Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Britanicii, loviti de depresia post-Brexit; Legea "Big brother" din Rusia, contestata chiar si de protejatul Snowden; Summitul de la Varsovia. Putin profita de o Europa slabita de Brexit

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Britanicii, loviti de depresia post-Brexit.Socul provocat de votul majoritatii britanicilor pentru parasirea Uniunii Europene (UE) face valuri in continuare. O parte insemnata a populatiei britanice refuza pur si simplu izolarea de spatiul comunitar, numerosi imigranti deplang cresterea intolerantei si privesc cu ingrijorare spre viitor, unitatea Regatului Unit este pusa la grea incercare, in timp ce clasa politica reactioneaza greu, starnind frustrare acasa si nemultumiri la Bruxelles Asemeni unui razboi sau unei revolutii, referendumul din 23 iunie privind apartenenta Marii Britanii la UE, incheiat cu 51,89% din voturi pentru „Leave” si 48,89% pentru „Remain”, face parte din aceste mari bulversari care marcheaza profund istoria. Acest rezultat strans a divizat Marea Britanie, unde sunt constatate disensiuni intre regiuni, urban si rural, tineri si batrani etc. Indignati de victoria la limita a taberei pro-Brexit, alegatorii eurofili refuza sa se impace cu gandul izolarii de blocul comunitar, iar peste patru milioane dintre ei au semnat o petitie in care cer un nou referendum, scrieAdevarul.

Legea „Big broth￯er din Rusia, contestata chiar si de protejatul Snowden.Parlamentul rus a adoptat un pachet de masuri antiteroriste pe care activistii pentru respectarea drepturilor omului, inclusiv Edward Snowden, fostul angajat al NSA care si-a asumat scurgerea de informatii despre programele Statelor Unite de monitorizare a comunicatiilor au afirmat ca vor duce la limitarea libertatii si a vietii private a cetatenilor rusi. Camera Inferioara a parlamentului a votat covarsitor in favoarea adoptarii „legii Yarovaya”, un pachet de amendamente propuse de Irina Yarovaya, membru al partidului de guvernamant. Snowden, care locuieste in Rusia de la data primirii statutului de azilant in 2013, a anuntat pe retelele de socializare ca „legea big brother” este o „incalcare nejustificata si fara sorti de izbanda a drepturilor” care „va lua bani si libertate de la fiecare rus fara a imbunatati mediul de securitate”, potrivit rador, citat deGandul.

Summitul de la Varsovia. Putin profita de o Europa slabita de Brexit. Prin decizia de iesire din UE, Marea Britanie fragilizeaza rolul sau de cel mai bun aliat al SUA in Europa si lasa un continent mai divizat si mai disipat, spre marea satisfactie a liderului rus. Sistemul de aparare antiracheta de pe teritoriul european se afla pe agenda Aliantei Atlantice la summitul din 8 si 9 iulie de la Varsovia. La fel si Brexit-ul. Scutul antiracheta este aproape invizibil si departe de a fi terminat, dar cantareste greu asupra discutiilor comune ale celor 28 de tari membre NATO. La cererea SUA, statele membre ale Aliantei vor decide la summitul din aceasta saptamana „capacitatea operationala initiala”, debutul functionarii scutului in NATO. Pentru Rusia lui Putin, umbrela antiracheta europeana este un serios subiect de frictiune. Desi stie ca tehnic este imposibil, Moscova sustine ca radarele si interceptoarele de rachete deja instalate de aliati in Europa ameninta propriile arme strategice, in loc sa fie indreptate spre Iran, cum afirma occidentalii de ani de zile. Subiectul figureaza printre „cele 5 legende de top ale Rusiei pe tema NATO”, a raspuns Alianta in iunie intr-un document publicat inaintea summitului, citata deRomania Libera.

Schimbare de directie a la Erdogan?Nici un alt stat din Europa nu este atat de afectat de terorism precum Turcia. Presedintele Erdogan reactioneaza mai felxibil decat s-ar fi asteptat unii, comenteaza Alexander Kudascheff. Turcia este inca in stare de soc, dupa atentatul de la aeroportul din Istanbul – chiar daca acesta a fost redeschis la putin timp dupa atac, chiar daca normalitatea isi reintra in drepturi. Revenirea rapida la normalitate este insa fortata. Turcia este si va ramane in vizorul teroristilor – atat al celor islamisti cat si al kurzilor. Siguranta interna a statului este periclitata, intocmai ca si viata de zi cu zi. Cea mai importanta urmare este insa distrugerea turismului. Turistii nu mai vin. Unul din sectoarele economice vitale ajunge astfel in colaps. Sute de mii de oameni sunt afectati – isi vor pierde locurile de munca, nu vor mai castiga bani. Situatie care il afecteaza direct si pe presedintele Erdogan, noteazaDeutsche Welle.

De ce ramane Bucurestiul paralizat la fiecare ploaie si cum se poate rezolva problema.Cand eram prin clasa a treia, la ￯Cunostinte despre natura”, aveam o lectie intitulata ￯Omul cunoaste si stapaneste natura”. De fiecare data cand ploua mai zdravan, nu doar in Romania, dar si in Franta si Germania, unde destul de recent s-a declarat stare de catastrofa, sau in SUA, unde New Orleansul a fost devastat de uraganul Katrina acum vreo 11 ani, ma conving de adevarul acelei afirmatii. Si, dupa cum vezi, m-am limitat la meteorologie, unde exista posibilitatea previziunilor si alertelor cu destul de mare acuratete, nu am vorbit de cutremure si tsunami-urile ce le pot urma, pentru ca acestea nu pot fi prezise, scrie Vice.

„Du-te dracu, Marea Britanie”. Tensiune extraordinara la Bruxelles, unde europarlamentarii britanici se plang ca sunt agresati cu graffiti si mesaje jignitoare.Relatiile tensionate dintre europarlamentarii altor tari si unii reprezentanti ai Marii Britanii, in special euroscepticii, au intrat, se pare, intr-o noua etapa la Bruxelles. De la inceputul acestei saptamani, dupa ce rezultatele referendumului au aratat ca 52% dintre britanici ar vrea ca tara lor sa renunte la Uniunea Europeana, mai multi oficiali britanici s-au plans ca ar fi fost victime ale intimidarii si batjocurii colegilor de pe continent. Relatarile apartin publicatiei Daily Mail, sustinatoare, de altfel, a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana. Toate relatarile de mai jos ar trebui citite in aceasta cheie, informeazaEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro