Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cine este procurorul Uncheselu, unul dintre "lupii tineri" ai DNA, care il ancheteaza pe Victor Ponta; Stirea zilei in presa romaneasca: Premierul Ponta urmarit penal de DNA in dosarul lui Sova; Au imbatranit in Parlament; DW: "Uraganul" se apropie de Moldova

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Stirea zilei in presa romaneasca: Premierul Ponta urmarit penal de DNA in dosarul lui Sova. Cutremur politic la Bucuresti. Filmul unei zile de foc, titreaza jurnalistii de la EVZ. Ziua de ieri va ramane cu siguranta in istoria Romaniei. A fost pentru prima data cand un premier in functie este audiat la DNA, iar procurorii dispun inceperea urmaririi penale pe numele lui Victor Ponta. Adevarul noteaza ca „dupa ce a fost pus sub urmarire penala, premierul Victor Ponta si-a gasit tot felul de alibiuri, iar liderii PSD au incercat sa explice dosarul „Rovinari-Turceni” ca o razbunare a sistemului. Realitatea arata exact pe dos. Digi24.ro: Liberalii au depus motiune de cenzura impotriva Guvernului in aceeasi zi in care presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului sa demisioneze. Victor Ponta este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru evaziune, spalare de bani si fals. Matematic, liberalii nu au insa destule voturi ca sa rastoarne Cabinetul Ponta. In timp ce jurnalistii de la gandul.info prezinta anchetele penale in care sunt prinsi Victor Ponta si apropiatii sai. In acest moment, Romania inregistreaza o premiera: este prima oara cand seful Guvernului aflat in functie este urmarit penal de procurori. Dupa anuntul facut vineri de procurorii DNA, Victor Ponta incununeaza o suita de personaje apropiate, aflate in jurul sau si in familia sa, care sunt aflate sub urmarire penala, pentru acuzatii de coruptie sau de evaziune fiscala. Si Deutsche Welle trateaza subiectul, punctand ca exista o criza la Bucuresti: Criza politica la Bucuresti: presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Victor Ponta sa demisioneze si acesta a refuzat. Se prefigureaza o noua batalie constitutionala.

Cine este procurorul Uncheselu, unul dintre „lupii tineri” ai DNA, care il ancheteaza pe Victor Ponta. Saltul magistratului de la „gainarii” la punerea sub acuzare a premierului Romaniei. Procurorul care lucreaza in dosarul lui Victor Ponta este unul dintre „lupii tineri” ai DNA. Pana in urma cu un an, Nicolae Jean Uncheselu era procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova, unde se ocupa de infractiuni marunte cum ar fi: conducerile fara permis, furturile sau talhariile. Un dosar instrumentat de Uncheselu la Craiova a dus, insa, la condamnarea unui coleg procuror. Numele procurorului care il ancheteaza pe Victor Ponta a fost facut public chiar de premier, care a declarat, atat la intrarea la audieri, cat si la iesirea de la audieri, ca „m-a chemat domnul procuror Uncheselu”, fiind vorba despre Nicolae Jean Uncheselu. „In general se evita folosirea numelui. Ar putea da nastere la tot felul de interpretari”, a declarat o sursa judiciara pentru Adevarul.

Au imbatranit in Parlament. Multi dintre senatorii si deputatii din actuala legislatura ar putea spune ca sunt de o viata in bancile din Casa Poporului. Ba chiar, „parlamentar de meserie” s-ar putea recomanda o parte dintre alesii care au acumulat patru, cinci sau chiar sase mandate in Parlamentul Romaniei Aproximativ 10% dintre parlamentari au lucrat mai mult de 15 ani in interesul ceta\u001Etenilor. Printre cei care au stat la „butoanele” din Legislativ ani la randul se numara fostii presedin\u001Eti PNL, Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu, dar si actualul co-presedinte al liberalilor, Vasile Blaga. In topul celor mai longevivi parlamentari se afla si Laszlo Borbely (UDMR), Kelemen Hunor (UDMR), Viorel Hrebenciuc (PSD), Ioan Oltean (PNL, ex-PDL) sau Eugen Nicolicea (UNPR), scrie EVZ.ro.

Minerii romani protesteaza ca trebuie sa-si aduca sapele de acasa. Septembrie 1997: aproape 20 000 de mineri din Valea Jiului au ramas fara loc de munca, dupa prima si cea mai dura serie de concedieri colective din Romania. Mai 2015: cei care au mai ramas sa lucreze zi de zi sub pamant se considera norocosi ca au unde munci si trag cu dintii de abatajele pline de praf in care isi lasa plamanii. Intre aceste doua repere in timp, Valea Jiului a trecut prin convulsii sociale fara precedent, statisticile oficiale au inregistrat rate ale somajului inimaginabile, iar multi dintre cei care se bateau „sa ia ordonanta” (cum se spune in Valea Jiului platilor compensatorii) au cunoscut cu adevarat disperarea. Tocmai de aceea inchiderea accelerata a minelor, facuta in ultimii ani mai mult de gura Uniunii Europene, si miile de locuri de munca pierdute pana acum au scos din nou minerii in strada saptamana trecuta, ca sa apere exploatarile de huila Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, ultimele patru mine viabile ramase in Complexul Energetic Hunedoara, noteaza Vice.ro.

Calendarul votului pentru ridicarea imunitatii lui Ponta. Cum poate fi amanat „cazul Ponta” pana in toamna. Premierul Victor Ponta ar putea scapa de inceperea urmaririi penale, si implicit de suspendarea sa din functia de sef al Guvernului, cel putin pana la toamna, daca deputatii vor forta la limita Regulamentul Camerei Deputatilor, care a fost modificat recent, in favoarea celor certati cu legea. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, vineri, sa trimita cererea DNA de avizare a urmarii penale in cazul lui Victor Ponta la Comisia Juridica, for care trebuie, mai intai, sa informeze conducerea Camerei Deputatilor de cat timp are nevoie pentru a studia dosarul, pentru ca apoi sa poata intocmi un raport. Pentru toate acestea, Comisia Juridica are la dispozitie maximum cinci zile. Integral in Adevarul.ro.

Cel mai tare spion prins la Iasi a fost eliberat! Povestea incendiara a unui agent KGB urmarit de FBI in toata lumea! Desprinsa parca dintr-un film de Oscar cu gangsteri americani, povestea unui agent al serviciilor secrete rusesti in varsta de 58 de ani te lasa, practic, fara rasuflare. A fost arestat la Iasi in 2011, iar inainte de a ajunge dupa gratii, KGB-istul a fost vazut foarte des in preajma fostului presedinte ucrainean Victor Iuscenko si a Patriarhului Rusiei. Valerii Gaiciuc, un agent al serviciilor secrete ruse\u001Fsti, a fost prins la Ia\u001Fsi, in anul 2011, in timp ce incerca sa comita un jaf de un milion de dolari. Banii urmau sa fie ridica\u001Dti de la CEC Bank Ia\u001Fsi, insa re\u001Dteaua condusa de KGBist a fost capturata de procurorii de la Direc\u001Dtia de Investigare a Infrac\u001Dtiunilor de Criminalitate Organizata s\u001Fi Terorism (DIICOT) Ia\u001Fsi cu put\u001Din timp inainte de ridicarea banilor, scrie EVZ.ro.

DW: „Uraganul” se apropie de Moldova. Amenintarea militara din regiunea transnistreana devine din ce in ce mai accentuata, iar la Chisinau apar tot mai multe semnale privind pregatirea unei rocade in materie de politica externa. Mai multe persoane loiale politicii promovate de Rusia in Moldova au ajuns in ultima vreme in functii importante. NATO si UE nu slabesc din ochi Republica Moldova. Intreaga componenta a Comitetului de Parteneriat si Cooperare pentru Securitate al NATO s-a aflat la Chisinau timp de doua zile. La finalul vizitei, asistentul adjunct al Secretarului General pentru Afaceri Politice, James Appathurai, a spus ca „vizita este una istorica”, noteaza Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro