Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Ce este Planul Alb – sistemul de interventie care ar fi evitat haosul de la Colectiv; Principele Nicolae: "Nu a existat o discutie intre mine si Rege inainte de a ma exclude din succesiune"; Belgia, epicentrul jihadismului european

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Interviu cu Principele Nicolae. „Nu a existat niciodata o discutie intre mine si Rege pe aceasta tema, inainte de a ma exclude din succesiune si de a-mi revoca titlul”. In presa noastra s-a dat stirea ca ati fost in Elvetia sa-l vedeti pe Bunicul grav bolnav. Asa e? Daca da, spuneti mai mult despre acest moment. Au venit si alti membri ai Familiei Regale? De ceva vreme au tot circulat in presa multe zvonuri despre mine si am sesizat ca au aparut si mai multe conturi cu numele meu pe platformele de socializare. Aici s-au facut presupuneri despre ceea ce s-a intamplat in viata mea in ultimul an si despre modul in care ar fi decurs relatia mea cu Regele dupa retragerea titlului. Ce va pot spune cu exactitate este faptul ca nu am reusit sa-mi intalnesc bunicul la inceputul anului, atunci cand am facut o calatorie in Elvetia, tocmai pentru a-l vedea, deoarece nu mi s-a permis. Integral inEVZ.

Ce este Planul Alb – sistemul de interventie care ar fi evitat haosul de la Colectiv. Dupa ce neregulile din noaptea tragediei Colectiv au fost scoase la iveala si de un raport al inspectorilor guvernamentali, oficialii din Sanatate au aratat ca haosul din spitale putea fi prevenit. Asta daca fiecare unitate sanitara care a preluat ranitii pe 30 octombrie 2015 ar fi avut un Plan alb de interventie. In realitate, astfel de planuri foarte bine puse la punct au existat doar la spitalele Floreasca si Universitar. Planul rosu in cazul tragediei din clubul Colectiv a fost declansat cu intarziere, interventia la fata locului fiind, in mare parte, o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor. Concluziile se desprind din raportul intocmit de Corpul de Control al premierului Dacian Ciolos. Totodata, din documentul inspectorilor guvernamentali reiese ca, la data tragediei nu a existat un Plan alb cadru la nivelul Ministerului Sanatatii si nici la nivelul fiecarui spital care a preluat ranitii pe 30 octombrie 2015, anuntaAdevarul.

Belgia, epicentrul jihadismului european. Considerata ca loc de formare a numerosi islamisti radicali, tara a fost lovita dur de atacuri coordonate, cele mai grave comise pe solul sau dupa 1945, revendicate de organizatia terorista Statul Islamic. In intreaga Belgie a fost tinut un minut de tacere in omagiul vitimelor atentatelor de marti, 22 martie, care sunt de ￯peste 40 de nationalitati diferite￯, potrivit ministrului belgian de Externe, Didier Reynders. Politia belgiana a lansat o operatiune de cautare a unuia din autorii prezumptivi ai atentatelor coordonate, revendicate de organizatia Stat Islamic si soldate cu peste 30 de morti si peste 270 de raniti. Autoritatile au difuzat o imagine cu trei presupusi suspecti care au comis atacurile asupra aeroportului Bruxelles-Zaventem, captate de o camera video de supraveghere, in care trei barbati imping carucioare de bagaje. Procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw a confirmat ca este vorba despre fratii Ibrahim si Khalid El-Bakraoui. Primul s-a detonat in aeroport, al doilea in metrou. Ancheta a stabilit ca cei doi El Bakhraoui au avut legatura si cu atentatele din Paris. Ei erau cunoscuti de politie pentru furturi cu violenta si jafuri si au fost mentionati de media belgiana ca avand legatura cu suspectul-cheie al atacului din noiembrie anul trecut din capitala Frantei, Salah Abdeslam, capturat vineri in Molenbeek, dupa patru luni de urmarire, informeazaRomania Libera.

SRI vrea sa modifice legea, dupa atacurile teroriste din Bruxelles. Ce poate face un ofiter special in caz de forta major. Atentatele sangeroase din Bruxelles au efecte si in Romania. Miercuri, Serviciul Roman de Informatii a cerut o lege care sa-i ofere puteri sporite atunci cand actioneaza pentru anihilarea unor suspecti de terorism. Seful comisiei parlamentare de control a SRI a vrut sa motiveze solicitarea SRI, insa a dat un exemplu nepotrivit. Georgian Pop, presedintele Comisiei parlamentare de control SRI:” Un padurar poate sa opreasca si sa legitimeze un braconier. Un ofiter de antitero nu poate sa opreasca un suspect, primeste pe loc o informatie ca are in rucsac o bomba, dar nu poate sa il legitimeze. Trebuie sa sune seful, seful lui sa sune un sef de la politie, sa ajunga in zona un politist… Pana atunci, poate ca suspectul a fugit. Repet, e o chestiune delicata, dar cu maxima responsabilitate trebuie sa o legiferam”, scrieStirileProtv.ro.

Averea „oficială” a primarului Sectorului 2 Neculai Onţanu. În urmă cu puţin timp, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 a fost reţinut pentru 24 de ore. Procurorii DNA îl acuză de luare de mită. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015, Neculai Onţanu deţine un teren intravilan în Voluntari de 250 mp, pe numele soţiei, precum şi o casă de locuit în aceeaşi localitate, care figurează tot pe numele Veronicăi Onţanu, consoarta sa. În anul 2014, edilul declară că a donat o clădire fiicei sale Laura Cristina. Achiziţii importante privind obiecte de artă şi bijuterii au fost făcute în 2005, iar valoarea estimată este între 15.000 şi 25.000 de euro. Veniturile declarate se compun din salariul de primar al Sectorului 2 de 52.488 lei anual şi din pensia de 22.752 lei la care se adaugă veniturile “nesemnificative” ale soţiei, pensionar activ, care se compun din salariul de 1.500 de lei pe an la S.C Artă şi Precizie Bucureşti şi din pensia de 8.700 de lei pe an. Totalul veniturilor familiei Onţanu în 2015 a fost de 85.440 de lei, anuntaEVZ.

Alina Bica si dezincriminarea abuzului in serviciu. O cohorta intreaga de birocrati cu probleme penale asteapta in aceste zile, cu sufletul la gura, o decizie cruciala a Curtii Constitutionale, intr-o speta ridicata de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica. Dosarul e important, pentru ca daca CCR admite exceptia, infractiunea de abuz in serviciu ar urma sa fie dezincriminata. Alina Bica si-a asumat o sarcina unica: aceea de a rescrie Codul Penal dupa ce tot ea l-a scris. Intre 2009 si 2012, ca secretar de stat la Justitie, ea a coordonat grupul care a redactat noile Coduri, cel penal si cel de procedura penala. Acum, in 2016, ca inculpata pentru abuz in serviciu, contesta la CCR exact infractiunea pentru care e acuzata in doua dosare privind restituirile. Data fiind miza uriasa a spetei ￯ nu atat pentru Aina Bica, cat pentru sutele sau miile de indivizi inculpati pentru abuz in serviciu ￯ e important sa vedem cat de consistente sunt criticile de neconstitutionalitate ridicate in fata CCR de catre Alina Bica, informeazaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro