Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum sa nu faci autostrazi cu 6.000 de angajati si sefi care castiga mai mult decat secretarii de stat; Angajatilor din primariile bucurestene le-a fost frica de sefi sa faca greva; Tortionarii de la Penitenciarul Galati, executati silit pentru crima

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Angajatilor din primariile bucurestene le-a fost frica de sefi sa faca greva. Zeci de mii de angajati din toata tara au pichetat in fata primariilor. Oamenii sunt suparati din cauza salariilor foarte mici. Daca unii au iesit in strada, altii au stat, de frica, in fata ghiseului Lefurile mici din administratia locala au scos in strada peste 30.000 de oameni in intreaga tara care nu mai suporta sa fie platiti cu salarii mizere. Acestia, impinsi de la spate de sindicalisti, au intrat in greva la o zi dupa ce negocierile cu Ministerul Muncii privind cresterea salariilor au esuat. Daca in tara oamenii au fost mai uniti, in Bucuresti s-a lucrat la foc automat. De teama. „Noi am fi iesit in strada, dar ne-a fost frica. Sefii sunt in stare sa ne dea afara daca ne vad ca inchidem ghiseul si plecam la greva”, ne-a spus o angajata dintr-o primarie din Capitala. Greva de ieri va continua si saptamana viitoare, pe 19 iulie. Atunci va fi generala, pe termen nelimitat. „Fiecare sindicat si fiecare institutie gestioneaza cum vrea activitatea in ziua de greva. Nu poti sa inchizi ghiseele, mai sunt oameni care au nevoie si de serviciile acestora. Plus ca nu au nicio vina cetatenii”, ne-a declarat Bogdan Schiop, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), scrieEVZ.

Tortionarii de la Penitenciarul Galati, executati silit pentru crima. Cum au schingiuit pana la moarte un detinut. Fiul unui detinut omorat in bataie, in 2010, de 13 gardieni de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Galati a obtinut executarea silita a ucigasilor si a institutiei de detentie. Desi de la condamnarea definitiva a criminalilor au trecut trei ani, nici ei, nici Penitenciarul, nu au achitat despagubirile de 20.000 de euro stabilite de judecatori. Dupa un sir parca nesfarsit de procese, care s-au intins pe o perioada de sase ani, Sandu Vali Cristian, fiul detinutului Constantin Sandu (36 ani), omorat in bataie, in anul 2010, de gardienii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Galati, a reusit sa obtina, intr-un final, dreptatea pe care o astepta. Judecatoria Galati a aprobat executarea silita a gardienilor ucigasi, dar si, in solidar, a Penitenciarului din Galati, pentru suma de 20.000 de euro. Banii reprezinta daunele morale pe care justitia a decis, inca de acum trei ani, ca fiul minor (17 ani) al detinutului ucis trebuie sa le primeasca, sub forma unei despagubiri fixe, dar si a unei rente lunare, anuntaAdevarul.

Cum sa nu faci autostrazi cu 6.000 de angajati si sefi care castiga mai mult decat secretarii de stat. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a terminat anul trecut cu un numar mediu de 5.900 de oameni, fara niciun semn de restructurare, pastrand astfel tendinta ultimilor ani cand intregul sector a taiat „la sange” din numarul de angajati, in timp ce CNADNR a pastrat efectivele intacte. Dintre cei aproape 6.000 de angajati ai CNADNR, aproape jumatate sunt muncitori, fiind un adevarat nucleu de ￯sefi￯, avand in vedere ca un angajat din sase are functie de conducere, potrivit celor mai recente date. Desi are 6.000 de angajati, CNADNR trebuie sa faca licitatie publica si sa aleaga un proiectant si un constructor privat pentru orice groapa care apare pe autostrazile si drumurile nationale din Romania. Alegand la intamplare zece declaratii de avere pentru anul 2016, publicate pe site-ul CNADNR, se observa venituri nete cuprinse intre 7.000 si 9.000 de lei lunar pentru sefi de departamente sau de servicii, informeazaGandul.

Votul la distanta: prin posta sau prin internet? La alegerile parlamentare din aceasta toamna vom experimenta, pentru prima data, votul prin corespondenta. Despre imperfectiunile legii am mai scris; ele nu anuleaza necesitatea introducerii unui sistem prin care sa-si poata exprima votul cetatenii aflati in imposibilitate de a merge la sectia la care sunt arondati, fie ca se afla in tara sau in strainatate – pe scurt, votul la distanta. El devine cu atat mai necesar cu cat creste mobilitatea oamenilor – in epoca postindustriala, tot mai multi oameni se afla, pentru perioade de timp mai scurte sau mai lungi, in alta parte decat in localitatea de domiciliu. Recent, a avut loc la Bruxelles, sub egida Parlamentului European, o dezbatere publica despre sistemul de vot prin internet (i-voting). Dezbaterea a fost organizata de catre euro-parlamentara Monica Macovei si grupul ETTW (Europeans Throughout The World). Cu aceasta ocazie am urmarit prezentari si am putut discuta cu oficiali implicati in organizarea votului prin internet acolo unde el este deja implementat (Estonia si Franta) si cu specialisti in IT care au pus la punct sistemele care au permis votul efectiv, scrieRomania Libera.

Care ar putea fi primul efect al legii „51% produse romanesti” la raft: „Drumul spre iad este pavat cu bune intentii”. Se va scumpi mancarea. Este prima reactie a reprezentantilor hipermarketurilor dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care ii obliga ca peste jumatate din fructele, legumele, carnea si laptele de la raft sa fie din productie locala. „Drumul spre iad este pavat cu bune intentii” se plang si patronatele din industria laptelui care spun ca legea va fi greu de aplicat in domeniul lor. La firul ierbii, unii fermieri vad totul ca o mana cereasca. Legea spune ca 51% din produse sa fie din regiune, adica pe lantul scurt de aprovizionare. Din ce stim pana acum, asta ar putea sa insemne Romania, Bulgaria sau Ungaria. Miza pentru fermierii romani este sa castige o felie cat mai mare din cei 51%, anuntaStirileProtv.ro.

Seful FBI, anchetat de congresmenii americani din cauza lui Hillary Clinton. S-a vorbit si de hackerul roman Guccifer. Seful FBI, audiat in Congres, si-a mentinut pozitia, in fata presiunilor politice: utilizarea incorecta a mailurilor de catre viitoarea prezidentiabila Hillary Clinton nu a fost intentionata Cu toate acestea, republicanii din Camera Reprezentantilor nu re nunta si cer Ministerului Justitiei sa afle daca Hillary Clinton a mintit in fataCongresului. Republicanii l-au bombardat cu intrebari, saptamana trecuta, pe directorul FBI, James Comey, intr-o audiere ce a avut loc intr-una dintre comisiile Camerei. Congresmenii sunt nemultumiti ca FBI a decis sa nu recomande inceperea urmaririi penale impotriva viitoarei candidate a Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2016, informeazaEVZ.

Din razboi in haos. Cum rateaza Romania integrarea copiilor de refugiati prin educatie. In timp ce lumea lor e cuprinsa de razboaie din ce in ce mai sangeroase, refugiatii care ajung in Romania se confrunta cu un alt tip de conflict: haosul institutionalizat din sistemul educational prescolar. Procesul de integrare prin educatie se face in Romania de mantuiala, in necunostiinta de cauza si cu multa nepasare pentru nevoile specifice ale celor care au cea mai mare nevoie de ajutor: refugiatii. Daca in alte tari educatia este mecanismul principal prin care nou-venitii inteleg cultura, obiceiul si mai ales limba tarii de adoptie, in Romania, haosul si nepasarea sunt singurele povete pe care un refugiat le poate deprinde din experienta inscrierii copilului la gradinita. In timp ce Salem strange in pumnul transpirat teancul de hartii, gandul ii zboara la bombardamentele din Alep (Siria), acolo de unde, in urma cu aproape trei ani, si-a luat familia si au fugit mancand pamantul, doar cu hainele de pe ei si cat mai departe de urgia razboiului, scrieAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro