Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei; Replica unui poliţist de la 112 pentru un bărbat din Teleorman: „Băi, Lache!“; Cum vrea Primăria Cluj să încurajeze elevii să meargă cu transportul public

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Hotnews
Subiectele zilei, Foto: Hotnews

Când e favorizată Securitatea şi scuipaţi în faţă românii. Istoria favorizării torţionarilor şi asasinilor Securităţii de către magistraţi e lungă şi tristă. Mai nou, a lungit-o regretabil o judecătoare care şi-a motivat aiuritor achitarea torţionarilor ucigaşi ai lui Babu Ursu. Potrivit judecătoarei Curţii de Apel Bucureşti, Mihaela Niţă, uciderea sub regim comunist a deţinutului Gheorghe (Babu) Ursu, omorât după ce fusese închis şi torturat pentru că ţinea un jurnal virulent anticeauşist şi protestase repetat împotriva tiraniei, ar fi fost, chipurile ”neintenţionată”. Moartea lui ar fi fost, conform ei, un soi de (nefericit) deznodământ accidental al acţiunilor ”excesive, particulare, conjugate” ale mai multor persoane, dintre care unele (ofiţeri de miliţie şi un asasin turnător şi bătăuş, autor de delicte de drept comun) au fost condamnate definitiv. Iar vinovăţia celorlalte, în speţă a securiştilor aflaţi la pupitrul de comandă al acestui asasinat s-ar fi ”prescris”, scrie Deutsche Welle.

Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei. Ministerul de Externe, printre ”țepuiți”. Firma înființată de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan și de fiul său, ASG Security Logistic SRL, a țepuit statul cu peste 9 milioane de lei, a făcut evaziune fiscală de alte câteva milioane de lei, a înșelat peste o mie de oameni, motive pentru care fiul lui Bălan a făcut și închisoare. Printre victimele înșelăciunilor se află Ministerul de Externe care a plătit pentru servicii care nu au fost efectuate. În ciuda succesului fulminant în special în relația cu statul, firma tatălui și fiului Bălan, chiar în timp ce Sorin Ovidiu Bălan era încă proprietar de părți sociale (adică până în 2010), fura. Fura taxe și impozite datorate statului. Cel puțin asta au constatat procurorii în 2013, după ce la sediile firmei au fost făcute percheziții multiple, scriu jurnaliștii de la Newsweek.

Replica unui poliţist de la 112 pentru un bărbat din Teleorman: „Băi, Lache!“. Bărbatul susţine că a sesizat în scris Inspectoratului de Poliţie modul în care poliţistul a răspuns la apelul de urgenţă. Incidentul s-ar fi petrecut miercuri, 22 ianuarie, când un bărbat a apelat serviciul de urgenţă la numărul 112 pentru a anunţa că pe o stradă din municipiul Alexandria este o femeie care se aruncă în faţa maşinilor. „Am fost transferat către un domn poliţist care m-a întrebat de ce nu am oprit maşina, să o conving eu pe doamna aceea cu probleme să părăsească carosabilul. I-am spus că nu e asta treaba mea, ci a Poliţiei. Apoi a ridicat tonul, mi-a spus că nu e treaba dansului să consilieze persoane cu probleme psihice. M-am enervat şi l-am întrebat cum se numeşte. A refuzat să răspundă, apoi mi-a spus Băi, Lache!. Da. Poliţistul de la 112 mi-a spus Băi, Lache! şi a închis”, spune apelantul, conform Adevarul.ro.

Mită pentru medici: 8 șefi ai companiei Pharma Krka audiază angajații din Romănia. „Voi știati tot!”. Mai mulți oameni ai companiei care a ascuns mita în spatele unor contracte de sponsorizare descriu ce se petrece în sediul din București. „Într-o sală de ședințe de la etajul 10, șefii veniți de la Ljubliana ne cheamă unul după celălalt, pe toți cei care avem funcții de conducere sau responsabilități de coordonare”, povestește unul dintre angajații firmei KRKA. Una dintre cele mai importante companii care vând medicamente generice în România, filiala KRKA din București a devenit obiectul investigațiilor interne după ce Libertatea a publicat documente care arată cum, de peste un deceniu, firma influențează prescripțiile medicale. Documentele provin din interiorul companiei. Ziarul e în posesia unei baze de date uriașe, de 2 GB, în care apar sute de nume de medici, contracte și exceluri cu banii primiți de aceștia, scrie Tolo.ro.

Cazul crimelor de la Caracal: Familia Măceșanu a cerut oficial strămutarea procesului de la Tribunalul Olt. Dosarul celor două crime de la Caracal comise, spun procurorii DIICOT, de Gheorghe Dincă, bărbatul de 66 ani, din Caracal, a ajuns la Tribunalul Olt după încheierea cercetărilor. În termen de 35 zile părțile pot depune excepții la dosar, urmând să se stabilească dacă dosarul trece în faza de judecată pe fond sau se întoarce la organele de cercetare penală. Părinții Alexandrei Măceșanu, fata sechestrată de Gheorghe Dincă în 24 iulie 2019 și, conform mărturiei acestuia, omorâtă o zi mai târziu, au depus prin intermediul avocatului o cerere oficială de strămutare a dosarului care a fost transmis de procurorii DIICOT către Tribunalul Olt, anunță Gazeta de Sud.

Cum vrea Primăria Cluj să încurajeze elevii să meargă cu transportul public. Elevii din Cluj vor avea asigurată gratuitatea pe două linii de transport în comun până la finalul lunii martie, potrivit unei decizii a Consiliului Local. După această dată, Primăria intenționează să schimbe sistemul și să acorde abonamente în număr de călătorii, tocmai pentru a încuraja elevii să meargă cu transportul public și la activitățile extrașcolare. Primăria a anunțat că intenționează să cumpere și 10 microbuze școlare pentru a continua fluidizarea traficului din Cluj-Napoca. Deja în oraș funcționează un program de transport școlar pentru elevi pe 12 trasee, cu autobuze, cerut și votat de clujeni la bugetare participativă acum trei ani, anunță Actual de Cluj.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro