Subiectele zilei: Democratia si revolutiile periodice; Cand va fi gata cea mai asteptata autostrada din Romania; Am vorbit cu fosti angajati care exploatau Rosia Montana despre tepele pe care le-au luat
Democratia si revolutiile periodice. Se pune in Romania de o noua revolutie? Democratia si statul de drept sunt, in continuare, in pericol, fara ca dezbaterile necesare sa fi clarificat raporturile dintre suveranitatea poporului si institutiile statului. In Europa democratia a inceput prin revolutia engleza. Si a continuat prin luarea cu asalt a Bastiliei. Dupa care, se stie, revolutia si-a mancat copiii. Dar azi? Insolenta unica, probabil, in lume, a unui parlament protejand de justitie un prezumtiv ucigas din propriile randuri si apoi justificandu-si decizia prin vuvuzelele tv ale oligarhiei, ridica, acut, nu doar probleme etice. Ridica si probleme legislative si politice. Oare ce legitimitate mai are un asemenea parlament? I se mai poate atribui rolul de for legislativ, insarcinat si indrituit sa dea normele de care si statul si cetatenii sai au nevoie? Si ce mai inseamna votul popular? Constitutia? Democratia? Cum se poate apara natiunea de reprezentanti nominali care, in fapt, o sfideaza si calca in picioare vointa si binele suveranului, care este poporul, satisfacand, in schimb, interesele unei clientele mafiote, relateaza Deutsche Welle.
Cand va fi gata cea mai asteptata autostrada din Romania. Ministrul Transporturilor, Sorin Buse a anuntat astazi ca autostrada Pitesti – Sibiu se va finaliza cu un an mai devreme decat termenul prevazut in Masterplan. Autostrada Pitesti – Sibiu ar urma sa fie gata in 2021, iar in 15 noiembrie vor fi terminate studiile de fezabilitate pentru trei loturi, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Buse. „Vrem sa licitam lotul 1, 4 si 5 pentru proiect tehnic si acord de constructie pana la 30 noiembrie”, a spus Buse, citat de Mediafax. El a adaugat ca la loturile 2 si 3, cele mai dificile, se va finaliza in cateva zile traseul final, iar in aprilie 2017 va fi finalizat studiul de fezabilitate, licitatia urmand sa fie lansata in mai 2017. Buse a afirmat ca, desi Master Planul prevedea ca autostrada sa fie finalizata in anul 2022, angajamentul CNADNR este sa o termine in 2021, cu un an mai devreme. Autostrada Pitesti – Sibiu este una dintre cele mai asteptate autostrazi din Romania, inclusiv de catre cea mai mare companie din Romania, Dacia, care este si cel mai mare exportator la nivel national, potrivit EVZ.
Am vorbit cu fosti angajati care exploatau Rosia Montana despre tepele pe care le-au luat. Pana nu demult, oamenii din Rosia Montana se imparteau in doua tabere: goldistii, adica sustinatorii firmei Rosia Montana Gold Corporation si opozantii. Compania care a venit in zona la sfarsitul anilor ’90 a mutat sateni, a restaurat case si le-a demolat pe altele. A separat familii – erau frati in opozitie, mame si fii, soti si sotii. A stramutat sute de morminte, totul ca sa faca loc proiectului care ar sterge patru munti de pe harta. Proiectul nu a primit niciodata toate avizele pentru demarare, asa ca in 2014 compania si-a concediat patru sute din cei cinci sute de angajati. In ultimii 17 ani, Gold Corporation a monopolizat piata locurilor de munca din Rosia Montana. A castigat capital de incredere pe de-o parte, iar de cealalta parte a starnit cel mai viu organism al societatii civile din ultimii ani, cel care a facut compania sa plece pe o perioada nedeterminata din comuna. Plecarea ei este victoria unora si nedumerirea altora: rosienii care voiau proiectul de minerit si-au pierdut cauza, increderea in companie si in statul roman, informeaza Vice.
Au „spalat” 20 de miliarde de dolari din Rusia si au ajuns pe banca acuzatilor. 15 judecatori moldoveni, retinuti saptamana aceasta sub acuzatia de complicitate la o schema ruseasca de spalare a 20 de miliarde de dolari (cea mai mare operatiune de spalare de bani din Europa de Est), au fost adusi joi in fata instantei. Procurorii cer pentru fiecare „arest in izolator pe un termen de 30 de zile”. Pe langa cei 15 judecatori, au fost retinuti si 3 executori judecatoresti. Potrivit anchetatorilor, prin intermediul judecatorilor au fost spalate peste 11 miliarde de dolari, iar peste 8 miliarde – cu ajutorul executorilor judecatoresti. Procurorii sustin ca, in total, 20 de functionari ar fi facut parte din schema. Un alt judecator implicat a reusit sa fuga din Moldova, iar retinerea altuia a avut loc marti chiar pe Aeroportul International Chisinau. Banuitii au fost retinuti dupa ce ofiterii si procurorii anticoruptie au desfasurat peste 50 de perchezitii in oficiile, la domiciliile si automobilele suspectilor. Este vorba de retinerea a 4% din numarul total de judecatori din Moldova, potrivit Deutsche Welle.
Marile erori judiciare din Romania. Cazuri teribile cu oameni arestati, condamnati si torturati ca sa recunoasca crime si jafuri pe care nu le-au facut. Mai multe dosare de omor, de jafuri, de disparitii devenite deja celebre, multe dintre ele finalizate cu ani grei de puscarie, au cunoscut, de-a lungul ultimior ani, rastunari de situatie incredibile. O serie de erori facute de oamenii legii au dus la condamnarea, pe nedrept, a unor oameni care nu aveau nicio vina. Dupa ani in care si-au cautat dreptatea, victimele acestor erori judiciare nu si-au mai putut gasi, in schimb, viata linistita de pana sa fie luati in vizor de anchetatori. In schimb, adevaratii infractori fie au fost gasiti dupa zeci de ani, fie niciodata. In cadrul campaniei „Romania infractorilor necunoscuti”, va prezetam cateva dintre cele mai rasunatoare astfel de dosare, cu marturiile exclusive ale victimelor, scrie Adevarul.
Romania, pe primul loc la fraude cu fonduri europene. Romania ocupa primul loc in UE la numarul investigatiilor privind folosirea frauduloasa a fondurilor europene, situatie pusa insa pe seama faptului ca in 2015 s-au incheiat toate anchetele vechi privind fondurile SAPARD, din perioada de pre-aderare a Romaniei la UE. Giovanni Kessler, seful Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), a declarat insa la Bucuresti ca aceasta pozitie a Romaniei nu este semnificativa pentru situatia la zi si ca este mai ingrijorat „de statele membre unde fraudele sau investigatiile nu sunt raportate sau nu exista capacitatea de a investiga”. Noul sef al DLAF (corespondentul national al OLAF), fostul procuror DNA Marius Vartic, a declarat de asemenea ca pentru o absorbtie mai buna a fondurilor europene este nevoie de autoritati mai transparente, mai inteligente si mai apropiate de comunitati. „Se poate mai rau decat o absorbtie mica a fondurilor, se poate o frauda foarte mare”, a spus Vartic, citat de Gandul.