Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: CNADNR, implicata in zeci de procese pentru drumurile proaste; Bancherul inelelor: bijuterii si excursii pentru nevasta si amanta pe bani publici; Marile proiecte ale Bucurestiului: intarzieri de 72 de ani

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

CNADNR, implicata in zeci de procese pentru drumurile proaste.Victimele soselelor isi cer dreptatea pe milioane de euro. Compania Nationala de Drumuri se judeca in zeci de procese cu cei care au avut de suferit in urma accidentelor de circulatie, din cauza starii dezastruoase a infrastructurii rutiere, pagubele solicitate fiind foarte mari Haosul de pe drumurile romanesti face anual mii de victime, care au inceput sa isi caute dreptatea in instanta. Potrivit informatiilor obtinute de EVZ, CNADNR este implicata in zeci de procese cu cei care si-au avariat masinile, ori si-au distrus sanatatea sau cu rudele celor care si-au pierdut viata in accidente dramatice, din cauza drumurilor proaste. Valoarea totala a pagubelor solicitate in procesele aflate pe rol in prezent se ridica la circa 19,5 milioane lei (4,3 milioane euro), scrieEVZ.

Bancherul inelelor: bijuterii si excursii pentru nevasta si amanta pe bani publici. Excursii pe Coasta de Azur, la Nisa sau Zurich, telefoane de lux si haine de firma, toate decontate pe banii Care Romania, companie controlata de stat, sunt ingredientele unui dosar de coruptie care a ajuns pe masa judecatorilor. Procurorii DNA au intocmit o nota de plata piperata pe numele fostului sef al companiei, Radu Frincu, acuzat de abuz in serviciu si uz de fals. Luxul pe banii statului in care a vrut sa traiasca l-a tradat in cele din urma pe Radu Frincu, fostul presedinte al Care Romania, compania de asigurari care are ca actionar majoritar, cu 93,78%, Eximbank – banca cu capital majoritar de stat. Nu mai putin de 53 de infractiuni de abuz in serviciu si 7 de uz de fals a reusit sa stranga bancherul in dosarul penal prin care tocmai a fost trimis in judecata. In rechizitoriul trimis instantei, procurorii arata printre altele cum pe 6 septembrie 2012 Radu Frincu cobora din masina in fata luxosului hotel „Le Meridien”, din Monte Carlo (Monaco). La bratul sau era o tanara eleganta, manechinul Oana Marica. Cei doi indragostiti au petrecut sfarsitul de saptamana la Monte Carlo si s-au intors in Romania pe 13 septembrie 2012. In acelasi weekend, sotia acestuia, Catrinel Frincu, a petrecut doua nopti la hotelul „Principe de Savoia” din Milano (Italia). Femeia s-a cazat intr-o camera „Classic Tower Room”, care a costat 980 de euro pe noapte. Ambele facturi emise de „Le Meridien”- 3.814 de euro si „Principe de Savoia”- 1.960 de euro au fost decontate de societatea Care Romania, la care Frincu era presedinte. El a mai decontat din deplasarea la Monte Carlo alti 8.616 euro, pentru „alte cheltuieli” (protocol), anuntaAdevarul.

Marile proiecte ale Bucurestiului: intarzieri de 72 de ani. Noul primar al Capitalei, Gabriela Vranceanu Firea, si-a inceput in forta mandatul. Ea a propus realizarea unei sali de sport, proiecte de infrastructura, arhitecturale si urbanistice, modernizarea parcului auto al RATB. Aceste proiecte nu sunt noi. Unele au fost anuntate dar niciodata incepute, iar altele consemneaza intarzieri uriase. Gabriela Firea si-a asumat finalizarea lor, a anuntat termene (pe unele le-a si modificat intre timp), fara sa vorbeasca despre un calendar al lucrarilor, posibili investitori, modul efectiv in care vor fi gestionate. Despre pedepsirea responsabililor pentru intarzierile deja existente, nici o vorba. Emblematic este Pasajul de la Piata Sudului, care blocheaza zilnic traficul din zona in care se construieste, transformandu-o intr-un cosmar pentru zeci de mii de bucuresteni. Desi trebuia terminat deja, noul primar a anuntat inca o devansare a termenului pentru finalizarea acestuia: 31 decembrie 2018. Amanarea implica insa si pierderea finantarii europene in valoare de 100 milioane de lei, ca urmare a depasirii termenului de executie, informeazaRomania Libera.

Transnistria acuza Romania ca a declansat un „razboi-hibrid” impotriva sa cu ajutorul SUA. „Am fost invadati de americani”. Autoproclamata Republica Transnistreana incearca sa amplifice tensiunile intre NATO si Rusia, acuzand formarea unei coalitii intre Romania, Moldova si Ucraina cu sprijinul armatei americane. Pretextul a fost oferit de deja traditionala vizita a vicepremierului rus Dmitri Rogozin in regiune, in calitatea sa de emisar al Kremlinului in Transnistria. Desi este pe lista oficialilor supusi sanctiunilor Uniunii Europene, Rogozin a aterizat fara probleme la Chisinau (desi la aerport a fost huiduit, conform unui filmulet pe care l-a postat pe Facebook) si s-a intalnit cu demnitari moldoveni. Si asta fiindca nu e clar daca sanctiunile trebuie aplicate si de catre statele care au acorduri de asociere cu UE, asa cum este Moldova, iar guvernantii de la Chisinau profita de aceasta ambiguitate pentru a negocia ￯la doua capete￯, in speranta de a scapa de embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare moldovenesti, scrieStirileProtv.ro.

Achizitie suspecta. SMURD-ul a luat un avion medical de la firma de instalatori infiintata de familia Prigoana in Austria. Aeronava rosie SMURD destinata interventiilor medicale de urgenta a fost achizitionata cu peste 750.000 de euro printr-o companie intermediara din Austria. Raed Arafat sustine ca aceasta firma a fost recomandata de producatorul american. Avionul second-hand s-a aflat mult timp in reparatii dupa achizitionare, inclusiv in momentul tragediei din Apuseni, din ianuarie 2014. „Fundatia pentru SMURD” a platit, in 2012, suma de 757.000 de euro unei obscure firme din Austria – cu obiect de activitate reperatii instalatii sanitare, de gaz, termoficare, aer conditionat – pentru a cumpara un avion de mici dimensiuni, Piper PA-42 Cheyenne III – fabricat in SUA in 1981, pe care l-a transformat in ambulanta aeriana de mare viteaza. Fundatia este infiintata si condusa de Raed Arafat pentru a strange fonduri de la populatie, in special din donarea impozitului de 2%, fonduri destinate achizitiilor pentru serviciul public SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare). Suma de 757.000 de euro este dubla fata de preturile cerute, pe site-urile de specialitate, de proprietarii unor avioane identice cu aeronava folosita de SMURD, anuntaLibertatea.

Razboiul informational dus de Rusia: o injectie deschisa de propaganda si manipulare greu de dovedit. Razboiul informational reprezinta crearea de realitati alternative prin pervertirea adevarului obiectiv – realizat pe baza datelor, faptelor si argumentelor concrete – rastalmacirea lui prin utilizarea unei combinatii de elemente, fapte si bucati de adevar selectate, interpretate, combinate cu rationamente alterate prin utilizarea de silogisme, sofisme, propaganda, interpretare fortata, totul impanat cu o multitudine de minciuni. O componenta a razboiului hibrid, dar si un instrument de sine statator este razboiul informational. Razboiul informational reprezinta crearea de realitati alternative prin pervertirea adevarului obiectiv – realizat pe baza datelor, faptelor si argumentelor concrete – rastalmacirea lui prin utilizarea unei combinatii de elemente, fapte si bucati de adevar selectate, interpretate, combinate cu rationamente alterate prin utilizarea de silogisme, sofisme, propaganda, interpretare fortata, totul impanat cu o multitudine de minciuni, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro