Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Inchisoarea secreta CIA pe teritoriul Romaniei. Fostul sef al SIE, Ioan Talpes: Am avut o intelegere cu CIA; Eduard Hellvig, unul dintre cei mai apropiati oameni de Klaus Iohannis, vorbeste despre schimbarile de la SRI si SIE, despre retragerea lui Crin Antonescu si viitoarele miscari ale Presedintelui Iohannis; DW: Cum se poate face "o altfel de politica"

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

„Traian Basescu-Voiajul”, un documentar-eveniment, o productie Digi24. Cu doua zile inainte de finalul mandatului de presedinte al Romaniei, Digi24 a prezentat, vineri, 19 decembrie, de la ora 21.00, in premiera, documentarul „Traian Basescu-Voiajul”. Acesta cuprinde marturii inedite ale unor colegi si prieteni si imagini din copilaria presedintelui, in premiera pe micul ecran. Din comandant de nava a devenit comandant de tara, si-a inceput ascensiunea pe scena politica din postura de primar al Capitalei si acum, in 2014, se afla la final de mandat la Cotroceni. Dupa 10 ani in fruntea tarii, Traian Basescu isi face bilantul. „Era un student cu multe initiative. Era intr-un fel mai rebel asa, nu-i placea sa stea locului. Fierbea ceva in el, dar era bun organizator. Ce-si punea in gand, rezolva, sa stiti! Nu a fost tocilar. Prindea. Ii merge mintea” spune despre studentul Traian Basescu fostul sau profesor Stelian Melinte.

Inchisoarea secreta CIA pe teritoriul Romaniei. Fostul sef al SIE, Ioan Talpes: Am avut o intelegere cu CIA. Ioan Talpes, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, a confirmat, la Adevarul Live, ca Romania, prin el, a avut o intelegere cu CIA pentru o locatie pe teritoriul tarii. Talpes a spus insa ca nimeni din Romania nu a stiut si nici nu a vrut sa stie despre ce a fost vorba, fiind o cerere „aproape obisnuit”. „Desi eu nu am vazut nicio locatie, a fost doar o intelegere, e adevarat, cu CIA”, a spus Talpes. Ioan Talpes, invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevarul Live a vorbit despre posibilitatea ca Romania pe teritoriul ei sa fi gazduit o inchisoare secreta a CIA. „De ce este vinovata Romania, ce a incalcat Romania, atunci cand a pus la dispozitie, prin mine, sa spunem – desi eu nu am vazut nicio locatie, a fost doar o intelegere, e adevarat – CIA-ului sa desfasoare niste actiuni in teatrele de operatii. Asa mi s-a spus”, a dezvaluit Talpes.

Eduard Hellvig, unul dintre cei mai apropiati oameni de Klaus Iohannis, vorbeste despre schimbarile de la SRI si SIE, despre retragerea lui Crin Antonescu si viitoarele miscari ale Presedintelui Iohannis. Un zambet si o vorba buna nu costa nimic, dar pot schimba o tara”. Acesta este motto-ul lui Eduard Hellvig, omul din imediata apropiere a lui Klaus Iohannis. Nascut in 1974, a intrat in politica in 1998, fiind consilierul fostului vice-presedinte al PNL, Horia Rusu. A fost ministru, este europarlamentar PNL, dar forta sa reala vine din relatia extrem de apropiata pe care a avut-o cu cei doi presedinti ai PNL, Crin Antonescu si Klaus Iohannis. A vorbit deschis despre calitatile si defectele celor doi, dar si despre viitoarele miscari ale Presedintelui Iohannis. Integral in EVZ.ro.

DW: Cum se poate face „o altfel de politica”. PNL si PDL nu vor deveni un singur partid puternic si functional daca nu se vor angaja, de pe acum, intr-un efort amplu de redefinire a platformei politice. Fuziunea dintre PNL si PDL ramane inca problematica. Conform multor marturii din interior, cele doua partide continua, de fapt, sa functioneze complet independent. Vasile Blaga confirma si el aceasta stare de lucruri, exprimandu-si speranta ca impreuna cu noua presedinta a PNL va realiza „fuziunea deplina a PNL cu PDL si unificarea dreptei intr-o singura forta politica”. Este posibil ca alegerea Alinei Gorghiu sa fi avut drept criteriu nerostit si capacitatea de a colabora cu democrat-liberalii si de a accepta mai usor o topire a vechilor identitati intr-o alta noua. Intre timp si liberalii, si democrat liberalii continua sa manifeste o anumita crispare, care devine din nou vizibila dupa ce campania pentru prezidentiale s-a incheiat. De fapt greul de abia de acum incepe, noteaza Deutsche Welle.

Alina Cojocaru: „E primul Craciun pe care il petrec in tara de la varsta de 9 ani”. Prima balerina Alina Cojocaru, vedeta companiei English National Ballet, plecata de mic copil din Romania, a marturisit intr-un interviu pentru „Adevarul” ca, anul acesta, sarbatoreste primul Craciun impreuna cu familia, dupa 25 de ani. Feminina, gingasa, finuta, suava. Cuvintele care o descriu la prima vedere pe Alina Cojocaru (33 de ani), dar in spatele lor se afla un om deosebit de muncitor, respectuos fata de ceilalti,cu o vointa de fier, putere de caracter si cu o intelepciune adanca de viata. Drumul care i-a adus un succes urias la nivel international i-a fost ghidat de la bun inceput de o etica impecabila a muncii si de respectul fata de profesori si de colegii artisti.

Tanarul care a cantat imnul Romaniei in gara din Amsterdam va canta, la invitatia lui Iohannis, la Cotroceni. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri seara, pe Facebook, ca tanarul care a cantat imnul national pe 1 decembrie, la pian, in gara din Amsterdam, a acceptat invitatia sa de repeta gestul, de data aceasta la Palatul Cotroceni, la preluarea mandatului. „Duminica, dupa investitura, Valentin Astanculesei imi ofera cel mai frumos dar de inceput de mandat: asa cum a facut-o acum cateva saptamani, in gara din Amsterdam, va canta la Cotroceni imnul Romaniei”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook. Presedintele ales mai afirma ca „mandatul sau va incepe sub semnul imnului national, ca un simbol al solidaritatii tuturor romanilor si al dorintei noastre de schimbare”, informeaza Romania Libera.ro.

Am petrecut o zi cu liderul Partidului Comunist Roman. Sambata, la cinci dimineata, cand oamenii abia ieseau din club, eu, Mugur si echipa sa eram deja in fata blocului lui Petre, care avea un fel mansarda ciudata, care atarna periculos in afara blocului. Evident, Petre locuia fix intr-un apartament din acea anexa dubioasa, care era un fel de duplex comunist, desi pastra atmosfera de garsoniera din Epoca de Aur la ambele etaje, cu tot bibelouri si vitrine cu vesela. Pe geam atarna un tricolor, dar n-avea stema socialista in mijloc, ceea ce mi s-a parut de bun simt, ca pana la urma, daca esti patriot, iubesti tara asa cum e, nu cum era. Ora a fost aleasa de lider. Atunci se trezeste pentru jobul sau de taximetrist, dar se si culca la ore la care n-am mai adormit din scoala primara. Ne-a intampinat imbracat modest, in haine de stat in casa, dar statea drept si ne privea ferm. Ne-a prezentat un birou mic cu-n calculator pe el si ne-a spus in gluma ca „asta-i redactia Ziarului Scanteia. Aici il scot.” Apoi ne-a prezentat o carte pe care o citea acum despre Tablitele de la Tartaria, un subiect mistificat foarte drag. L-am intrebat ce-a mai citit din toate cele trei biblioteci din casa, dar mi-a zis scurt: „Sunt ale neveste-mii. Eu citesc foarte multa presa scrisa, uneori si dinainte de ’89.” Continuarea in Vice.com.

DW: Cate feluri de presedinte pot fi? Un presedinte care are forta de a se limita pe sine ar fi presedintele ideal. Pana acum insa, detinatorii inaltei functii au sfarsit prin a face tot ceea ce au putut face, cata vreme nimic nu i-a impiedicat. Un fost consilier al presedintelui Traian Basescu a spus cu referire la Klaus Iohannis ca ar putea fi un fel de „presedinte monarh”, prin opozitie desigur cu varianta binecunoscuta a „presedintelui jucator”. Definitiile acestea conteaza insa mai putin decat nevoia permanenta de definire. Nimeni nu inceteaza sa formuleze si sa reformuleze misiunea presedintelui de republica. „Presedinte mediator”, „presedinte implicat”, „presedinte jucator”, „presedinte monarh”, „presedinte integrator”, „presedinte arbitru” – iata doar cateva definitii, care ar putea fi multiplicate pe viitor, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro