe afaceristul Mihai Ionescu. Fiul unui fost sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne („Doi si-un sfert” – n.r.) a ajuns in spatele gratiilor, fiind principalul suspect al unui omor comis la comanda in urma cu 18 ani. Alexandru Gaina a fost ridicat miercuri dimineata de trupele speciale ale Politiei si dupa mai multe ore de audieri pe numele sau a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Desi refuza sa recunoasca faptul ca in schimbul unei sume de bani primita de la mafia italiana a acceptat sa-l ucida pe omul de afaceri Mihai Ionescu (48 de ani), procurorii si ofiterii de la Serviciul Omoruri au reusit sa stranga dovezi suficiente care arata ca cel care a apasat cu sange rece de trei ori pe tragaci in iulie 1998 este Gaina, scrieAdevarul.

Cand Ion Iliescu a plecat de la incinerarea lui Victor Stanculescu, pe cosul crematoriului a inceput sa iasa fum. Trupul fostului general Victor Atanasie Stanculescu a fost incinerat, ieri , la Crematoriul „Vitan”, dupa ce, la ora 12.00, s-a tinut o scurta ceremonie religioasa, spre mirarea celor prezenti. Apropiatii care l-au insotit pe ultimul drum, printre care Ion Iliescu, colonelul Mircea Dogaru si Codrin Stefanescu, au declarat ca fostul ministru al Apararii a avut parte de o slujba „foarte frumoasa”, desi Biserica Ortodoxa nu accepta incinerarea si nu-si lasa preotii sa tina slujbe in asemenea cazuri, anuntaEVZ.

Sinodul Panortodox: jocuri de culise si influenta la cea mai importanta intrunire a Bisericilor Ortodoxe. La limita luminoasa, orice intalnire intre Biserici ar trebui sa fie ancorata in orizonturile spirituale cele mai inalte. Aceasta s-a intamplat cu Sinoadele Ecumenice aflate deja in orice carte de istorie a Bisericii Universale. Din pacate, nu acelasi lucru se petrece, iata, in perioada (post)moderna. Cand politicul si religiosul se paraziteaza reciproc intr-un procent greu de imaginat, Duhul crestin isi retrage aripile, dovada ca eforturile recente de reunire la aceeasi masa a Bisericilor Ortodoxe au esuat partial. Constatam in cateva articole anterioare penibila atomizare la care a ajuns ortodoxia. Comparatia cu catolicismul este puerila si neproductiva, cu toate acestea exista acest reflex in discursul public, chiar in cel cu pretentii. Istoria de dupa Marea Schisma (1054) a celor doua confesiuni crestine majore este net diferita. Ceea ce poate fi observat astazi este un catolicism ferm reunit in jurul Vaticanului, in care Papa joaca un rol conducator determinant. Ortodoxia a functionat, structural vorbind, pe o alta formula, Bisericile traditionale inmultindu-se din ce in ce, astfel incat astazi ar exista teoretic un numar de paisprezece Biserici Ortodoxe autocefale, informeazaGandul.

Neglijenta sau sabotaj: MAE a pierdut datele despre trei milioane de alegatori. Ministerul Afacerilor Externe sustine ca nu gaseste in propriile arhive datele trimise Curtii Constitutionale a Romaniei despre alegatorii din strainatate. Nu este vorba, insa, despre alegerile prezidentiale din 2014, ci despre referendumul din 2012 de demitere a fostului presedinte Traian Basescu. Pe 21 august 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a emis hotararea „referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si la confirmarea rezultatelor acestuia”. Miza momentului era stabilirea cu exactitate a numarului exact de alegatori de pe listele electorale permanente, astfel incat sa se stabileasca precis daca votantii la referendum depasisera procentul de 50% plus unu sau nu din numarul alegatorilor de pe listele electorale permanente. Practic, miza era validarea referendumului. In acest sens, CCR a cerut informatii de la Ministerul de Interne, Autoritatea Electorala Permanenta si Institutul Nationa de Statistica. Suplimentar, Guvernul a trimis date si de la Ministerul Afacerilor Externe referitoare la numarul romanilor din strainatate, desi Curtea nu le ceruse, scrieRomania Libera.

Cea mai calda noapte din istoria masuratorilor meteo. Din cauza caniculei pana si liniile de otel ale tramvaiului s-au curbat. Noaptea care a trecut a fost cea mai calda din istoria masuratorilor meteorologice. La Alba Iulia, de exemplu, termometrele au aratat 21 de grade. Iar peste zi, canicula a inregistrat noi recorduri de temperaturi si de oameni doborati de arsita. Ca sa faca fata numarului urias de solicitari, coordonatorii Ambulantei din Capitala au chemat angajatii de acasa, din libere. Telefoanele dispecerilor Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov suna incontinuu de cateva zile, mai exact de cand valul de canicula a cuprins Romania. Echipajele sunt trimise rand pe rand la oamenii care au nevoie de ajutorul lor, dupa ce au cazut in strada doborati de caldura. Iar numarul oamenilor care cer ajutor creste de la o ora la alta, anuntaStirileProtv.ro.

DW: DNA in fata liberalismului global. Un interviu recent pe care sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, l-a acordat publicatiei online „Republica” ne dezvaluie cea mai mare dificultate structurala a dispozitivului judiciar anticoruptie. O declaratie recenta a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, cu privire la etica sistemului public, merita toata atentia: „Statul este cel care trebuie sa se asigure ca medicii fac forme de pregatire profesionala, sa plateasca medicilor deplasarile la congrese, pentru ca e important ca si ei sa se specializeze, statul sa asigure pompierilor tot echipamentul necesar pentru a interveni. Pentru ca altfel este destul de dificil sa stabilesti cand medicul sau pompierul primeste o sponsorizare de buna credinta pentru a o folosi in interesul comunitatii si cand sponsorizarea este o mita deghizata”, informeazaDeutsche Welle.

Spitalul in care bolnavii cu probleme psihice au ajuns la mana localnicilor si supravietuiesc din donatii. Pacientii din Sanatoriul de boli psihice grave de la Podriga (judetul Botosani) sunt intretinuti din cheta publica, dupa ce institutia a ramas fara autorizatie de functionare si fara finantare. Sanatoriul de boli psihice de la Podriga, din judetul Botosani, gazduieste 73 de bolnavi psihic cronici, majoritatea cazuri sociale, fara familie si fara venituri. Acesti oameni ai nimanui, cu grave probleme de sanatate, nu pot fi relocati catre alte unitati sanitare din judet, mai ales din cauza afectiunilor de care sufera, dar si a conditiei sociale cu care se confrunta. Unitatea a ramas fara autorizatie de functionare in luna mai, fiindca Directia de Sanatate Publica a considerat ca apa folosita pentru aprovizionarea pacientilor nu este potabila. Mai precis, fantanile din curtea sanatoriului ar avea o cantitate prea mare de nitrati, iar apa din reteaua publica ar fi prea tulbure, adica are turbiditate mare, scrieAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro