Subiectele zilei: Calvarul celor două femei care de o săptămână dorm în șezut; Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean, ar putea fi un dictator mai crud decât fratele său
Dovada că ştabii Poliţiei au bătut palma cu Clanul Duduienilor. Imagini de la întâlnirea de taină dintre oamenii legii şi interlopi. Ofiţeri de rang înalt din Poliţia Română s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian. Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelă, aşa cum prevede legea şi, în plus, toate normele de protecţie anti-COVID-19 erau încălcate de Duduienii care îşi plângeau liderul. Imaginile confirmă versiunea relatată de Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, care spune că s-a întâlnit în noaptea de 8 spre 9 august cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, dezvăluie Adevărul.
Calvarul celor două femei care de o săptămână dorm în șezut: „Eu nu mai rezist. N-am aer!” Calvarul celor două femei care de o săptămână dorm în șezut: „Eu nu mai rezist. N-am aer!” „Eu nu mai rezist. N-am aer”, spune una dintre paciente, conectată la o mască cu oxigen, potrivit Digi24.ro.
Criza refugiaților: Ce a reușit Germania până acum? Merkel i-a emoționat pe mulți cu propoziția ei „Vom reuși”. În străinătate, multă lume a lăudat-o. Cum arată azi integrarea migranților de atunci? În ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, migranții sunt mult sub media populației germane. Doar jumătate din oamenii sosiți din 2013 în Germania ar avea un job, potrivit unui studiu din 2020 al Institutului pentru piața muncii și cercetare profesională. Iar trendul în general pozitiv este lovit acum parțial de pandemia de coronavirus, pentru că numeroși refugiați care lucrează sunt acum concediați, se afirmă în studiu. În ceea ce privește criminalitatea, migranții comit mai multe delicte grave de genul crimă, lovituri cauzatoare de moarte, violențe corporale grave sau viol, potrivit Deutsche Welle.
„Nu credeam într-o lume pașnică” Brent Scowcroft și lumea pe care a creat-o. Deciziile luate de Bush și Scowcroft (pe fondul invadării Kuwaitului) au reflectat modul în care înțelegeau ei relațiile internaționale și felul în care și-au imaginat era post-Război Rece. Astăzi, ne confruntăm cu o problemă de tipul „oul sau găina” – ce este mai important? Vedem cum Donald Trump, actualul președinte american, abandonează responsabilități tradiționale. A fost America atât de diferită în urmă cu trei decenii încât a adus oameni ca Scowcroft și Bush la putere pentru a-i servi interesele în acel moment? În acest caz ar trebui să ne punem centurile de siguranță – într-o Americă diferită astăzi, orice președinte american va fi tranzacțional, puțin interesat de ordinea și stabilitatea globale și mai probabil să pună la îndoială utilitatea alianței transatlantice, scrie Liviu Horovitz in revista 22.
Caz șocant la Elias: izolare fără acces la toaletă, excrementele se fac în pungă. „M-au băgat în izolare din cauza COVID-19. Până iese rezultatul testului, trebuie să stau două zile într-un salon fără toaletă. Mi se pare inuman așa ceva. Mi s-a zis să nu părăsesc salonul, dar nu am toaletă. Mi s-au adus saci, să fac în saci și să stau cu materiile fecale în salon. Este ceva inuman sa fiu forțată să folosesc saci. Mă învață infirmiera cum să folosesc saci, la început mi-am zis că o fi o glumă, dar nu e”, a povestit pacienta pentru Newsweek România.
Paradoxurile Americii. Președintele Trump are un mod de guvernare neortodox și incoerent și tinde să petreacă mai mult timp pe terenul de golf cu partenerii săi de afaceri decât împreună cu cabinetul său. Președintele preferă să conducă prin tweets, urmărite de milioane de cititori, prin care își denigrează oponenții și își exprimă spontan preferințele într-un limbaj de o dezamăgitoare simplitate. Deși este la origine un tărâm imaginat și construit de imigranți care au crezut în visul american și care au beneficiat din plin de oportunitățile sale, Statele Unite se confruntă în prezent cu un puseu naționalist și izolaționist greu de explicat pentru o țară al cărei simbol rămâne Statuia Libertății, scrie Aurelian Crăiuțu pe Contributors.ro.
Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean, ar putea fi un dictator mai crud decât fratele său, spun experţii. Aceasta a fost numită într-o altă funcţie-cheie. Maxwell, unul din autorii planului de urgenţă al prăbuşirii regimului nord-coreean, conceput alături de Coreea de Sud în 1999, notează că pe atunci circulau teorii că Kim Jong-un „va fi mai deschis către lumea exterioară”. El a venit la putere în 2011. „Nu s-a dovedit a fi aşa. Cred că trebuie să presupunem că succesorii sunt tot mai răi”, a spus Maxwell, cercetător senior la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei, potrivit Adevărul.
DW: Lukașenko cu spatele la zid. În timp ce 150.000 de persoane protestau din nou pașnic la Minsk, președintele Alexandr Lukașenko s-a lăsat fotografiat cu o mitralieră în mâini. Ceea ce arată disperarea sa, crede Juri Rescheto. Alexandr Lukașenko nu poartă doar șapca de baseball și o vestă anti-glonț, ci și un Kalașnikov! O punere în scenă cinematografică, dar o greșeală fatală. Un președinte care ar fi obținut 80% din voturi la ultimul scrutin, voturi pe care s-ar baza legitimitatea sa, ar trebui de fapt să facă băi de mulțime, copleșit de aprecierea cetățenilor săi. Asta dacă ar fi primit cu adevărat 80% din voturi. În schimb, Lukașenko merge în mijlocul poporului cu un Kalașnikov în mâini, potrivit Deutsche Welle.
De ce contează Hagia Sophia. Transformarea moscheii Ayasofya în muzeu după rezoluția lui Kemal Atatürk a venit ca un armistițiu peste veacuri între lumea otomană și cea europeană. Într-o Turcie modernă am fi sperat ca această transformare să fie de durată. Într-o Turcie tolerantă, ne-am fi așteptat ca Istanbul, cu extraordinara sa moștenire pre-islamică, să joace rolul (predestinat prin poziționarea geografică) de spațiu de întâlnire între islam și creștinism. Hagia Sophia ar fi putut să devină un spațiu în care cele două religii monoteiste s-ar fi putut întâlni nu numai sub aceleași ziduri, ci într-un dialog interreligios autentic, scrie Florin George Calian pe Contributors.ro.