Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Competitie la Camera: cine ia caimacul taierilor bugetare; Razboiul euro-dolar face prima victima in Romania. Cu cat se scumpeste benzina; Cum au fost influentate nasterile de banii statului; Bulevardul Aviatorilor a intrat in reparatii capitale

HotNews.ro

Competitie la Camera: cine ia caimacul taierilor bugetare. Deputatii puncteaza la capitolul imagine, mergand cu „sacrificiul” de la desfiintarea bufetelor la reducerea parcului auto. Pusi la zid de televiziuni ca risipesc banii publici, mai-marii Camerei Deputatilor au pus, ieri, pe tapet problema reducerii bugetului institutiei. Partidele s-au intrecut in a-si asuma masurile de austeritate, „sacrificiul” mergand de la desfiintarea bufetelor la reducerea banilor de chirie. Subiectul a fost deschis de liderul grupului PNL Calin Popescu- Tariceanu, care a reluat propunerea de a reduce bugetul institutiei cu 30%, anunta EVZ.

Cine vrea sa-i aduca pe mineri in Capitala? In vreme ce unii lideri sindicali anunta drept iminenta venirea minerilor din Valea Jiului si Gorj la protestul de maine din Bucuresti, altii spun ca habar nu au de asa ceva. Trei sute de sindicalisti din minerit si-au anuntat intentia de a veni maine in Capitala la protestul organizat de confederatiile sindicale nemultumite de reducerea salariilor si pensiilor. Liderul Confederatiei „Meridian”, Ion Popescu, vorbeste chiar de prezenta a peste 1.000 de mineri la mitingul organizat la Bucuresti, informeaza Romania Libera.

Razboiul euro-dolar face prima victima in Romania. Cu cat se scumpeste benzina. Benzina s-a scumpit cu 8,2% anul acesta in timp ce cursul leu-dolar a crescut cu 15,7%. Expertii spun ca, inevitabil, intarirea continua a dolarului fata de leu se va traduce, in scurt timp, in preturi si mai mari la pompa. Intarirea dolarului fata de euro se va resimti puternic si in Romania, desi cursul leu-euro este protejat de BNR iar creditele in dolari sunt destul de putine. Deprecierea leului fata de dolar s-a vazut pana acum si se va vedea si mai bine de acum incolo la pompa, in pretul combustibililor, scrie Gandul.

Cum au fost influentate nasterile de banii statului. Numarul nou-nascutilor nu a variat in functie de valoarea indemnizatiei de mame, ci de cresterea nivelului de trai. Primele cresteri ale natalitatii de dupa 1989 s-au inregistrat intre 2003 si 2005, cand ajutoarele pentru mame erau mai mici decat acum. Dupa Revolutia din decembrie 1989, numarul de nou-nascuti a scazut intr-un ritm alarmant, arata datele Institutului National de Statistica. Daca in 1989 se nascusera circa 370.000 de copii, zece ani mai tarziu au fost adusi pe lume cu 150.000 de copii mai putin, adica doar 234.600, anunta Adevarul.

Cum „strange cureaua” Sanatatea pe seama bolnavilor. Controlul la domiciliu al celor in concediu medical, decizia ca medicii sa acorde 20 de consultatii pe zi ori scaderea fondurilor pentru analize sunt incercari de a echilibra bugetul rahitic al sanatatii. Decizia de a-i controla acasa pe cei aflati in concediu medical a fost luata pentru a descuraja romanii care au probleme la locul de munca sa abuzeze de bugetul asigurarilor, din care se platesc aceste venituri, sustin oficiali ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), informeaza EVZ.

Guvernul isi face temele pentru acasa pe caiete dictando. Intr-o vreme a iPad-urilor si a computerelor hi-tech, Guvernul Boc s-a hotarat sa treaca pe caiete de tip dictando. Nu stim sigur cine-i dicteaza Executivului ce masuri trebuie sa ia (poate FMI, poate Traian Basescu, poate si unul, si altul), cert este ca, potrivit unei licitatii publice recente, guvernul s-a hotarat sa achizitioneze mai multe caiete studentesti A4, „de exercitii”, cu liniatura de aritmetica si de dictando, scrie Puterea.

„Romania are sansa!” – Olimpica internationala Letitia Tudorin: vinde inghetata pentru bani de meditatii. Olimpica Letitia Tudorin (19 ani, clasa a XII-a) s-a batut pentru Romania cu sute de elevi din Europa, la concursul international de limba latina din Arpino, Italia. In plus, mai are si trei premii la olimpiada nationala. Cand colegele ei colindau barurile, ea traducea din textele veritabile ale lui Caesar sau Cicero, de dinainte de Hristos. Pentru performantele sale, ministerul a „recompensat-o” cu cate 50 si 75 de lei. Ca sa-si castige banii de manuale, Letitia vinde vara la mare inghetata si gogosi, informeaza Gandul.

Bulevardul Aviatorilor a intrat in reparatii capitale. Administratia Strazilor a început luni lucrările de reabilitare a Bulevardului Aviatorilor din Capitală, după ce timp de zece ani reparațiile au fost amânate, după cum a dezvăluit recent RL, pentru că autoritățile nu au aprobat un PUZ. Operațiunea se va derula în două etape: între 17 mai și 15 iulie vor fi scoase pavelele de piatră cubică și se va lucra la fundație pe tronsonul Piața Charles de Gaulle-­Pod Bordei, iar din 15 iulie operațiunea se repetă pe porțiunea Piața Charles de Gaulle-­Piața Victoriei. În această perioadă se va putea circula pe două dintre cele trei benzi ale fiecărui sens, scrie Romania Libera.

„Linia verde” pentru gropi, desfiintata. O avarie la o conducta de gaze sau de apa ori o groapa imensa aparuta peste noapte pe una dintre strazile principale ale Capitalei. Toate puteau fi solutionate rapid, cu un simplu apel gratuit la „linia telefonica verde” – 0800.800.882 – pusa la dispozitia bucurestenilor de primarul general Sorin Oprescu, in noiembrie 2008, anunta EVZ.

Vintu il ajuta cu bani pe fugarul Nicolae Popa. Omul de afaceri i-a trimis celui considerat „creierul“ prabusirii FNI 44.500 de euro, in noiembrie 2009, cu doar cateva zile inainte ca acesta sa fie arestat la Jakarta. Printr-un interpus moldovean, Sorin Ovidiu Vintu transfera bani intr-o banca din Nicosia in contul unei firme indoneziene, de unde erau retrasi de Nicolae Popa, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro