Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cat armament a trimis oficial Romania in zona Siriei. MAE: Licentele de export se aproba in urma "unei analize riguroase"; Cristi Danilet se opune publicarii informatiilor despre viata personala din arhiva SIPA; Vintu le vinde iar gogosi procurorilor?

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Vintu le vinde iar gogosi procurorilor? Cinci luni de „domnie” a catavencului Liviu Mihaiu in Delta ar fi justificat o spaga imensa pentru Tariceanu. Sorin Ovidiu Vintu a fost scos, ieri, din puscarie si adus la DNA pentru a i se comunica faptul ca are calitatea de suspect intr-un nou dosar penal, al cincilea, daca nu-l punem la socoteala pe cel de delapidare de dinainte de Revolutie. Vintu e suspectat ca a cumparat infl uenta lui Calin Popescu Tariceanu prin Bogdan Olteanu pentru a-l ￯unge￯ pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunarii. Initial, surse apropiate anchetei sustin ca Vintu ar fi platit 1 milion de euro lui Tariceanu, pe vremea cand acesta era premier, prin intermedul lui Bogdan Olteanu, pentru a-l numi pe jurnalistul Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Miza o constituia avizul de mediu pe care PSV Company (n.r. – controlata de Vintu) trebuia sa il ia in vederea amplasarii a doua benzinarii plutitoare pe Dunare (n.r. – nisa de monopol), lucru care s-a si intamplat la o saptamana de la „inscaunarea” lui Mihaiu ca guvernator, scrieEVZ.

Hartile de putere ale Europei, multe, complicate, in refacere. Romania stie unde vrea sa fie? Nimic nu este simplu atunci cand vorbim despre ce inseamna, cu adevarat, structurarea oficiala a spatiilor de putere, relatiile dintre ele si potentialul lor de dezvoltare. Iesirea Marii Britanii din UE a readus in actualitate problematica caci, in esenta, echipele conduse de cei doi negociatori-sefi, David Davis din partea UK si Michel Barnier din partea UE, vor trebui sa vada cum anume se va restructura harta pentru a avea, posibil, Marea Britanie parte dintr-una dintre formulele active de cooperare. Dincolo de discursurile sentimentale, inflamate, dar fara prea multa baza juridica, aceasta este discutia esentiala. Atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru Marea Britanie. Si nu este vorba numai despre economie, asa cum s-ar putea crede la o prima analiza, cu toate ca efectele BREXIT s-au aratat a fi dezastruoase pentru Londra si au inceput sa se simta si pe piata comunitara, asta nefiind decat un modest inceput, anuntaAdevarul.

Cat armament a trimis oficial Romania in zona Siriei. MAE: Licentele de export se aproba in urma „unei analize riguroase”. O ancheta realizata de OCCRP si Balkan Insight, organizatii internationale de jurnalism de investigatie, arata ca din Romania ar fi plecat, in perioada 2012-2015, armament in valoare de 81 de milioane de euro catre patru state din Orientul Mijlociu, care ar fi alimentat mai departe, uneori cu interventia directa a Comandamentului de Operatiuni Speciale al SUA, parti combatante in conflictul din Siria. Cu toate acestea, in documentele oficiale publice din Romania, exporturile de armament romanesc catre Turcia, Iordania, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite se ridica in perioada respectiva la doar aproximativ 39 de milioane de euro. Intr-un raspuns pentru Gandul, MAE arata ca armamentul romanesc pleaca la export „in urma unei analize riguroase si numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate si de autoritatile competente din tarile de destinatie”. Reprezentanti ai OCCRP au explicat ca suma de 81 de milioane de euro se refera la valoarea totala a licentelor de export de armament date de Romania in perioada 2012-2016 (trimestrul I), nu la valoarea armamentului exportat propriu-zis, informeazaGandul.

Romanul care a vrut sa-i incurce planurile lui Clinton. Hillary Clinton a devenit marti noaptea prima femeie din istoria Statelor Unite care a obtinut nominalizarea unuia dintre marile partide americane – Partidul Democrat – pentru candidatura la presedintie in cadrul unei Conventii care nu a fost lipsita nici de emotii, nici de controverse. Spre deosebire de Conventia Republicana, unde lideri ai partidului au refuzat sa numere voturile delegatilor stat cu stat si au recurs la un soi de vot prin decibeli – literalmente, tabara care a strigat mai tare a fost declarata castigatoare -, sefii democrati au acceptat numaratoarea stat cu stat. Situatia a fost destul de tensionata dupa ce in prima zi sustinatorii senatorului Bernie Sanders protestasera cu putere impotriva a ceea ce ei au reclamat a fi favorizarea fatisa de catre leadership-ul democrat a lui Hillary. Abia spre seara, cand delegatii din Dakota de Sud ￯si-au anuntat cele 15 voturi pentru Hillary si in felul acesta a fost depasit pragul de 2.382 de delegati necesari nominalizarii, tabara Clinton a izbucnit in urale, scrieRomania Libera.

Tanara data afara din spital pentru ca nu avea asigurare medicala. „Cum sa vii fara bani? Tu esti chiar nesimtita”. Acuzatii grave aduse medicilor de la Spitalul de Urgenta din Pascani: o tanara de 21 de ani, care a suferit o pierdere de sarcina, sustine ca medicii de acolo, in loc sa o ajute, au trimis-o acasa, pe motiv ca nu are asigurare medicala. Pacienta sustine ca a fost umilita si data afara din spital dupa trei zile, desi avea dureri atroce. A ajuns in cele din urma la un spital din Iasi, cu masina unui prieten de familie, si abia aici a fost ajutata. Revoltata, vrea sa depuna o plangere la Colegiul Medicilor. Ionela a ajuns sambata – din comuna Voinesti, unde locuieste – la Spitalul din Pascani. Avea dureri abdominale puternice si hemoragie. Sustine ca a fost internata imediat, dar abia luni au inceput sa ii faca analize amanuntite. La ecograf a primt vestea ca sarcina ei, in sase saptamani, s-a oprise din evolutie. Insa, cum ea este casnica si nu si-a platit asigurarea de sanatate, medicii i-ar fi spus verde in fata ca nu mai are niciun rost sa stea in spital, si ca mai bine se duce acasa, anuntaStirileProtv.ro.

DW: De ce nu iau fiinta mult asteptatele partide noi. In ciuda imaginii proaste de care „se bucura” partidele vechi, aflate mereu in coada clasamentului la capitolul incredere, crearea unor partide noi este mereu o mare problema. Liderul USB, Nicusor Dan, a spus, oarecum surprinzator, ca prefera sa-i refuze pe noii veniti, pare-se destul de numerosi, decat sa se trezeaca ca propriul partid e coplesit de oameni si idei fara legatura cu intentiile sale initiale: „Noi preferam chiar sa mergem un pic mai incet, dar sa fim siguri ca mergem pe drumul cel bun. Daca oamenii nu sunt exact cum ne dorim, nici partidul nu va fi”. Contextul in care a dat aceasta explicatie este inscrierea oficiala ca partid a Uniunii Salvati Romania (USR), USB urmand sa devina o filiala a partidului „mare”. Integral inDeutsche Welle.

Cristi Danilet se opune publicarii informatiilor despre viata personala din arhiva SIPA. In arhiva SIPA sunt doua categorii de informatii, unele adunate legal de ofiterii serviciului, iar altele sunt barfe, zvonuri de pe holurile instantelor, supravegheri nelegale, cu privire la magistrati, avocati, jurnalisti, politisti, a apus judecatorul Cristi Danilet in cadrul emisiunii „Evenimentul Zilei”, difuzata ieri la B1 TV. Magistratul, care este si membru CSM, a facut parte din comisia care a inchis SIPA, prilej cu care a avut acces la informatii secrete despre acest serviciu si a citit in jur de 300 de note informative. Intrebat cu ce scop aduna SIPA astfel de informatii, Cristi Danilet a raspuns ferm: „Pentru santaj. Sa ne amintim ca este vorba despre o perioada in care Ministrul Justitiei a fost acela care recomanda sau propunea functiile de conducere de judecator sau procuror si nu ma indoiesc ca acest tip de informatii a fost folosit pentru a se da recomandari pozitive sau negative cu privire la magistratii care urmau sa ocupe anumite functii cheie din sistem, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro