Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cel mai cautat om din lume a plecat din Romania ascuns intr-o masina de gunoi. Peripetiile politistului care l-a pazit pe Yasser Arafat; Sfantul Valentin, de la realitate la mit; Proiectele ciudate ale deputatului Remus Cernea. Cel mai nou: schimbarea soneriei din Camera Deputatilor

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Sfantul Valentin, de la realitate la mit. Pe unii ii irita, iar pe altii ii incanta, cert este insa ca sarbatoarea Sfantului Valentin are reputatie mondiala. Desi multi compatrioti de-ai nostri o considera o „inventie” occidentala si chiar comerciala, intre sarbatoarea dragostei la romani, Dragobetele, si Valentine’s Day exista mai multe similitudini decat am crede: dupa credinta populara, Dragobetele este ziua in care toate pasarile si animalele se imperecheaza pentru prima data in an, iar Sfantul Valentin apare in Evul Mediu consemnat ca protector al „nuntii” pasarilor. Dar cine a fost de fapt acest Sfant Valentin? In realitate, au existat mai multi sfinti cu acest nume. Primul Sf. Valentin a intrat in calendarul Bisericii la propunerea papei Ghelasie I in secolul V dupa Hristos. Dar, martirologiile romane vorbesc despre mai multi martiri cu numele de Valentin, dintre care trei erau sarbatoriti pe 14 februarie, noteaza Romania Libera.ro.

Cel mai cautat om din lume a plecat din Romania ascuns intr-o masina de gunoi. Peripetiile politistului care l-a pazit pe Yasser Arafat. In urma cu 28 de ani, liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a venit in vizita la Nicolae Ceausescu. A fost cazat in Vila Lac 2, acolo unde sta, acum, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Urmarit de serviciul secret israelian – Mossad, Securitatea il ascundea in masini de marfa sau in gunoiere ca sa nu fie asasinat. Vara de acum 28 de ani i-a ramas intiparita in memorie lui Paul Catana, unul dintre cei mai vechi politisti din Romania. In cei 30 de ani de cariera, pe care ii implineste pe 28 februarie, anul acesta, el a vazut multe. Insa, intalnirea cu Yasser Arafat, unul dintre cei mai cautati oameni din lume, in anii ’80, a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale indelungatei sale cariere. Pe agentul sef principal Paul Catana il stie mai toata lumea din cartierul Balta Alba, mai ales pe raza de competenta a Sectiei 13. A fost, ani la rand, sectorist in acea parte a Bucurestiului. Ce nu prea stiu oamenii si nici politistii mai tineri este o poveste pe care „Nea Paul”, cum ii zic majoriatea colegilor, a relatat-o, in exclusivitate, pentru „Evenimentul zilei”.

Zece secrete ale Castelului Peles. Ce au ingropat mesterii la temelia superbei constructii din Sinaia si cat a costat apartamentul Imparatului Franz Joseph. Castelul Peles este considerat cea mai importanta cladire istorica din Romania, avand caracter de unicat. Prin valoarea sa istorica si artistica, ramane unul dintre cele mai importante si frumoase monumente din Europa. „Adevarul” va prezinta cateva secrete ale Pelesului. Castelul Peles, resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I (1866-1914) si regina Elisabeta, a fost construit intre 1873 si 1914, la dorinta suveranului, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Sunt foarte multe lucruri mai mult sau mai putin cunoscute despre Peles, de la realizare si pana la povesti cu si despre Casa Regala, care au avut ca decor frumosul castel.

Statul roman iti incalca drepturile si plateste amenzi pentru asta din banii tai. Imagineaza-ti ca esti un tigan orfan de 19 ani, diagnosticat cu retard sever, HIV, pneumonie, tuberculoza si hepatita, inchis in camera unui spital de psihiatrie. Te dor toate, pentru ca nu-ti primesti tratamentul cuvenit si esti lihnit de foame, pentru ca asistentii medicali care ar trebui sa te hraneasca se tem sa te atinga. Asa a fost viata lui Valentin Campeanu inainte sa moara la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din judetul Dolj. Povestea lui a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si astfel Romania a fost iar condamnata pentru incalcarea unor drepturi fundamentale ale omului. In acest caz, ale lui Valentin, victima unui stat mai bolnav ca el. In iulie 2014, Marea Camera CEDO a pronuntat hotararea impotriva Romaniei in cazul cunoscut ca „Centrul pentru Resurse Juridice (in numele lui Valentin Campeanu) impotriva Romaniei.” Membrii ONG-ului care i-a sustinut cauza l-au gasit pe baiat pe 20 februarie 2004, cu cateva ore inainte sa moara, informeaza vice.ro.

DW: Schengen si adevarata bariera dintre Vest si Est. Impresia creata dupa un deceniu de dispute este ca adevarata problema Schengen a constat nu atat in dificultatea de a formula solutii si de a rezolva probleme, cat in aceea de a gasi un limbaj comun. Presedintele Klaus Iohannis a abordat subiectul Schengen atat la Paris cat si la Bruxelles in cursul reuniunii Consiliului European. Daca la Bruxelles altele erau subiectele la ordinea zilei, presedintele Frantei a dat o replica uimitoare prin aparenta ei lipsa de sens. Evocand, printre alte teme de discutie, problematica Schengen, Francois Hollande a spus ca Romania „este pregatita sa asume anumite angajamente”. Replica aceasta, care poate avea un anumit inteles la Paris, este complet ininteligibila la Bucuresti. Integral in Deutsche Welle.

Proiectele ciudate ale deputatului Remus Cernea. Cel mai nou: schimbarea soneriei din Camera Deputatilor. Deputatul independent Remus Cernea este, inainte de a fi om politic, un activist cunoscut pentru numeroasele actiuni civice care vizeaza apararea si promovarea drepturilor omului, in special a libertatii de exprimare si de gandire, indiferent de convingeri sau credinte, respectarea principiului democratic al separarii dintre stat si biserica, sau pentru respectarea dreptului de a alege si de a fi ales. Ca om politic, dupa ce i-a fost consilier personal premierului Ponta, el a reusit sa castige un mandat de deputat pe listele USL. Dupa o perioada scurta, deputatul s-a decis sa renunte la Uniunea condusa de Crin Antonescu si Victor Ponta si a devenit deputat independent. Asa a crezut el ca isi poate pune in aplicare proiectele, scrie Romania Libera.ro.

Batai de strada in Turcia. Mii de oameni au protestat fata de islamizarea invatamantului. Mii de oameni au iesit din nou in strada in Turcia, pentru a protesta fata de procesul de islamizare a invatamantului. Cele mai multe tensiuni au fost in Izmir, unde zeci de tineri s-au batut cu politistii. Aici, fortele de ordine au folosit tunuri cu apa ca sa-i imprastie pe manifestanti. De altfel, proteste asemanatoare au fost in marile orase, iar la Istanbul, zece oameni au fost retinuti de politie. Oficialii turci au declansat furia elevilor dupa ce au desfiintat mai multe scoli. Ei le-au transformat apoi in unitati de invatamant religioase, in care baietii si fetele sa invete separat, relateaza digi24.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro