Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Ce condiţii a pus Victor Ponta ca să susţină moţiunea de cenzură a PNL. În paralel, negociază şi cu PSD; Mihai Şora, rezistenţa, împăcarea; Victimele din sistemul medical ale Olguţei. Unii umiliți, alții tratați regește deși au aceeași pregătire

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Ce condiţii a pus Victor Ponta ca să susţină moţiunea de cenzură a PNL. În paralel, negociază şi cu PSD. Victor Ponta le-a pus două mari condiţii liberalilor pentru a susţine moţiunea de cenzură: să vină cu un nume de premier şi să coopteze ProRomânia în viitorul Executiv, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă Ludovic Orban nu acceptă o coaliţie cu PSD, ALDE sau ProRomânia, pentru a nu compromite imaginea PNL, partid care încă se luptă să scape de imaginea USL. În paralel, Ponta negociază şi cu PSD. Pentru a susţine restructurarea Guvernului, liderul ProRomânia i-a cerut Vioricăi Dăncilă să-l susţină pe Mircea Diaconu pentru Cotroceni şi să reducă la jumătate numărul ministerelor, potrivit Adevărul.

DW: Mihai Şora, rezistenţa, împăcarea. L-am zărit pe filosoful Mihai Şora sfidând provocările jandarmilor găzari şi bătăuşi ai regimului Dragnea. L-am întâlnit la coada Girafei din piaţa Victoriei la 10 august 2018. Un an mai târziu am avut privilegiul de a-l vedea, simbol viu al reconcilierii românilor din est şi vest, de acasă şi din diaspora, emoţionat la culme de întâlnirea şi împăcarea cu fiul său emigrat, pe care-l pierduse din vedere. Filosoful Mihai Şora e mai mult decât un simplu erudit. Reprezintă specia celor care, deşi continuă să-şi petreacă partea leului din timp gândind şi scriind, nu dispreţuiesc nici fapta, actul civic, protestul, ori de câte ori libertatea şi democraţia sunt în pericol, iar statul de drept e ameninţat să fie demolat, scrie Deutsche Welle.

Victimele din sistemul medical ale Olguţei. Unii umiliți, alții tratați regește deși au aceeași pregătire. Creşterile salariale din domeniul Sănătăţii au lăsat în urmă o categorie importantă a sistemului. Asistenţii medicali din cabinetele de medicină de familie câştigă lunar echivalentul salariului minim, asemenea muncitorilor necalificaţi, deşi muncesc uneori şi 12 ore pe zi, în timp ce colegii lor din spitale au salarii şi de cinci ori mai mari. Totul în urma măririlor de anul trecut promovate agresiv, dar în mod necalibrat, de fostul ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu. S-a ajuns astfel ca, din cauza dezechilibrelor din lege, un asistent de medic de familie să câştige 1.500-1.700 lei pe lună, iar un asistent din spital să ridice lunar şi 8.000 de lei, potrivit Ziarul de Iași.

Laura Ștefan, despre cazul Gîrbovan: Nici secretarii de stat de la Justiție nu ar trebui să se poată reîntoarce în magistratură. Ca magistrat, Gîrbovan a acceptat să ocupe o funcție politică într-un cabinet criticat exact pentru gravele atentate la independența justiției, iar acum vrea să se întoarcă în magistratură. Laura Ștefan, expert anticorupție, declară pentru Europa Liberă că Dana Gîrbovan a făcut o eroare și că este de neînțeles cum cineva renunță la o carieră de magistrat pentru câteva luni de ministeriat. Laura Ștefan consideră că ”magistrații trebuie să fie magistrați”, tocmai de aceea legea le interzice să facă parte din partide și să se implice în activități politice, potrivit Europa Liberă.

Paradoxul progresului. Asaltul mediatic al știrilor negative. Dacă oamenii se trezesc în fiecare dimineață, gândindu-se la ce s-a mai întâmplat rău în lume, nu e de mirare, având în vedere ce citesc de regulă în ziar sau văd la televizor. Și aici, în SUA, dar și în România, unde mi-am încheiat recent anul sabatic, toate știrile scrise sau vizuale încep zilnic cu accidente, crime, violuri, incendii, crize de tot soiul (financiare, politice, energetice, de sănătate etc.), poluare, droguri etc. Și sânge, neapărat sânge. Legea nescrisă a mass-mediei este: If it bleeds, it leads. Pe vremuri se spunea: Nicio masă fără pește oceanic. Acum lozinca s-a schimbat: Nicio știre „serioasă” (breaking news) fără sânge. (A se vedea, de ex., tărăboiul mediatic, chiar și aici, pe Contributors, al nefericirilor de la Caracal), scrie Constantin Crânganu pe Contributors.ro.

Lecţie de propagandă. Cum au fost folosiţi C. Brâncuşi, C. Porumbescu şi Maria Tănase la concertul antiromânesc din 24 august. Reportaj din Chişinău. Ziua de Sâmbătă, 24 august, care a fost dedicată propagandei antiromâneşti sub pretextul aniversării a 75 de ani de la aşa-zisa eliberare a Chişinăului de fascişti, cu depuneri de flori şi onoruri militare în prezenţa ministrului Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, s-a încheiat seara cu un spectacol de muzică, lectură şi film ilustrat din plin de cultura românească: C. Brâncuşi, C. Porumbescu, Maria Tănase etc. Serghei Şoigu nu a venit la Chişinău pentru preşedintele R. Moldova, iar participarea sa trebuie corelata cu celelalte acţiuni şi poziţionări ale Rusiei din ultimele zile și cu vizita la Casa Albă a președintelui Iohannis, scrie Adevărul.

John Bolton la Chișinău: „SUA cred în suveranitatea și independența Republicii Moldova”. Aflat în vizită la Chișinău, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, a salutat reformele anti-corupție ale guvernului moldovean, menționând că acestea sunt „extrem de importante pentru potențialii investitori americani și parteneri de afaceri”. „Sunt probleme [serioase] de securitate, în regiune și în afara ei. Statele Unite cred în suveranitatea și independența Republicii Moldova. Este dreptul cetățenilor acestui stat să decidă ce viitor vor să aibă, fără influențe din afară. Ne dorim să continuăm colaborarea în sferele militare și economice”, a declarat consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american, potrivit Europa Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro