Subiectele zilei: Ce nu s-a vazut la funeraliile Regelui Mihai; Cel mai mare protest din provincie; Tot ce trebuie sa stii despre scandalul din SUA cu neutralitatea internetului
Ce nu s-a vazut la funeraliile Regelui Mihai.Mii de oameni au participat la funeraliile Regelui Mihai I, intr-un gest de recunostinta fata de ultimul suveran al Romaniei. Din Bucuresti pana la Curtea de Arges, romanii si-au aratat respectul si dragostea de rege. Numai autoritatile mai au inca de lucru – pe acelasi traseu si mai departe. In dimineata zilei de 16 decembrie 2017, Piata Palatului Regal din Bucuresti a fost ticsita de zeci de mii de oameni, veniti sa-l conduca pe Regele Mihai I pe ultimul sau drum. Aici s-a putut vedea limpede fata Romaniei albe, vasazica monarhiste, aflata acum in mare doliu. Aici s-au putut auzi clar nazuintele si mahnirile celor neconsolati de cursul istoriei postdecembriste, noteazaAdevarul.
Rezervorul de iluzii al romanului.Bolile psihice intra in faze acute in momente de restriste nationala. Crizele se inmultesc. Probleme creeaza insa nu doar polarizarea prin manipulare a poporului, ca o parte sa sustina aruncarea in aer a democratiei. Probleme majore ne creeaza insa si mecanismele noastre de aparare psihologica. Bunaoara capacitatea noastra de a ne minti frumos cand este prea urat in jur. Caci de resurse de iluzii chiar inepuizabile se bucura unii romani. In fata vertiginoasei nerusinari cu care, la umbra doliului national, li se demonteaza statul de drept, multi coboara ochii, rusinati. Unii, ce-i drept, sunt revoltati si protesteaza. Prea multi prefera insa autoamagirea. Si nu putini se resemneaza, rationalizand, c-o fi si o pati. Ca vor vedea ei, PSD-istii, la urmatoarele alegeri. Ca n-ar fi dracul chiar asa de negru, scrieDeutsche Welle.
Recorder.ro ne ofera imaginile cu ochii si fetele care au lipsit.Au fost peste tot. Au stat ore in sir la coada, au asteptat in fata Palatului Regal, in gari umile de provincie, pe strazi, lipiti de zidurile cladirilor sau cu cate un felinar in brate. Au defilat la catafalc, nestanjeniti in durerea lor, uneori cu cate o punga in mana, in fata cremei monarhiilor europene. Oamenii au fost adevaratele aparitii de neuitat ale acestor zile. Ochii si fetele lor mi-au lipsit. Nu e niciun repros. Presa din Romania, in primul rand televiziunile, de data aceasta ele merita toata admiratia noastra, a facut un efort urias pentru a furniza publicului prezenta la evenimentul inmormantarii Regelui Mihai. Caci asta au incercat televiziunile. Sa ne transporte, sa ne faca prezenti, relateazatolo.ro.
Trecutul parlamentarilor nostri. In 1994, Eugen Nicolicea cerea ca Regele Mihai sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei.Comisia speciala condusa de Florin Iordache si-a continuat activitatea de reformare a justitiei inclusiv in zilele de doliu national, amestecand funeraliile regale cu una dintre cele mai controversate teme de pe agenda publica. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, unul dintre membrii de baza ai acestei comisii, are un trecut rusinos in relatia cu monarhia. Pe 11 octombrie 1994, la cateva zile dupa ce Regele Mihai fusese oprit pe Aeroportul Otopeni si impiedicat sa intre in tara, Eugen Nicolicea (pe atunci deputat PDSR de Mehedinti) a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului si a cerut Ministerului de Externe ca Regele sa fie declarat „persona non grata pe teritoriul Romaniei”, potrivitrecorder.ro.
Am trait in desert departe de tot ce-i confortabil si-ti face viata mai usoara.O calatorie in desertul Californiei a devenit ca un ritual de maturizare pentru toata lumea, de la generatia noua, la fanii Coachella. Insa, putini ajung sa traiasca la fel ca artistul sloven de 33 de ani, Sasa Stucin, care a petrecut ceva timp la Andrea Zittle’s A-Z West, o locatie de 50 de hectare, care functioneaza „ca un loc evolutiv de testare a vietii, in care spatiile, obiectele si actiunile de trai se intersecteaza intr-o singura investigatie continua a ceea ce inseamna sa existi si sa participi la cultura noastra contemporana”. Alaturi de partenerul ei, Nicholas Gardner, Stucin a petrecut 15 ore pe saptamana, lucrand la mentenanta A-Z West, iar restul timpului l-a petrecut in studio, unde a experimentat peisajul inconjurator si comunitatea, conformVice.
Tot ce trebuie sa stii despre scandalul din SUA cu neutralitatea internetului.Decizia arbitrului telecom din SUA de a anula reglementarile pentru garantarea neutralitatii retelelor de internet, introduse cu doar doi ani in urma, ar putea avea reverberatii si in Romania, avand in vedere ca si aici cele mai populare servicii online vin de peste Ocean. Reglementarile din Statele Unite privind neutralitatea internetului pot influenta costul accesarii continutului hostat (gazduit) in SUA. Mai mult, eventualele costuri suplimentare aparute „pe teren propriu” vor trebui recuperate de undeva de catre furnizorii de continut si servicii online, iar nicio companie americana nu va alege sa-i taxeze doar pe americani. Milioane de romani folosesc in fiecare zi serviciile gratuite oferite de Facebook, Google, YouTube, Snapchat sau WhatsApp si acceseaza, prin intermediul acestor platforme, direct sau indirect, continut gazduit pe servere din America, arataEconomica.
Cel mai mare protest din provincie.Actual de Cluja transmis live protestul, care a cuprins mii de clujeni in mitingul care a ajuns in aceasta seara pana in cartierul Gheorgheni, in cel mai mare protest cel putin din februarie, cand zeci de mii au iesit in strada impotriva aprobarii controversatelor ordonante de modificare a codului penal; clujenii s-au oprit in fata Institutiei Prefectului si, la sfarsitul marsului, in fata sediului PSD, iar multi sunt hotarati sa-i sprijine maine pe magistratii din Cluj care au anuntat si ei un protest, la amiaza in fata Palatului de Justitie: „ne luam pauza de masa acolo”, au transmis ei. Cateva zeci de persoane au manifestat in aceasta seara si ca sa atraga atentia asupra faptului ca exact azi se implinesc sapte ani de la evacuarea fortata a mai multor familii de clujeni de pe strada Coastei in locuinte provizorii langa rampa de gunoi Pata Rat, in toiul noptii, in mijlocul iernii.